KözéletJászai Mari díjat kapott Pikali Gerda

2023. március 15., szerda
 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda

Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.

 

 

 

 

 

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából a Pesti Vigadóban kiemelkedő színművészeti, színészi, rendezői, dramaturgiai és színháztudományi, színházelméleti tevékenységek elismeréseként díjakat adtak át.

Kiemelkedő színész tevékenységéért Pikali Gerda a József Attila Színház színművésze Jászai Mari-díjban részesült.

 

Pikali Gerda Hódmezővásárhelyen született 1978. július 4-én. A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban végzett, ahol olyan pedagógusok tanították, mint Földesi Ferenc, Árva László vagy Simon Ferenc.

A 90-es évek végén alig volt olyan hódmezővásárhelyi rendezvény, amelyen ne kérték volna fel szavalni, nem volt olyan ünnepség, amelyen ne szerepelt volna. Pikali Gerda gyönyörű mély hangját aztán a vásárhelyiek néhány évvel később már a filmekben, színpadi darabokban hallották ismét.

1996-ban több, mint ezren jelentkeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahová végül 17 jelentkezőt, köztük őt is felvették. Ekkor még nem érettségizett le, de már bekerült az egyetemre, ahol aztán Kerényi Imre osztályában tanult.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 2000-ben végezte el. Játszott a Madách Színházban, a József Attila Színházban, a Thália Színházban, az Örkény István Színházban és a Jászai Mari Színházban is.

Színházi szerepei mellett, több mint 400 filmben, 45 sorozatban, illetve 37 animációs filmben szinkronizált már. Többek között olyan világsztároknak kölcsönözte hangját, mint Halle Berry, Mila Kunis, Olga Kurylenko, Eva Mendez.

2021 novemberében megkapta a Vásárhelyi Művészeti Díjat.

Férje Csongrádi Géza volt, akitől két gyermeke született, jelenlegi párja Rékasi Károly.

 

A színésznő gyakran volt a Vásárhelyi Hírek ripotalanya, sok év óta követi pályfutását. A kitüntetése alkalmából álljon itt egy 2014-ben vele készült interjú részlete:  

 

Vásárhelyi Hírek: Bethlenes diákként ki inspirált annak idején, hogy végül a színészi pályát választottad?

Pikali Gerda: Jó pár nevet tudnék említeni, elsősorban Földesi Ferencet, aki akkor volt az igazgatónk, Árva Lászlót, aki a magyar tanárom volt, és Simon Ferencet. Ők hárman voltak azok, akik meghatározó hatással voltak rám. Aztán a drámaszakkörben is részt vettem, ami szintén nagy élmény volt. Mindig pártolták és folyamatosan mondogatták, hogy nekem ez a pálya való. Segítettek és foglalkoztak velem, ráéreztek arra, hogyan orientáljanak. Szóval ők hárman befolyásolták a legjobban a karrierem alakulását. Eszembe is jutnak nem is ritkán, hogy végül is a szakmai oldalon ők indítottak el. A tetejében nagyon jó pedagógusok is.

 

VH: És ez a pálya valóban neked való?

PG: Abszolút, abszolút! Nagyon szeretem minden egyes típusát. Mert ez a szakma egy feneketlen kút, mert mindig vannak benne olyan dolgok, amire azt gondolja az ember, hogy tudja, aztán mégse…

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat

Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat

Tudományos munkássága kiemelkedő és maradandó, azonban a neve még a Vásárhelyről elszármazottak névsorában sem szerepelt.
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen

Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen

Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.
Két pontos vereség

Két pontos vereség

A KTE-Duna Aszfalt U23 ellen lépett pályára március 11-én este a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában.
Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Karsai Éva a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal szerdai összapparátusi értekezleten jelentette be a döntését. Nyolc hónapja nevezték ki.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat Míg az uniós átlag 10 százalék volt januárban, addig Magyarországon – több mint 15 százalékponttal magasabb – 25,7 százalékra tehető a pénzromlás mértéke.
 
Irány a Szakma Sztár Fesztivál
Irány a Szakma Sztár Fesztivál Vásárhelyi továbbjutók is vannak a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny előválogatójában. A szakmát tanuló diák számára inspiráló megmérettetés mindkettő.