KözéletElkezdik a parlagfüves területek felderítését Csongrád-Csanádban

2021. július 2., péntek
 
Elkezdik a parlagfüves területek felderítését Csongrád-Csanádban

A Kormányhivatal inkább a megelőzésre és a figyelemfelhívásra helyezi a hangsúlyt. Az országos szervezet szerint viszont a bírságolás hozhat javulást.

 

 

 

 

 

 

 

Hamarosan itt a parlagfűszezon, a kormányhivatal ezért a védekezés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Július elsejétől, az elmúlt évekhez hasonlóan, drónnal és repülővel deríti fel a parlagfüves külterületeket a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal. Aki virágzás előtt nem gyomlálja ki az allergén növényt, bírságra számíthat.

 

 

 

Elsősorban a földtulajdonosokat és földhasználókat szólítják meg, hogy még virágzás előtt gyomlálják ki az allergén növényt.

A július elsején tartott sajtótájékoztatóján Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta, néhány napon belül megkezdik a külterületeken a parlagfűvel fertőzött részek felderítését, ellenőrzését.

„Nem célunk a bírságolás, inkább a megelőzésre és a figyelemfelhívásra helyezzük a hangsúlyt. Egyre növekszik ugyanis a fertőzött területek száma, a parlagfű mostanra a megye minden pontján és művelési kultúrájában előfordul” – fogalmazott.

2019-ben 360 hektárnyi fertőzött területet derítettek fel, és a bírság is rekordot döntött. Összesen mintegy 9 millió forintot szabtak ki azokra, akik nem tartották be a szabályokat, és nem irtották a gyomnövényt.

 

2019-ben Pest megyét mögött a második legtöbb felderítést végző megye Csongrád-Csanád volt. Úgy tűnik nincs változás, mert 2020-ban Csongrád- Csanád Megyében derítették fel a legtöbb parlagfüves területet: több mint 600 olyan földet azonosítottak, ahol az allergén gyomnövény felbukkant.

 

Az idén is végeznek légi felderítés, ahogy drónokat is bevetnek majd a határszemléken. Utóbbiaknak különösen nagy szerepük van a magas növénykultúrákban - napraforgó, kukorica -, a táblán belül található parlagfű foltok felderítésében, amelyeket eddig csak a helikopterrel észlelhettek.

 

„Nem biztos, hogy a megelőzésre és a figyelemfelhívásra helyezett hangsúly lenne a jó megoldás” – reagált a sajtótájékoztatóra a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke. Az országban a több évtizede az egyik legaktívabb szervezet elnöke, Halász Judit szerint, éppen hogy a bírságok kiszabása jelenthet megoldást. Hiszen például éppen Csongrád-Csanád Megye évek óta a 3 legfertőzöttebb megyék egyike.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Városi elismeréseket adtak át

Városi elismeréseket adtak át

Átadták a Hódmezővásárhely Egészségügyéért, a Hódmezővásárhely Közszolgálatáért, a Pedagógus Életműdíj, valamint a Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége idei városi elismeréseket.
Még mindig több az eladó lakás Vásárhelyen

Még mindig több az eladó lakás Vásárhelyen

Az idei évben Vásárhelyen eddig 6,2%-os áremelkedés volt tapasztalható. A 2021-es év pont olyan fordulatokkal teli hónapokat hozott eddig, mint a tavalyi év.
Strandolásra jók a megye természetes vizei

Strandolásra jók a megye természetes vizei

Megfelel az egészségügyi követelményeknek a Mártélyi Holtág és a mindszenti strand. Összesen 12 természetes fürdőhely használatát engedélyezték a megyében
Összevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

Összevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

Egyelőre nem jelent változást sem a tanári állományban, sem a vezetőségben. Drámai mértékben csökkent a Kalmárba felvett elsőévesek száma.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.