Közélet10 éves a vásárhelyi Szociális Szolgáltató

2021. július 2., péntek
 
10 éves a vásárhelyi Szociális Szolgáltató

Július elsején volt éppen 10 éve, hogy a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató dolgozói segítik a Vásárhelyen élő rászorulókat. A Szeged-Csanádi Egyházmegye évszázados hagyományokkal rendelkezik a szociális és a karitatív tevékenységek terén is.

 

 

(Képünk a július elsején tartott ünnepségen készült.)

 


 

2011-ben a hódmezővásárhelyi közgyűlés határozata alapján a Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ négy intézménye az Arany János utca 8. szám alatt működő Idősek Klubja, a Rapcsák András utca 52. szám alatti Gondozási Központ, a Csomorkányi út 17. szám alatti hajléktalan szálló és a Klauzál utca 185/a. szám alatti Lakóotthon a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásába került.

 

Az intézmény azért választotta a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató nevet, mert a domonkos rendi szerzetes 1890-ben Hódmezővásárhelyen született és a szegények megsegítőjeként tartották számon.

 

2012-ben Ritz Juditot, a Szociális Szolgáltató igazgatóját kinevezték a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat főigazgatójának. A Szeretetszolgálat fenntartásában működő intézmények egyike a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény lett.

 

Korsós Sándort a Hajléktalan Szálló vezetőjét akkor nevezték ki a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató  igazgatójának, aki mára körülbelül két évtizede dolgozik a hajléktalan ellátásban.

Hódmezővásárhelyen, 1992-ben az elsők között az országban, létesült Hajléktalan Szálló. Rövid időn belül két telephelyen folyt hajléktalan ellátás. Éjjeli Menedékhely, Átmeneti Szálló és Nappali Melegedő működött az egyiken, míg téli időszakban krízis ellátás a másikon. Kezdetleges viszonyok között, szűk helyen folyt a munka. A hajléktalan személyek létszáma nőtt, egy idő után kevésnek bizonyult a férőhelyek száma. 2006-ban, pályázati pénzből elkészült egy üresen álló iskolaépületből átalakított és felújított, először még csak Nappali Melegedőként üzemelő, minden igényt kielégítő telephely, amely 2008 tavaszára hajléktalan ellátó komplexummá alakult át. Ide került egy 20 férőhelyes Éjjeli Menedékhely, egy 22 férőhelyes Átmeneti Szállás és a 30 személy ellátására alkalmas Nappali Melegedő.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Strandolásra jók a megye természetes vizei

Strandolásra jók a megye természetes vizei

Megfelel az egészségügyi követelményeknek a Mártélyi Holtág és a mindszenti strand. Összesen 12 természetes fürdőhely használatát engedélyezték a megyében
Elkezdik a parlagfüves területek felderítését Csongrád-Csanádban

Elkezdik a parlagfüves területek felderítését Csongrád-Csanádban

A Kormányhivatal inkább a megelőzésre és a figyelemfelhívásra helyezi a hangsúlyt. Az országos szervezet szerint viszont a bírságolás hozhat javulást.
Városi elismeréseket adtak át

Városi elismeréseket adtak át

Átadták a Hódmezővásárhely Egészségügyéért, a Hódmezővásárhely Közszolgálatáért, a Pedagógus Életműdíj, valamint a Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége idei városi elismeréseket.
Még mindig több az eladó lakás Vásárhelyen

Még mindig több az eladó lakás Vásárhelyen

Az idei évben Vásárhelyen eddig 6,2%-os áremelkedés volt tapasztalható. A 2021-es év pont olyan fordulatokkal teli hónapokat hozott eddig, mint a tavalyi év.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.