BulvárRetro - Hódmezővásárhelyi Szilveszter 1962

2023. december 26., kedd
 
Retro - Hódmezővásárhelyi Szilveszter 1962

December utolsó éjszakája a felhőtlen szórakozás ideje, amikor is vidám, zajos ünnepléssel teszünk pontot az óévre. De hogyan telt a szilveszter Hódmezővásárhelyen a 60-as években?

 

 

 

 

 

Például az 1962-es megyei lapba, a Csongrád Megyei Hírlapba belelapozva megtudhatjuk, hogy a vendéglátóhelyeket telt ház és hatalmas fogyasztás jellemezte, százával pukkantak a pezsgősüvegek és remek hangulat uralkodott. Hiányt csak csákóból szenvedtek az ünneplők, az ugyanis este kilencre elfogyott!

 

Nem panaszkodhatott a foglaltságra az alföldi város szórakozóhelyeit üzemeletető Vendéglátóipari Vállalat, ugyanis este kilenc órakor Hódmezővásárhely tucatnyi szórakozóhelyén már egyetlen helyen sem volt szabad asztal. A szórakozni vágyó vendégek tisztességesen fogyasztottak is, csak a Béke Étteremben (a mai Fekete Sasban) ezer üveg bort adtak el a 700 adagnyi felszolgált étel mellé és ötször annyi pezsgős üveg durrant, mint egy évvel korábban. A vendéglátó egységek bevételei is jól alakultak: a Békében ötvenezer forintos forgalommal zártak, a Kistópart Étteremben 20 ezer forintért fogyott étel-ital, a Tiszavirágban 12 ezer forintért vásároltak csak édességet és kávét. A fenti összegek megértéséhez összehasonlításként közöljük: egy fizikai munkás havi bére 1800 forint körül mozgott, míg a Kinizsi sör 5,40 volt – igaz a boltokban. A Csongrád Megyei Hírlap beszámol arról is, hogy az alkoholos italok mellett a klasszikus koffeines serkentőszer is slágertermék volt: szilveszter este folyamán összesen 30 kiló kávé fogyott, ebből 7 kilónyi a Békében.

 

A vendégek szórakozását valamennyi helyen élőzene szolgálta, de ráadásként Békében és az Alföldiben még malacsorsolás is volt. A tudósító kiemeli, hogy a nagymennyiségű italfogyasztás nem korbácsolta fel az indulatokat, még vitatkozás sem volt az éttermekben, söntésekben, presszókban. (Hogy ez valóban így volt-e, vagy csak a cenzúrázott lapkiadás állította, ma már pontosan nem állapítható meg, de meg kell jegyezni, hogy a szocializmusban hivatalosan nem létezett az alkoholizmus sem.) Az est egyetlen negatív eseményeként azt jegyzi meg az újság, hogy hiánycikk volt a csákó, ami kilenc-tíz órára elfogyott. Még jó hogy nem italból szenvedett hiányt a nép, mert az felért volna egy újabb ötvenhattal!

 
 
VH-Elek András
 

Olvassa el ezt is!

Ismét régi fény/lés/ében az Emlékpont

Ismét régi fény/lés/ében az Emlékpont

Bejezték az Emlékpont felújítását, pontosabban az erősebb szelekre érzékeny homlokzat javítását. A tükröződő homlokzat ismét elvakítja az autósokat.
Megszűnnek a Volánbusz helyi járatai

Megszűnnek a Volánbusz helyi járatai

Az év végén lejár a Volánbusz szerződése a hódmezővásárhelyi városi autóbuszjáratok üzemeltetésére.
Vár a Hódvár - Új játszóház Vásárhelyen

Vár a Hódvár - Új játszóház Vásárhelyen

Közel 500 négyzetméteres területen, 50-nél több játékelemmel december 15-től a gyerekek birtokba vehetik a Hódvár Játszóházat.
Kórházfejlesztés román-magyar közös projekttel

Kórházfejlesztés román-magyar közös projekttel

Uniós támogatással korszerűsítették a hódmezővásárhelyi kórházat, a román-magyar Interreg programnak köszönhetően.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.