KözéletParlagfűmentesítés röptében

2020. szeptember 10., csütörtök
 
Parlagfűmentesítés röptében

Idén már második alkalommal keresték a levegőből a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal szakemberei a parlagfűvel fertőzött területeket.

 

 

 

 

 

 

 

A megyében közel 226 ezer hektár parlagfüves területet tártak fel és 468 jegyzőkönyvet készítettek. Az előző évekkel összehasonlítva ez rekord mennyiségű felderítés. Ebből is látszik, hogy a jelenleg is virágzó gyomnövény fejlődésének kedvezett az elmúlt hetek időjárása.

 

Nagyon kevésnek bizonyul a két légi felderítés – véli Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke. A Vásárhelyi Hírek megkeresésére azt is elmondta, egyértelmű pozitív a hatása van magának a légi felderítésnek, mert elrettentő hatású a kevésbé megközelíthető földek tulajdonosai számára is.

 

Csongrád-Csanád megyében először július 27-én volt parlagfű-felderítés a Készenléti Rendőrség helikopterével. (Erről ITT írtunk!)

 

Ekkor a repülés a megye legfertőzöttebb részein történt meg, amelynek alkalmával megközelítőleg 37 ezer hektárt repültek be, és ennek során 88 fertőzött pontot találtak a szakemberek. Ez megye erdő nélküli területeinek 11%-a volt.

 

A második 6 órás repülést ezúttal nem helikopterrel, hanem a szárnyakra, nagy felbontású fényképezőgépekkel felszerelt kisrepülővel végezték.

 

A Kormányhivatal tájékoztatása szerint, a megye termőterületeinek nagy részén megtörtént felderítés, amely során nemcsak a parlagfű fertőzéssel kapcsolatban gyűjtöttek információkat, hanem általános kép alakul ki a termőföldek állapotáról, használatáról. Ez a nagymennyiségű képanyag a későbbiek során felhasználható lesz a földhivatali munkatársak napi munkavégzése során is. 

 

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület a legrégebben küzd a parlagfű ellen, és a legtöbbet tette azért, hogy Magyarországon a parlagfűpollen okozta allergiában és asztmában szenvedők száma csökkenjen. Az egyesület elnöke, Halász Judit szerint, kétségtelen, hogy a hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a kötelezettségének, a mulasztók költségén elrendeljék az úgynevezett közérdekű védekezést, de - mint ahogy azt a jelentés sem tartalmazza – valóban minden esetben megtörténtek-e a fertőzött területeken a parlagfű mentesítések? Erről évek óta nem készültek nyilvános összegzések.

A közérdekű védekezés munkálatait a kormányhivatalok Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága végezteti el.

 

Aktuális kapcsolódó cikkünk:

Megy tovább a (pollen)porhintés 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Látogatási tilalom az összes kórházban

Látogatási tilalom az összes kórházban

Szeptember 8-tól az összes fekvőbeteg intézményre vonatkozik. Vásárhely valamennyi háziorvosi körzetében lehetséges 3-4 fertőzött.
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán

Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán

A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya

A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya

Két rendkívüli tűzeset sokkolta Hódmezővásárhelyt, amikor is fél éven belül leégett a városháza tornya, illetve a díszterem teteje.
Őszi Tárlat két héttel később

Őszi Tárlat két héttel később

Az idén hatvanhetedik alkalommal rendezi meg a Tornyai János Múzeum Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítását.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.