Közélet10 éves a vásárhelyi Szociális Szolgáltató

2021. július 2., péntek
 
10 éves a vásárhelyi Szociális Szolgáltató

Július elsején volt éppen 10 éve, hogy a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató dolgozói segítik a Vásárhelyen élő rászorulókat. A Szeged-Csanádi Egyházmegye évszázados hagyományokkal rendelkezik a szociális és a karitatív tevékenységek terén is.

 

 

(Képünk a július elsején tartott ünnepségen készült.)

 


 

2011-ben a hódmezővásárhelyi közgyűlés határozata alapján a Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ négy intézménye az Arany János utca 8. szám alatt működő Idősek Klubja, a Rapcsák András utca 52. szám alatti Gondozási Központ, a Csomorkányi út 17. szám alatti hajléktalan szálló és a Klauzál utca 185/a. szám alatti Lakóotthon a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásába került.

 

Az intézmény azért választotta a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató nevet, mert a domonkos rendi szerzetes 1890-ben Hódmezővásárhelyen született és a szegények megsegítőjeként tartották számon.

 

2012-ben Ritz Juditot, a Szociális Szolgáltató igazgatóját kinevezték a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat főigazgatójának. A Szeretetszolgálat fenntartásában működő intézmények egyike a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény lett.

 

Korsós Sándort a Hajléktalan Szálló vezetőjét akkor nevezték ki a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató  igazgatójának, aki mára körülbelül két évtizede dolgozik a hajléktalan ellátásban.

Hódmezővásárhelyen, 1992-ben az elsők között az országban, létesült Hajléktalan Szálló. Rövid időn belül két telephelyen folyt hajléktalan ellátás. Éjjeli Menedékhely, Átmeneti Szálló és Nappali Melegedő működött az egyiken, míg téli időszakban krízis ellátás a másikon. Kezdetleges viszonyok között, szűk helyen folyt a munka. A hajléktalan személyek létszáma nőtt, egy idő után kevésnek bizonyult a férőhelyek száma. 2006-ban, pályázati pénzből elkészült egy üresen álló iskolaépületből átalakított és felújított, először még csak Nappali Melegedőként üzemelő, minden igényt kielégítő telephely, amely 2008 tavaszára hajléktalan ellátó komplexummá alakult át. Ide került egy 20 férőhelyes Éjjeli Menedékhely, egy 22 férőhelyes Átmeneti Szállás és a 30 személy ellátására alkalmas Nappali Melegedő.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Strandolásra jók a megye természetes vizei

Strandolásra jók a megye természetes vizei

Megfelel az egészségügyi követelményeknek a Mártélyi Holtág és a mindszenti strand. Összesen 12 természetes fürdőhely használatát engedélyezték a megyében
Elkezdik a parlagfüves területek felderítését Csongrád-Csanádban

Elkezdik a parlagfüves területek felderítését Csongrád-Csanádban

A Kormányhivatal inkább a megelőzésre és a figyelemfelhívásra helyezi a hangsúlyt. Az országos szervezet szerint viszont a bírságolás hozhat javulást.
Városi elismeréseket adtak át

Városi elismeréseket adtak át

Átadták a Hódmezővásárhely Egészségügyéért, a Hódmezővásárhely Közszolgálatáért, a Pedagógus Életműdíj, valamint a Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége idei városi elismeréseket.
Még mindig több az eladó lakás Vásárhelyen

Még mindig több az eladó lakás Vásárhelyen

Az idei évben Vásárhelyen eddig 6,2%-os áremelkedés volt tapasztalható. A 2021-es év pont olyan fordulatokkal teli hónapokat hozott eddig, mint a tavalyi év.
 
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Díszdiplomákat adtak át
Díszdiplomákat adtak át Október 22-én a díszközgyűlés keretében két pedagógus díszdiplomát kapott. Mindketten 65 éve szereztek diplomát.
 
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen A koronavírus-járvány után bekövetkezett ingatlanpiaci korrekció Csongrád-Csanád megye ingatlanpiacának kínálati árait is pozitív irányba mozdította el.
 
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton Hódmezővásárhelyen, a Rárósi úton október 19-én az esti órákban kigyulladt egy asztalosüzem épületének tetőszerkezete, valamint egy raktár. .
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban

Maga a halogatás nem használ, mivel bár passzívnak látszik, valójában erős ellenerők feszülésének eredménye, így hihetetlenül sok energiánkat emészti fel.

 
Teszt az egészséges táplálkozásról
Teszt az egészséges táplálkozásról

Már szinte unalmasak lehetnek a heti- és havilapok, vagy a különböző internetes oldalakon található tesztek sokasága, amelyek megmondják mit és hogyan…? Mi most egy teljesen egyszerű de hatékony teszttel bizonyítjuk be, hogy lehet másképpen is..!

 
Szégyenlős vagy, na de miért is?
Szégyenlős vagy, na de miért is?

Sok fiatal teszi fel önmagának a kérdést: Szégyenlős vagyok? Mennyiben térek el a normális emberektől? Voltaképpen olyan címke, melyet az ember maga akaszt a saját nya­kába.