KözéletParlagfűmentesítés röptében

2020. szeptember 10., csütörtök
 
Parlagfűmentesítés röptében

Idén már második alkalommal keresték a levegőből a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal szakemberei a parlagfűvel fertőzött területeket.

 

 

 

 

 

 

 

A megyében közel 226 ezer hektár parlagfüves területet tártak fel és 468 jegyzőkönyvet készítettek. Az előző évekkel összehasonlítva ez rekord mennyiségű felderítés. Ebből is látszik, hogy a jelenleg is virágzó gyomnövény fejlődésének kedvezett az elmúlt hetek időjárása.

 

Nagyon kevésnek bizonyul a két légi felderítés – véli Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke. A Vásárhelyi Hírek megkeresésére azt is elmondta, egyértelmű pozitív a hatása van magának a légi felderítésnek, mert elrettentő hatású a kevésbé megközelíthető földek tulajdonosai számára is.

 

Csongrád-Csanád megyében először július 27-én volt parlagfű-felderítés a Készenléti Rendőrség helikopterével. (Erről ITT írtunk!)

 

Ekkor a repülés a megye legfertőzöttebb részein történt meg, amelynek alkalmával megközelítőleg 37 ezer hektárt repültek be, és ennek során 88 fertőzött pontot találtak a szakemberek. Ez megye erdő nélküli területeinek 11%-a volt.

 

A második 6 órás repülést ezúttal nem helikopterrel, hanem a szárnyakra, nagy felbontású fényképezőgépekkel felszerelt kisrepülővel végezték.

 

A Kormányhivatal tájékoztatása szerint, a megye termőterületeinek nagy részén megtörtént felderítés, amely során nemcsak a parlagfű fertőzéssel kapcsolatban gyűjtöttek információkat, hanem általános kép alakul ki a termőföldek állapotáról, használatáról. Ez a nagymennyiségű képanyag a későbbiek során felhasználható lesz a földhivatali munkatársak napi munkavégzése során is. 

 

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület a legrégebben küzd a parlagfű ellen, és a legtöbbet tette azért, hogy Magyarországon a parlagfűpollen okozta allergiában és asztmában szenvedők száma csökkenjen. Az egyesület elnöke, Halász Judit szerint, kétségtelen, hogy a hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a kötelezettségének, a mulasztók költségén elrendeljék az úgynevezett közérdekű védekezést, de - mint ahogy azt a jelentés sem tartalmazza – valóban minden esetben megtörténtek-e a fertőzött területeken a parlagfű mentesítések? Erről évek óta nem készültek nyilvános összegzések.

A közérdekű védekezés munkálatait a kormányhivatalok Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága végezteti el.

 

Aktuális kapcsolódó cikkünk:

Megy tovább a (pollen)porhintés 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Látogatási tilalom az összes kórházban

Látogatási tilalom az összes kórházban

Szeptember 8-tól az összes fekvőbeteg intézményre vonatkozik. Vásárhely valamennyi háziorvosi körzetében lehetséges 3-4 fertőzött.
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán

Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán

A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya

A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya

Két rendkívüli tűzeset sokkolta Hódmezővásárhelyt, amikor is fél éven belül leégett a városháza tornya, illetve a díszterem teteje.
Őszi Tárlat két héttel később

Őszi Tárlat két héttel később

Az idén hatvanhetedik alkalommal rendezi meg a Tornyai János Múzeum Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítását.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza A magyar történelem legtöbb áldozatott követelő vereségének részleteit mind a háború alatt, mind az azt követő kommunista diktatúra alatt el elhallgatták.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az országos oltási terv részletei
Az országos oltási terv részletei Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye a következő időszak oltási menetrendjéről.
 
Vége és kezdete az évnek
Vége és kezdete az évnek Tiltás is kötődik január elsejéhez, a legismertebb, hogy ezen a napon semmit nem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan.
 
Tanodásnak lenni - továbbra is - jó
Tanodásnak lenni - továbbra is - jó Tavaly óta a kormány döntésével a tanodák eltávolodtak a köznevelési rendszertől. A vásárhelyi Gastro-Ker Tanoda működése is nyertes pályázatokon múlik.
 
A 2021-es év színei
A 2021-es év színei A választott színek illenek ahhoz a kettős érzéshez, amellyel az új évet várjuk: reménykedünk a világ újranyitásában, abban, hogy visszatérhetünk a normalitáshoz.