MozaikTudta, hogy a Csendes éj a kulturális világörökség része?

2023. december 24., vasárnap
 
Tudta, hogy a Csendes éj a kulturális világörökség része?

Az ünnepek alatt minden évben felcsendülnek a Csendes Éj és az Ave Maria dallamai. Keletkezésük története azonban kevesek számára ismert.

 

 

 A Csendes Éj szövegét 1816-ban Joseph Mohr osztrák pap írta. Két év múlva karácsony szenteste felkérte a szomszédos település tanítóját, Franz Grubert, hogy szerezzen zenét a hat strófás dalhoz. Mivel az orgona épp akkor romlott el gitárkíséretet kért a szöveghez. Ez nem volt meglepő akkoriban, hiszen már a XVI. századtól, Luther és Kálvin korától kísérték az egyházi énekeket egyszerű, könnyen rögtönözhető dallamokkal gitáron és lanton egyaránt.

Az eredeti dallamot a hat versszakhoz hasonlóan nem ismerjük pontosan, az énekes könyvek ma már általában csak hármat közölnek. A dallam első hiteles fennmaradt változata az 1850-es évekből való. Ezt Gruber készítette a német császárnak, de ez sem egyezik meg a ma ismert változattal.

Talán könnyen megjegyezhető, szívhez szóló dallamvilága is hozzájárult későbbi népszerűségéhez és gyors elterjedéséhez. A népdalokhoz hasonlóan szájhagyomány útján terjedve az évtizedek alatt többféle variánsa is keletkezett. Egy tiroli orgonamester például 1818. karácsonyán hallotta az eredeti éneket Obendorfban. Mivel a helyi orgona rossz volt itt évekig nem játszották újra, ám Tirolban tovább terjedt és egy idő után saját dallamukként énekelték a helyiek.

A dalhoz kapcsolódó legendáknak se szeri, se száma. Úgy tartják például, hogy az I. világháború első évében karácsonykor a Csendes Éjt énekelték a katonák a lövészárkokban, 1833-ban pedig röplapként terjedt Európa különböző részein.

Az egyszerű dallamvilágú minden karácsonykor felcsendülő ének 2011-ben felkerült az UNESCO kulturális világörökség listájára.

A másik legelterjedtebb karácsonyi szerzemény, Bach és Gounod Ave Mariájának története nem kapcsolódik szorosan véve a karácsonyhoz, hiszen szövege Lukács evangéliumának angyali üdvözletet tartalmazó részéből való. Az első rész első fele a karácsonyi üdvözlet, a második fele Mária látogatása Erzsébetnél. Bach egyszerű harmóniákból álló C-dúr prelúdiumára, amit nemcsak zongorán, hanem más hangszereken is el lehet játszani, komponált Gounod egy szívet tépő dallamot és ütemet.

A későbbiekben több zeneszerző is feldolgozta ezt a szöveget, így Lassust, Palestrinát, és a romantikus korban Brucknert, Verdit és Lisztet is megihlette.

A különböző feldolgozások nemcsak stílusukat tekintve, de szövegükben is eltérők. A leginkább Schubert szövege tér el a többitől, mert szövege nem a Bibliából, hanem Walter Scott-tól származik.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

 Egyszer volt, ma is van - karácsonyi szokáseredet hazánkban

Egyszer volt, ma is van - karácsonyi szokáseredet hazánkban

A karácsony a keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepe. De vajon honnan ered mindez? Mióta szokás a faállítás, mi került régen és mi kerül ma az a karácsonyi asztalra?
Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Karácsony közeledtével nemcsak az ünnepi menüre és szeretteink ajándékaira, de családunk biztonságára is gondoljunk. 

Hogy szebb legyen a Karácsony

Hogy szebb legyen a Karácsony

A nemrég Prima-díjat kapott Új Világ Alapítvány két alkalommal ruha-, játék-, élelmiszerosztással igyekszik hozzájárulni a rászoruló vásárhelyiek karácsonyához.
Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 51-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.