MozaikA szalonczukkedli rágcsálás napjai

2022. december 24., szombat
 
A szalonczukkedli rágcsálás napjai

Akár aggatunk a fára, akár nem, a karácsony elképzelhetetlen szaloncukor nélkül. Az édesség elődjét, a fondant cukrot a franciák kezdték készíteni a 14. században.

 

 

 

 

 

 

 

Franciaországból a 19. század elején német közvetítéssel jutott el hazánkba, és rendkívüli népszerűségre tett szert. Ma már számtalan ízben kapható, ám a favorit napjainkban is a zselés ízesítésű.

 

A franciák által készített fondant cukor, felhevített és visszakeményített cukorpaszta volt. Magyarországra a 19. század első harmadában került, s ekkor még kizárólag kézzel készült, ugyanis az első fondant készítő gépek csak a század végén jelentek meg. Addigra az édesség már szélesebb körben elterjedt és a fondant cukor mellett más ízek is megjelentek. 1891-ben Hegyesi József magyar-francia szakács A legújabb házi czukrászat című kézikönyve már tizenhétféle szaloncukrot említett. Így tartalmazta például a szalon-ananász, a szalon-krémbonbon, vagy a szalon-pisztác cukorka receptjét. 

A desszert Erdélybe és a Felvidékre magyar közvetítéssel került és rendkívül népszerűvé vált. A szaloncukrot igen nagy becsben tartották, gyakran meg sem ették, hanem évekig őrizgették. 

A cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered, amely Jókai Mórnál már szalonczukkedliként szerepelt. A szaloncukrot selyempapírba, majd később fényes sztaniolpapírba burkolták. Rojtos csomagolását sokáig kézzel készítették, később már azonban az úgynevezett ricselő géppel gyártották, melynek működtetése a cukrászdákban az inasok feladata volt.

Az első és a második világháború idején visszaszorult a gyári szaloncukor termelés. Az ötvenes években azonban a korábbinál még nagyobb tömegben jelent meg ismét a halványsárga vagy rózsaszín belű konzum, később pedig a zselés ízesítésű cukorka. 

Évről-évre javul a szaloncukrok minősége, ma már a zselés cukrok egy részét is valódi gyümölcslével ízesítik. Napjainkban rengetegféle ízzel találkozhatunk. Sok fogy a mákos, a citromos-bazsalikomos, túrós, különböző alkoholos krémmel töltött, vagy cappuccinós különlegességekből is, ám legnagyobb mennyiségben változatlanul a zselés szaloncukrot vásároljuk. A többi hagyományosnak nevezhető íz, mint a kókuszos, vajkaramellás, marcipános, rumos-kakaós szintén nagyon népszerű.

 

A külföldi gyökerei ellenére a szaloncukor tulajdonképpen hagyományos magyar édességnek, egyfajta hungarikumnak is tekinthető. Habár hasonló desszert bombonok ugyan mindenütt vannak, ezeket karácsonyfa díszítésre csak Magyarországon használják. Nem is csupán egy egyszerű édességről van szó, hanem olyan kiegészítőről, amely szerves része a magyar karácsonyi szokásoknak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Újra nyitott a régi új bölcsőde

Újra nyitott a régi új bölcsőde

Január 2-tól benépesül a Teleki utcai Zsebibaba bölcsőde. December 21-én adták át a bölcsödét, amely több éves huzavona után megújult.
Még halálukban is összetartoznak

Még halálukban is összetartoznak

Vajon a sírban miért van egymás felé fordított fejjel a nő és a férfi? Szenzációs és nagyjelentőségű leletek Kopáncsnál. Nézze meg a feltárás képeit!

Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Karácsony közeledtével nemcsak az ünnepi menüre és szeretteink ajándékaira, de családunk biztonságára is gondoljunk. 

 Egyszer volt, ma is van - karácsonyi szokáseredet hazánkban

Egyszer volt, ma is van - karácsonyi szokáseredet hazánkban

A karácsony a keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepe. De vajon honnan ered mindez? Mióta szokás a faállítás, mi került régen és mi kerül ma az a karácsonyi asztalra?
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2 2025. 35. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig Huszonkétféle programon keresztül lehet bebarangolni a Mezőgazdasági Kar épületét szeptember 26-án 18.00 órától a Kutatók Éjszakáján.
 
Egy étvágygerjesztő program szombatra
Egy étvágygerjesztő program szombatra Szeptember 13-án ismét Vásárhelyi Ízök Fesztiválja. A gasztronómiai esemény a dr. Rapcsák András sétálóutcán, a BFMK előtt és az Almáskertben lesz. Részletes program.
 
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter A hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do csapat vezetője kiválóan szerepelt, bekerült a VB-re induló magyar nemzeti válogatottba.
 
Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat
Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat Márki-Zay Péter polgármester úgy fogalmazott: „ezt a küzdelmet nem adjuk föl, nem fogjuk engedni azt, hogy a sok másik ellopott kastély után a szabadkígyósit is ellopják”.
 
Tanévnyitó az MGK-n
Tanévnyitó az MGK-n Általános és pótfelvételi eljárás, valamint a nemzetközi felvételi eljárás végén 253 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára.
 
Iskolakezdéskor is van jó megoldás
Iskolakezdéskor is van jó megoldás Csaknem 400.000 diák tanul(t) már a Matek Oázis segítségével. A szülők, diákok visszejelzése szerint is megoldást jelentő, könnyen elérhető, és nem kell hozzá különóra.