TechTrendGyermekek védelme az online térben

2023. március 24., péntek
 
Gyermekek védelme az online térben

A gyerekek még több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.

 

 

 

 

 

 

Kétségtelen, hogy az internet térnyerése számos előnnyel járt a fiatalabb generáció számára, de a nyitott online világ számos veszélyt is hozott számukra. Ezt látva egyértelmű, hogy a gyermekek online védelme soha nem volt még fontosabb, mint manapság.

 

Milyen veszélyeket rejthet az online tér?

 

A gyerekek sebezhetőek az életkorral összefüggő hiszékenység és naivitás miatt. A veszélyek közé tartoznak azok a webhelyek, amelyek káros tartalmat tartalmaznak a gyermekek fizikai, pszichológiai és erkölcsi fejlődésére nézve, vagy olyan viselkedést, amely szándékosan károsítja vagy kihasználja a gyermekeket (internetes zaklatás, cyberstalking stb.). Még a nagyrészt jóindulatú szolgáltatások is problémákat okozhatnak, beleértve a közösségi oldalakat, az interneten található virtuális játékokat.

Az online játékok mellett meg kell említeni azokat a fizikai jelenléttel rendelkező játékokat is, amelyek internetre csatlakoznak, és az interneten keresztül valósítják meg funkcióikat. Tipikus példák a babák vagy robotok, amelyek beszélgetést kezdeményeznek a gyerekekkel. A játékok internetkapcsolattal rendelkeznek, beépített mikrofont és beszédfelismerő szoftvert használnak a gyerekekkel folytatott beszélgetésekhez.

 

A generációk és az internethasználatuk

 

Óvodás korban nem javasoljuk a digitális eszközök használatát, ez alól az egyetlen kivétel a mesenézés, de fontos, hogy ekkor is a szülők használják az eszközöket. Az elmúlt évek eseményei miatt az általános iskolás korú diákoknak nagyon gyorsan át kellett térniük a távoktatásra, és egy korábban nem ismert felülettel kell kezelniük azt. Az új helyzetek és fiatal koruk miatt kevésbé tudják felmérni a kockázatot, ezért számukra is kulcsfontosságú a digitális gyermekvédelem.

Bárki, aki laptopot vagy más digitális eszközt használ online tanuláshoz, gyorsan megismeri a Facebookot, a Messengert és más közösségi platformokat. Nem véletlen, hogy a közösségi oldalak regisztrációjának alsó korhatára 13 év. Ezeken a felületeken szinte lehetetlen "védőhálót" húzni a gyerek köré, ami minden bajt megelőz.

A tinédzsereket veszélyezteti leginkább a képernyő előtt eltöltött idő növekedése, mivel így több lehetőség nyílik a káros online tevékenységekre. Ez rengeteg időt és energiát emészt fel, melyet valódi kikapcsolódásra vagy tanulásra is fordíthatnának.

 

Na de mit is tegyünk ezek ellen?

 

Amit tehetünk, az az online jelenlét szűrése és szabályozása, valamit némi figyelmességgel és folyamatos kommunikációval történő ellenőrzés.

Mindig legyünk tisztában azzal, hogy mikor alkalmazza a gyermek az internetet! (Minél fiatalabbak, annál inkább.) Mindig legyen képünk arról, hogy milyen célkitűzéssel alkalmazza a gyerek az internetet! Beszélgessünk vele sokat, ezen kívül érdeklődjünk afelől, hogy mivel tölti az online idejét.

Próbáljuk meg a közösségi média helyett a valós kapcsolattartásra ösztönözni!

Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermek feldúlt, esetleg szomorú, járjunk utána, hogy mi a gond! Lehet, hogy cyberbullying áldozata, amit szükséges komolyan kezelni.

 
 
Forrás: Rackhost
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné

Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné

A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda

Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda

Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat

A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat

Míg az uniós átlag 10 százalék volt januárban, addig Magyarországon – több mint 15 százalékponttal magasabb – 25,7 százalékra tehető a pénzromlás mértéke.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.