A Vásárhelyi Hírek Háziasszonya, a Paprika TV-ből megismert Baracskay Angéla ezúttal egy egyszerű, de annál finomabb sütit ajánl közkedvelt rovatunk, az ’Ennivaló receptjeink’ olvasóinak.
A tejfölös fánk, talán nem is fánk
„A fánk projekt akár lehetne macerás, sőt annak is kell lennie gondolom, különben nem sikerülne a kelt tészta. A Szakácsok könyvében, pedig ott lapul egy egyszerű, de annál inkább piskótára, pontosabban a madeleinre hasonlító tejfölös fánk recept. És ezzel elérkezett a könyv történetében az is (ha feltételezem nem rontottam el, de elviekben mindent betartottam), hogy a recept hibás. Mikor arra szólít fel, hogy a kész tésztát lisztes kézzel gyúrjuk át és formázzuk cipóvá, abból minden lesz csak nem cipó, mert annyira lágy és ragacsos még az állaga. Ezért én folyamatos rétesliszt hozzáadásával értem el, hogy tényleg lágy, de formázható, nyújtható, és végül szaggatható fánktésztát kapjak. Elviekben 180 fokos olajban kell sütni, a hőmérőmet ismét használtam VOLNA (hogy ha már van miért ne legyek pontos) viszont ez másodpercek alatt megdőlt, mert a kis szerkezet fülsüketítően elkezdett vinnyogni, és azzal a lendülettel rántottam ki az elemet a helyéről, hogy elég lesz mérés nélkül is sütögetni...azt hiszem elromlott...”
Tejfölös fánk
500g rétesliszt
1tk só
1cs szerecsendió
1ek sütőpor
2 közepes tojás (100g)
250g porcukor
200g tejföl
3ek zsíros tej
45g olvasztott vaj
1 ek átszűrt narancslekvár
2tk reszelt narancshéj
olaj (mogyoró)
(porcukor, kókuszreszelék, cukormáz, csokoládé bevonat stb. a tetejére)
A lisztet, a sütőporral, a sóval, és szerecsendióval kétszer átszitálom. Majd egy habverővel addig keverjük a tojásokat, kanalanként hozzáadva a cukrot, amíg krémes-fehér nem lesz. Belekeverjük a tejfölt meg a tejet, vajat, lekvárt (amit nem szűrtem le, és nagyon jól tettem, hogy rá lehet harapni a narancsra), a narancshéjat, és összedolgozom. Ehhez adom kanalanként a lisztet, és egy lapáttal forgatom össze, hogy egynemű masszát nyerjek. De massza volt, mint említettem és került még hozzá szitált rétesliszt. Majd hűvös helyen pihentettem 20 percen keresztül. Lisztezett deszkán kb. 5 centi vastagon kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokos olajban kisütjük, mindegyik oldalán kb. másfél percig. Papírtörlőn felitatom a felesleges olajat. Nagyon jó, komolyan.
Próbálja ki a többit is:
Ennivaló receptjeink gyűjteménye