GazdaságEgyre zavarosabb víz-ügyek

2021. július 3., szombat
 
Egyre zavarosabb víz-ügyek

Az állam az önkormányzatok döntő többségével nem is akar egyeztetni, hogy ingyen megszerezze az Alföldvíz teljes tulajdonrészét.

 

 

 

 

 

 

Ahogy azt már tavaly ősszel is tervezték, az Alföldvíz dolgozói Orbán Viktor rezidenciájánál készülnek tüntetni.  Nem lát más kiutat a részben önkormányzati, részben állami tulajdonú Alföldvíz Zrt. szakszervezete, hogy felhívja a figyelmet munkavállalói szinte tarthatatlan helyzetére, így azt tervezik, hogy ismét elmennek Orbán Viktor miniszterelnök rezidenciájához, a Karmelita kolostorhoz, hogy ott demonstráljanak.

 

Hosszú hónapok után június 24-én találkozott a nagyobb részt Békés megyében, de Csongrád-Csanádban, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében is szolgáltató víziközmű cég érdekvédelmi szervezetének vezetősége. Azért dühösek és elégedetlenek az 1200 főt foglalkoztató zrt. dolgozói, mert a kormányzat három évre terjedő, összesen 15 százalékos béremelési megállapodást kötött azokkal a vízszolgáltatókkal, amelyeknél az állam a tulajdonos.

Az Alföldvíz Zrt. 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátását biztosítva. Legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik; az állami tulajdonrész 28 százalékos.

 

2014 óta Hódmezővásárhely önkormányzata 8,17 százalékos részvényese az Alföldvíz Zrt.-nek.

 

A cég árbevétele mintegy 12 milliárd forint. Ám a tavaly szeptember 25-i békéscsabai közgyűlésre készült előterjesztés szerint gyakorlatilag az ellehetetlenülés határára sodródott a gazdasági társaság, mert vesztesége 2019-ben meghaladta a 2,6 milliárd forintot, a tavalyi veszteséget pedig 1,2 milliárd forint volt. (Erről ITT olvashat!)


Az egyre fenyegetőbb gazdasági és pénzügyi helyzetben a cég drasztikusan leszállította az alaptőkéjét és az államtól a túléléshez kevés, a pillanatnyi tűzoltáshoz elegendő 602 millió forintot kapott néhány hónappal ezelőtt. 

 

Figyelemre méltó, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a nevében eljáró Nemzeti Vízművek Zrt. a szolgáltatás és a tulajdon tervezett átvétele ügyében folytatandó tárgyalásokon csak a legnagyobb önkormányzati tulajdonosokkal fog egyeztetni.

 

Nagy valószínűséggel a települési tulajdonrészek ingyenesen kerülhetnek majd az állam tulajdonába, amely az önkormányzati ágazat további kiüresítésének újabb állomása lehet.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Strandolásra jók a megye természetes vizei

Strandolásra jók a megye természetes vizei

Megfelel az egészségügyi követelményeknek a Mártélyi Holtág és a mindszenti strand. Összesen 12 természetes fürdőhely használatát engedélyezték a megyében
Elkezdik a parlagfüves területek felderítését Csongrád-Csanádban

Elkezdik a parlagfüves területek felderítését Csongrád-Csanádban

A Kormányhivatal inkább a megelőzésre és a figyelemfelhívásra helyezi a hangsúlyt. Az országos szervezet szerint viszont a bírságolás hozhat javulást.
10 éves a vásárhelyi Szociális Szolgáltató

10 éves a vásárhelyi Szociális Szolgáltató

Július elsején volt éppen 10 éve, hogy az egyházi fenntartású Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató dolgozói segítik a Vásárhelyen élő rászorulókat.
Városi elismeréseket adtak át

Városi elismeréseket adtak át

Átadták a Hódmezővásárhely Egészségügyéért, a Hódmezővásárhely Közszolgálatáért, a Pedagógus Életműdíj, valamint a Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége idei városi elismeréseket.
 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,