GazdaságA válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat

2023. március 14., kedd
 
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat

Sajnos még mindig azt mondhatjuk, hogy nehéz, bizonytalan gazdasági helyzet uralkodik Magyarországon, hiszen az MNB adatai szerint februárban az infláció mértéke 25,4 százalék volt.

 

 

 

 

 

 

Ez kiugró az európai unió tagállamai között. Míg az uniós átlag 10 százalék volt januárban, addig Magyarországon – több mint 15 százalékponttal magasabb – 25,7 százalékra tehető a pénzromlás mértéke.

 

Jelenleg a magyar lakosoknak is oda kell figyelnie arra, mikor, mire és mennyit költ. Alapvetően négy fő területen tudjuk tudatosan tervezni pénzügyinket, jelentős összegeket megspórolva ezzel: a közlekedésre, az élelmiszerre, a lakhatásra és rezsire, valamint a magunkra fordított összegek követésével.

 

A rezsicsökkentés is megoldás

 

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint Magyarországon kiugró mértékű volt az infláció februárban, a háztartások költségeinek legnagyobb hányadát pedig a lakhatás biztosítása és a felhasznált energia költsége teszi ki, amelynek átlagos mértéke egy háztartás esetében 27 százalék. Sokan még mindig nem figyelnek olyan apróságokra, mint például az áramfogyasztás csökkentésére, amely érdekében érdemes takarékos LED-izzókat használni a hagyományos izzók helyett. Ezek hosszú élettartamuk miatt akár 80 százalékkal kevesebb energiát is fogyasztanak.

 

Emellett, ha van lehetőségünk, cseréljük le a régi elektromos háztartási- és szórakoztató cikkeket, hiszen az újabb modellek sokkal energiahatékonyabbak. Ezt a berendezések energia osztályának besorolása jelzi, így érdemes ezeket vásárláskor szem előtt tartani, illetve minél magasabb energiaosztályú eszközt választani. Egy hagyományos háztartásban leginkább a mosógép és szárítógép, valamint az elektromos bojler fogyasztja a legtöbb áramot.

 

Még 2024-ig velünk maradnak a lakossági támogatások

 

Amennyiben ingatlanvásárlás előtt állunk, de használt, hagyományos energiafelhasználású vagy vidéki otthont kívánunk megvásárolni, akkor is van lehetőségünk igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezményt, azaz a falusi CSOK-ot. E konstrukció is igénybe vehető már Magyarország számtalan kisebb településén használt lakás vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére, vagy már meglévő ingatlanra is, beleértve a tanyákat is. A támogatás összege változatlan szabályozás szerint egy gyermekes családok esetén 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyerekes családok pedig 10 millió forint, ami vissza nem térítendő. A hódmezővásárhelyi járásban jelenleg még csak település esetén lehet igényelni a támogatást, Székkutason és Mártélyon.

 

Az állami támogatásokkal több maradhat a családi kasszában

 

A hagyományos és a falusi csok mellett – amely meglévő vagy születendő gyermek mellett igényelhető – a Babaváró hitel is elérhető a házaspárok számára. A támogatás legfeljebb 10 millió forintos és 20 éves futamidejű szabad felhasználású kölcsönt jelenthet a pároknak, amihez kamatmentesség is tartozhat, ám ennek feltétele, hogy a családban 5 éven belül megszülessen a gyermek. A hitel törlesztő részlete nem haladhatja meg az 50 ezer forintot, illetve ehhez kapcsolódhat törlesztés-szüneteltetés is, de legalább két gyermek vállalása esetén a hitelintézet a tartozást is elengedheti.

 
 
Forrás: Creditline
x
 

Olvassa el ezt is!

Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Karsai Éva a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal szerdai összapparátusi értekezleten jelentette be a döntését. Nyolc hónapja nevezték ki.
Két pontos vereség

Két pontos vereség

A KTE-Duna Aszfalt U23 ellen lépett pályára március 11-én este a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 17. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Javult Vásárhely és térségének belvízi biztonsága

Javult Vásárhely és térségének belvízi biztonsága

A hódmezővásárhelyi laktanya és a Békéscsaba-Szeged vasútvonal szomszédságában tízhektáros területen 6 milliárd forintos projekt készült el.
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.