GazdaságA válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat

2023. március 14., kedd
 
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat

Sajnos még mindig azt mondhatjuk, hogy nehéz, bizonytalan gazdasági helyzet uralkodik Magyarországon, hiszen az MNB adatai szerint februárban az infláció mértéke 25,4 százalék volt.

 

 

 

 

 

 

Ez kiugró az európai unió tagállamai között. Míg az uniós átlag 10 százalék volt januárban, addig Magyarországon – több mint 15 százalékponttal magasabb – 25,7 százalékra tehető a pénzromlás mértéke.

 

Jelenleg a magyar lakosoknak is oda kell figyelnie arra, mikor, mire és mennyit költ. Alapvetően négy fő területen tudjuk tudatosan tervezni pénzügyinket, jelentős összegeket megspórolva ezzel: a közlekedésre, az élelmiszerre, a lakhatásra és rezsire, valamint a magunkra fordított összegek követésével.

 

A rezsicsökkentés is megoldás

 

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint Magyarországon kiugró mértékű volt az infláció februárban, a háztartások költségeinek legnagyobb hányadát pedig a lakhatás biztosítása és a felhasznált energia költsége teszi ki, amelynek átlagos mértéke egy háztartás esetében 27 százalék. Sokan még mindig nem figyelnek olyan apróságokra, mint például az áramfogyasztás csökkentésére, amely érdekében érdemes takarékos LED-izzókat használni a hagyományos izzók helyett. Ezek hosszú élettartamuk miatt akár 80 százalékkal kevesebb energiát is fogyasztanak.

 

Emellett, ha van lehetőségünk, cseréljük le a régi elektromos háztartási- és szórakoztató cikkeket, hiszen az újabb modellek sokkal energiahatékonyabbak. Ezt a berendezések energia osztályának besorolása jelzi, így érdemes ezeket vásárláskor szem előtt tartani, illetve minél magasabb energiaosztályú eszközt választani. Egy hagyományos háztartásban leginkább a mosógép és szárítógép, valamint az elektromos bojler fogyasztja a legtöbb áramot.

 

Még 2024-ig velünk maradnak a lakossági támogatások

 

Amennyiben ingatlanvásárlás előtt állunk, de használt, hagyományos energiafelhasználású vagy vidéki otthont kívánunk megvásárolni, akkor is van lehetőségünk igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezményt, azaz a falusi CSOK-ot. E konstrukció is igénybe vehető már Magyarország számtalan kisebb településén használt lakás vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére, vagy már meglévő ingatlanra is, beleértve a tanyákat is. A támogatás összege változatlan szabályozás szerint egy gyermekes családok esetén 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyerekes családok pedig 10 millió forint, ami vissza nem térítendő. A hódmezővásárhelyi járásban jelenleg még csak település esetén lehet igényelni a támogatást, Székkutason és Mártélyon.

 

Az állami támogatásokkal több maradhat a családi kasszában

 

A hagyományos és a falusi csok mellett – amely meglévő vagy születendő gyermek mellett igényelhető – a Babaváró hitel is elérhető a házaspárok számára. A támogatás legfeljebb 10 millió forintos és 20 éves futamidejű szabad felhasználású kölcsönt jelenthet a pároknak, amihez kamatmentesség is tartozhat, ám ennek feltétele, hogy a családban 5 éven belül megszülessen a gyermek. A hitel törlesztő részlete nem haladhatja meg az 50 ezer forintot, illetve ehhez kapcsolódhat törlesztés-szüneteltetés is, de legalább két gyermek vállalása esetén a hitelintézet a tartozást is elengedheti.

 
 
Forrás: Creditline
x
 

Olvassa el ezt is!

Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Karsai Éva a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal szerdai összapparátusi értekezleten jelentette be a döntését. Nyolc hónapja nevezték ki.
Két pontos vereség

Két pontos vereség

A KTE-Duna Aszfalt U23 ellen lépett pályára március 11-én este a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Javult Vásárhely és térségének belvízi biztonsága

Javult Vásárhely és térségének belvízi biztonsága

A hódmezővásárhelyi laktanya és a Békéscsaba-Szeged vasútvonal szomszédságában tízhektáros területen 6 milliárd forintos projekt készült el.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.
 
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat Tudományos munkássága kiemelkedő és maradandó, azonban a neve még a Vásárhelyről elszármazottak névsorában sem szerepelt.