KözéletParlagfűmentesítés röptében

2020. szeptember 10., csütörtök
 
Parlagfűmentesítés röptében

Idén már második alkalommal keresték a levegőből a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal szakemberei a parlagfűvel fertőzött területeket.

 

 

 

 

 

 

 

A megyében közel 226 ezer hektár parlagfüves területet tártak fel és 468 jegyzőkönyvet készítettek. Az előző évekkel összehasonlítva ez rekord mennyiségű felderítés. Ebből is látszik, hogy a jelenleg is virágzó gyomnövény fejlődésének kedvezett az elmúlt hetek időjárása.

 

Nagyon kevésnek bizonyul a két légi felderítés – véli Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke. A Vásárhelyi Hírek megkeresésére azt is elmondta, egyértelmű pozitív a hatása van magának a légi felderítésnek, mert elrettentő hatású a kevésbé megközelíthető földek tulajdonosai számára is.

 

Csongrád-Csanád megyében először július 27-én volt parlagfű-felderítés a Készenléti Rendőrség helikopterével. (Erről ITT írtunk!)

 

Ekkor a repülés a megye legfertőzöttebb részein történt meg, amelynek alkalmával megközelítőleg 37 ezer hektárt repültek be, és ennek során 88 fertőzött pontot találtak a szakemberek. Ez megye erdő nélküli területeinek 11%-a volt.

 

A második 6 órás repülést ezúttal nem helikopterrel, hanem a szárnyakra, nagy felbontású fényképezőgépekkel felszerelt kisrepülővel végezték.

 

A Kormányhivatal tájékoztatása szerint, a megye termőterületeinek nagy részén megtörtént felderítés, amely során nemcsak a parlagfű fertőzéssel kapcsolatban gyűjtöttek információkat, hanem általános kép alakul ki a termőföldek állapotáról, használatáról. Ez a nagymennyiségű képanyag a későbbiek során felhasználható lesz a földhivatali munkatársak napi munkavégzése során is. 

 

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület a legrégebben küzd a parlagfű ellen, és a legtöbbet tette azért, hogy Magyarországon a parlagfűpollen okozta allergiában és asztmában szenvedők száma csökkenjen. Az egyesület elnöke, Halász Judit szerint, kétségtelen, hogy a hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a kötelezettségének, a mulasztók költségén elrendeljék az úgynevezett közérdekű védekezést, de - mint ahogy azt a jelentés sem tartalmazza – valóban minden esetben megtörténtek-e a fertőzött területeken a parlagfű mentesítések? Erről évek óta nem készültek nyilvános összegzések.

A közérdekű védekezés munkálatait a kormányhivatalok Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága végezteti el.

 

Aktuális kapcsolódó cikkünk:

Megy tovább a (pollen)porhintés 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Látogatási tilalom az összes kórházban

Látogatási tilalom az összes kórházban

Szeptember 8-tól az összes fekvőbeteg intézményre vonatkozik. Vásárhely valamennyi háziorvosi körzetében lehetséges 3-4 fertőzött.
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán

Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán

A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya

A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya

Két rendkívüli tűzeset sokkolta Hódmezővásárhelyt, amikor is fél éven belül leégett a városháza tornya, illetve a díszterem teteje.
Őszi Tárlat két héttel később

Őszi Tárlat két héttel később

Az idén hatvanhetedik alkalommal rendezi meg a Tornyai János Múzeum Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítását.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 47. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 47. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos három pontot gyűjtött be a HFC
Fontos három pontot gyűjtött be a HFC A Hódmezővásárhelyi FC NB III-as csapata vasárnap a Dunaújváros vendégeként lépett pályára az NB III-as labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában.
 
Újabb remek győzelem
Újabb remek győzelem November 21-én hazai pályán, de zártkapus mérkőzésen folytatta az NB II-es női kézilabda-bajnokságot a Hódmezővásárhelyi LKC felnőtt csapata.
 
Kettős győzelem
Kettős győzelem Bő egy hónap után játszott ismét hazai környezetben a Vásárhelyi Kosársuli. Mindkét csapatk remek és magabiztos játékkal hozta a kötelezőt.
 
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat Rendhagyó módon megnyílt ám mégsem nyílt meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítása. Az idei díjazottak névsora.
 
A lényeg két szóban: adó és áremelés
 A lényeg két szóban: adó és áremelés Gazdasági tűzoltásnak is felfogható a Vásárhelyi Önkormányzat lépéssorozata. Összefoglaltuk a városi lakosság várható új fizetnivalóit. Frissítve!
 
A hazai pálya sem segített
A hazai pálya sem segített Az NB III-as labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában az is bebizonyosodott, hogy még többet kell dolgozni, hogy a tabella élén álló csapatok ellen is sikeresek legyenek.