KözéletMegy tovább a (pollen)porhintés

2020. augusztus 30., vasárnap
 
Megy tovább a (pollen)porhintés

Magyarországon kormányzati számítások szerint is mintegy kétmillió allergiás él. Közel háromnegyedük szenvedhet parlagfű-allergiától; ehhez képest az Orbán-kabinet csak néhány tízmillió forintot szánt 2019-ben a parlagfű irtására.

 

 

 

 

 

 

A Parlagmentes Magyarországért Egyesület (PME) minden évben közzéteszi állásfoglalását, hogy végre történjen radikálisabb lépés. Mert Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa. Az ország területéhez képest, sajnos, nálunk a legnagyobb mértékű a parlagfű elterjedtsége. Ez elsősorban a természeti adottságok következménye. De tudatos, szakszerű, jól szervezett parlagfűirtással lényegesen javítani lehetne a helyzeten. Azonban úgy tűnik, hogy az utóbbi évtizedekben a magyar állami szervek nem vették eléggé komolyan a parlagfűpollen egészségügyi veszélyeit, nem fordítottak kellő figyelmet a problémára, nem mozgósítottak elegendő erőforrást a parlagfű-mentesítés elősegítésére, illetve kikényszerítésére. – írja többek között a PME

 

2019-ben összesen 49,1 millió forintot szántak a parlagfű elleni közérdekű védekezésre.

Ebből az összegből több száz más gyomnövényt is irthattak, mert – ahogy Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár fogalmazott – „A parlagfű nem önállóan, hanem több száz egyéb gyomnövénnyel együtt követeli meg a gyomirtási feladatokat, valamint eredményezi annak költségeit.”

Minden évben – idén is – mosolyogva állnak a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai a légi felderítésre hívatott helikopter előtt.

Az irtás helyett inkább a büntetésre feküdtek rá, legalább 152 millió forintnyi bírságot szedtek be tavaly, és mindössze 50 milliót költöttek a védekezésre.

A hivatalok keményen büntetettek is: a külterületeken talált parlagfű miatt 152 millió forintos növényvédelmi bírságot szabtak ki. Ez 12 millió forinttal haladja meg a 2018-ban kiszabott büntetésösszeget.

Azonban például arról nincs információ, hogy tavaly belterületen hány hektáron találtak parlagfüvet, és ez mekkora bírság kiszabásával járt. Hasonlóképpen nem tudható, hogy Hódmezővásárhelyen milyen intenzitású a parlagfű irtása, illetve a szankcionálás.

 

Egy igen hasznos weblap, amelyen látható az aktuális (napra bontott) hazai pollenhelyzet: ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Augusztus 28-án dálután, a tárlat zárása előtt két nappal sajátos tárlatvezetést tartott a fotóművészetet kedvelőknek.
Vásárhelyi futballista a válogatottban

Vásárhelyi futballista a válogatottban

A szünet alatt rengeteget edzettem, itthon voltam Hódmezővásárhelyen, így teljesen készen álltam az újraindulásra. Most a válogatottat erősíti.
Helyi identitás a befőttesüvegben

Helyi identitás a befőttesüvegben

Az EU-s milliókból jutott a kovászos kenyér szakmai fortélyainak elsajátítására, vagy a gyümölcsök és zöldségek hagyományos tartósítási módszereinek megismerésére is.
Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

A szülők jelentős része nem a vallási nevelés, hanem az oktatás színvonalának megerősítése reményében szavazott az egyházi fenntartásra.

 

 

És ezt már olvasta?

Fontos három pontot gyűjtött be a HFC
Fontos három pontot gyűjtött be a HFC A Hódmezővásárhelyi FC NB III-as csapata vasárnap a Dunaújváros vendégeként lépett pályára az NB III-as labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában.
 
Újabb remek győzelem
Újabb remek győzelem November 21-én hazai pályán, de zártkapus mérkőzésen folytatta az NB II-es női kézilabda-bajnokságot a Hódmezővásárhelyi LKC felnőtt csapata.
 
Kettős győzelem
Kettős győzelem Bő egy hónap után játszott ismét hazai környezetben a Vásárhelyi Kosársuli. Mindkét csapatk remek és magabiztos játékkal hozta a kötelezőt.
 
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat Rendhagyó módon megnyílt ám mégsem nyílt meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítása. Az idei díjazottak névsora.
 
A lényeg két szóban: adó és áremelés
 A lényeg két szóban: adó és áremelés Gazdasági tűzoltásnak is felfogható a Vásárhelyi Önkormányzat lépéssorozata. Összefoglaltuk a városi lakosság várható új fizetnivalóit. Frissítve!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 46. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 46. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
A hazai pálya sem segített
A hazai pálya sem segített Az NB III-as labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában az is bebizonyosodott, hogy még többet kell dolgozni, hogy a tabella élén álló csapatok ellen is sikeresek legyenek.