BulvárTudta, hogy a Csendes éj a kulturális világörökség része?

2019. december 24., kedd
 
Tudta, hogy a Csendes éj a kulturális világörökség része?

Az ünnepek alatt minden évben felcsendülnek a Csendes Éj és az Ave Maria dallamai. Keletkezésük története azonban kevesek számára ismert.

 

 

 A Csendes Éj szövegét 1816-ban Joseph Mohr osztrák pap írta. Két év múlva karácsony szenteste felkérte a szomszédos település tanítóját, Franz Grubert, hogy szerezzen zenét a hat strófás dalhoz. Mivel az orgona épp akkor romlott el gitárkíséretet kért a szöveghez. Ez nem volt meglepő akkoriban, hiszen már a XVI. századtól, Luther és Kálvin korától kísérték az egyházi énekeket egyszerű, könnyen rögtönözhető dallamokkal gitáron és lanton egyaránt.

Az eredeti dallamot a hat versszakhoz hasonlóan nem ismerjük pontosan, az énekes könyvek ma már általában csak hármat közölnek. A dallam első hiteles fennmaradt változata az 1850-es évekből való. Ezt Gruber készítette a német császárnak, de ez sem egyezik meg a ma ismert változattal.

Talán könnyen megjegyezhető, szívhez szóló dallamvilága is hozzájárult későbbi népszerűségéhez és gyors elterjedéséhez. A népdalokhoz hasonlóan szájhagyomány útján terjedve az évtizedek alatt többféle variánsa is keletkezett. Egy tiroli orgonamester például 1818. karácsonyán hallotta az eredeti éneket Obendorfban. Mivel a helyi orgona rossz volt itt évekig nem játszották újra, ám Tirolban tovább terjedt és egy idő után saját dallamukként énekelték a helyiek.

A dalhoz kapcsolódó legendáknak se szeri, se száma. Úgy tartják például, hogy az I. világháború első évében karácsonykor a Csendes Éjt énekelték a katonák a lövészárkokban, 1833-ban pedig röplapként terjedt Európa különböző részein.

Az egyszerű dallamvilágú minden karácsonykor felcsendülő ének 2011-ben felkerült az UNESCO kulturális világörökség listájára.

A másik legelterjedtebb karácsonyi szerzemény, Bach és Gounod Ave Mariájának története nem kapcsolódik szorosan véve a karácsonyhoz, hiszen szövege Lukács evangéliumának angyali üdvözletet tartalmazó részéből való. Az első rész első fele a karácsonyi üdvözlet, a második fele Mária látogatása Erzsébetnél. Bach egyszerű harmóniákból álló C-dúr prelúdiumára, amit nemcsak zongorán, hanem más hangszereken is el lehet játszani, komponált Gounod egy szívet tépő dallamot és ütemet.

A későbbiekben több zeneszerző is feldolgozta ezt a szöveget, így Lassust, Palestrinát, és a romantikus korban Brucknert, Verdit és Lisztet is megihlette.

A különböző feldolgozások nemcsak stílusukat tekintve, de szövegükben is eltérők. A leginkább Schubert szövege tér el a többitől, mert szövege nem a Bibliából, hanem Walter Scott-tól származik.

 
 
VH-OP
 

Olvassa el ezt is!

Elhunyt Farkas Ferenc

Elhunyt Farkas Ferenc

81 éves korában elment örökre a hódmezővásárhelyi oktatás egyik jeles személyisége, helytörténet kutatója, értékes és érdekes társas kirándulások szervezője.

Mi kerül a fa alá?

Mi kerül a fa alá?

Minden második ember élményt akar adni ajándékként az idén karácsonyra, a legtöbben 3-4 embernek terveznek élményt ajándékozni, összesen 25 ezer forint körüli értékben.
Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Karácsony közeledtével nemcsak az ünnepi menüre és szeretteink ajándékaira, de családunk biztonságára is gondoljunk. 

Hogy szebb legyen a Karácsony

Hogy szebb legyen a Karácsony

A nemrég Prima-díjat kapott Új Világ Alapítvány két alkalommal ruha-, játék-, élelmiszerosztással igyekszik hozzájárulni a rászoruló vásárhelyiek karácsonyához.
 

És ezt már olvasta?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.