TechTrendGyermekek védelme az online térben

2023. március 24., péntek
 
Gyermekek védelme az online térben

A gyerekek még több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.

 

 

 

 

 

 

Kétségtelen, hogy az internet térnyerése számos előnnyel járt a fiatalabb generáció számára, de a nyitott online világ számos veszélyt is hozott számukra. Ezt látva egyértelmű, hogy a gyermekek online védelme soha nem volt még fontosabb, mint manapság.

 

Milyen veszélyeket rejthet az online tér?

 

A gyerekek sebezhetőek az életkorral összefüggő hiszékenység és naivitás miatt. A veszélyek közé tartoznak azok a webhelyek, amelyek káros tartalmat tartalmaznak a gyermekek fizikai, pszichológiai és erkölcsi fejlődésére nézve, vagy olyan viselkedést, amely szándékosan károsítja vagy kihasználja a gyermekeket (internetes zaklatás, cyberstalking stb.). Még a nagyrészt jóindulatú szolgáltatások is problémákat okozhatnak, beleértve a közösségi oldalakat, az interneten található virtuális játékokat.

Az online játékok mellett meg kell említeni azokat a fizikai jelenléttel rendelkező játékokat is, amelyek internetre csatlakoznak, és az interneten keresztül valósítják meg funkcióikat. Tipikus példák a babák vagy robotok, amelyek beszélgetést kezdeményeznek a gyerekekkel. A játékok internetkapcsolattal rendelkeznek, beépített mikrofont és beszédfelismerő szoftvert használnak a gyerekekkel folytatott beszélgetésekhez.

 

A generációk és az internethasználatuk

 

Óvodás korban nem javasoljuk a digitális eszközök használatát, ez alól az egyetlen kivétel a mesenézés, de fontos, hogy ekkor is a szülők használják az eszközöket. Az elmúlt évek eseményei miatt az általános iskolás korú diákoknak nagyon gyorsan át kellett térniük a távoktatásra, és egy korábban nem ismert felülettel kell kezelniük azt. Az új helyzetek és fiatal koruk miatt kevésbé tudják felmérni a kockázatot, ezért számukra is kulcsfontosságú a digitális gyermekvédelem.

Bárki, aki laptopot vagy más digitális eszközt használ online tanuláshoz, gyorsan megismeri a Facebookot, a Messengert és más közösségi platformokat. Nem véletlen, hogy a közösségi oldalak regisztrációjának alsó korhatára 13 év. Ezeken a felületeken szinte lehetetlen "védőhálót" húzni a gyerek köré, ami minden bajt megelőz.

A tinédzsereket veszélyezteti leginkább a képernyő előtt eltöltött idő növekedése, mivel így több lehetőség nyílik a káros online tevékenységekre. Ez rengeteg időt és energiát emészt fel, melyet valódi kikapcsolódásra vagy tanulásra is fordíthatnának.

 

Na de mit is tegyünk ezek ellen?

 

Amit tehetünk, az az online jelenlét szűrése és szabályozása, valamit némi figyelmességgel és folyamatos kommunikációval történő ellenőrzés.

Mindig legyünk tisztában azzal, hogy mikor alkalmazza a gyermek az internetet! (Minél fiatalabbak, annál inkább.) Mindig legyen képünk arról, hogy milyen célkitűzéssel alkalmazza a gyerek az internetet! Beszélgessünk vele sokat, ezen kívül érdeklődjünk afelől, hogy mivel tölti az online idejét.

Próbáljuk meg a közösségi média helyett a valós kapcsolattartásra ösztönözni!

Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermek feldúlt, esetleg szomorú, járjunk utána, hogy mi a gond! Lehet, hogy cyberbullying áldozata, amit szükséges komolyan kezelni.

 
 
Forrás: Rackhost
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné

Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné

A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda

Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda

Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat

A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat

Míg az uniós átlag 10 százalék volt januárban, addig Magyarországon – több mint 15 százalékponttal magasabb – 25,7 százalékra tehető a pénzromlás mértéke.
 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,