KözéletElkezdik a parlagfüves területek felderítését Csongrád-Csanádban

2021. július 2., péntek
 
Elkezdik a parlagfüves területek felderítését Csongrád-Csanádban

A Kormányhivatal inkább a megelőzésre és a figyelemfelhívásra helyezi a hangsúlyt. Az országos szervezet szerint viszont a bírságolás hozhat javulást.

 

 

 

 

 

 

 

Hamarosan itt a parlagfűszezon, a kormányhivatal ezért a védekezés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Július elsejétől, az elmúlt évekhez hasonlóan, drónnal és repülővel deríti fel a parlagfüves külterületeket a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal. Aki virágzás előtt nem gyomlálja ki az allergén növényt, bírságra számíthat.

 

 

 

Elsősorban a földtulajdonosokat és földhasználókat szólítják meg, hogy még virágzás előtt gyomlálják ki az allergén növényt.

A július elsején tartott sajtótájékoztatóján Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta, néhány napon belül megkezdik a külterületeken a parlagfűvel fertőzött részek felderítését, ellenőrzését.

„Nem célunk a bírságolás, inkább a megelőzésre és a figyelemfelhívásra helyezzük a hangsúlyt. Egyre növekszik ugyanis a fertőzött területek száma, a parlagfű mostanra a megye minden pontján és művelési kultúrájában előfordul” – fogalmazott.

2019-ben 360 hektárnyi fertőzött területet derítettek fel, és a bírság is rekordot döntött. Összesen mintegy 9 millió forintot szabtak ki azokra, akik nem tartották be a szabályokat, és nem irtották a gyomnövényt.

 

2019-ben Pest megyét mögött a második legtöbb felderítést végző megye Csongrád-Csanád volt. Úgy tűnik nincs változás, mert 2020-ban Csongrád- Csanád Megyében derítették fel a legtöbb parlagfüves területet: több mint 600 olyan földet azonosítottak, ahol az allergén gyomnövény felbukkant.

 

Az idén is végeznek légi felderítés, ahogy drónokat is bevetnek majd a határszemléken. Utóbbiaknak különösen nagy szerepük van a magas növénykultúrákban - napraforgó, kukorica -, a táblán belül található parlagfű foltok felderítésében, amelyeket eddig csak a helikopterrel észlelhettek.

 

„Nem biztos, hogy a megelőzésre és a figyelemfelhívásra helyezett hangsúly lenne a jó megoldás” – reagált a sajtótájékoztatóra a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke. Az országban a több évtizede az egyik legaktívabb szervezet elnöke, Halász Judit szerint, éppen hogy a bírságok kiszabása jelenthet megoldást. Hiszen például éppen Csongrád-Csanád Megye évek óta a 3 legfertőzöttebb megyék egyike.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Városi elismeréseket adtak át

Városi elismeréseket adtak át

Átadták a Hódmezővásárhely Egészségügyéért, a Hódmezővásárhely Közszolgálatáért, a Pedagógus Életműdíj, valamint a Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége idei városi elismeréseket.
Még mindig több az eladó lakás Vásárhelyen

Még mindig több az eladó lakás Vásárhelyen

Az idei évben Vásárhelyen eddig 6,2%-os áremelkedés volt tapasztalható. A 2021-es év pont olyan fordulatokkal teli hónapokat hozott eddig, mint a tavalyi év.
Strandolásra jók a megye természetes vizei

Strandolásra jók a megye természetes vizei

Megfelel az egészségügyi követelményeknek a Mártélyi Holtág és a mindszenti strand. Összesen 12 természetes fürdőhely használatát engedélyezték a megyében
Összevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

Összevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

Egyelőre nem jelent változást sem a tanári állományban, sem a vezetőségben. Drámai mértékben csökkent a Kalmárba felvett elsőévesek száma.
 
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Díszdiplomákat adtak át
Díszdiplomákat adtak át Október 22-én a díszközgyűlés keretében két pedagógus díszdiplomát kapott. Mindketten 65 éve szereztek diplomát.
 
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen A koronavírus-járvány után bekövetkezett ingatlanpiaci korrekció Csongrád-Csanád megye ingatlanpiacának kínálati árait is pozitív irányba mozdította el.
 
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton Hódmezővásárhelyen, a Rárósi úton október 19-én az esti órákban kigyulladt egy asztalosüzem épületének tetőszerkezete, valamint egy raktár. .
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban

Maga a halogatás nem használ, mivel bár passzívnak látszik, valójában erős ellenerők feszülésének eredménye, így hihetetlenül sok energiánkat emészti fel.

 
Teszt az egészséges táplálkozásról
Teszt az egészséges táplálkozásról

Már szinte unalmasak lehetnek a heti- és havilapok, vagy a különböző internetes oldalakon található tesztek sokasága, amelyek megmondják mit és hogyan…? Mi most egy teljesen egyszerű de hatékony teszttel bizonyítjuk be, hogy lehet másképpen is..!

 
Szégyenlős vagy, na de miért is?
Szégyenlős vagy, na de miért is?

Sok fiatal teszi fel önmagának a kérdést: Szégyenlős vagyok? Mennyiben térek el a normális emberektől? Voltaképpen olyan címke, melyet az ember maga akaszt a saját nya­kába.