BulvárRetro - Hódmezővásárhelyi Szilveszter 1962

2023. december 26., kedd
 
Retro - Hódmezővásárhelyi Szilveszter 1962

December utolsó éjszakája a felhőtlen szórakozás ideje, amikor is vidám, zajos ünnepléssel teszünk pontot az óévre. De hogyan telt a szilveszter Hódmezővásárhelyen a 60-as években?

 

 

 

 

 

Például az 1962-es megyei lapba, a Csongrád Megyei Hírlapba belelapozva megtudhatjuk, hogy a vendéglátóhelyeket telt ház és hatalmas fogyasztás jellemezte, százával pukkantak a pezsgősüvegek és remek hangulat uralkodott. Hiányt csak csákóból szenvedtek az ünneplők, az ugyanis este kilencre elfogyott!

 

Nem panaszkodhatott a foglaltságra az alföldi város szórakozóhelyeit üzemeletető Vendéglátóipari Vállalat, ugyanis este kilenc órakor Hódmezővásárhely tucatnyi szórakozóhelyén már egyetlen helyen sem volt szabad asztal. A szórakozni vágyó vendégek tisztességesen fogyasztottak is, csak a Béke Étteremben (a mai Fekete Sasban) ezer üveg bort adtak el a 700 adagnyi felszolgált étel mellé és ötször annyi pezsgős üveg durrant, mint egy évvel korábban. A vendéglátó egységek bevételei is jól alakultak: a Békében ötvenezer forintos forgalommal zártak, a Kistópart Étteremben 20 ezer forintért fogyott étel-ital, a Tiszavirágban 12 ezer forintért vásároltak csak édességet és kávét. A fenti összegek megértéséhez összehasonlításként közöljük: egy fizikai munkás havi bére 1800 forint körül mozgott, míg a Kinizsi sör 5,40 volt – igaz a boltokban. A Csongrád Megyei Hírlap beszámol arról is, hogy az alkoholos italok mellett a klasszikus koffeines serkentőszer is slágertermék volt: szilveszter este folyamán összesen 30 kiló kávé fogyott, ebből 7 kilónyi a Békében.

 

A vendégek szórakozását valamennyi helyen élőzene szolgálta, de ráadásként Békében és az Alföldiben még malacsorsolás is volt. A tudósító kiemeli, hogy a nagymennyiségű italfogyasztás nem korbácsolta fel az indulatokat, még vitatkozás sem volt az éttermekben, söntésekben, presszókban. (Hogy ez valóban így volt-e, vagy csak a cenzúrázott lapkiadás állította, ma már pontosan nem állapítható meg, de meg kell jegyezni, hogy a szocializmusban hivatalosan nem létezett az alkoholizmus sem.) Az est egyetlen negatív eseményeként azt jegyzi meg az újság, hogy hiánycikk volt a csákó, ami kilenc-tíz órára elfogyott. Még jó hogy nem italból szenvedett hiányt a nép, mert az felért volna egy újabb ötvenhattal!

 
 
VH-Elek András
 

Olvassa el ezt is!

Ismét régi fény/lés/ében az Emlékpont

Ismét régi fény/lés/ében az Emlékpont

Bejezték az Emlékpont felújítását, pontosabban az erősebb szelekre érzékeny homlokzat javítását. A tükröződő homlokzat ismét elvakítja az autósokat.
Megszűnnek a Volánbusz helyi járatai

Megszűnnek a Volánbusz helyi járatai

Az év végén lejár a Volánbusz szerződése a hódmezővásárhelyi városi autóbuszjáratok üzemeltetésére.
Vár a Hódvár - Új játszóház Vásárhelyen

Vár a Hódvár - Új játszóház Vásárhelyen

Közel 500 négyzetméteres területen, 50-nél több játékelemmel december 15-től a gyerekek birtokba vehetik a Hódvár Játszóházat.
Kórházfejlesztés román-magyar közös projekttel

Kórházfejlesztés román-magyar közös projekttel

Uniós támogatással korszerűsítették a hódmezővásárhelyi kórházat, a román-magyar Interreg programnak köszönhetően.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.