KözéletMegy tovább a (pollen)porhintés

2020. augusztus 30., vasárnap
 
Megy tovább a (pollen)porhintés

Magyarországon kormányzati számítások szerint is mintegy kétmillió allergiás él. Közel háromnegyedük szenvedhet parlagfű-allergiától; ehhez képest az Orbán-kabinet csak néhány tízmillió forintot szánt 2019-ben a parlagfű irtására.

 

 

 

 

 

 

A Parlagmentes Magyarországért Egyesület (PME) minden évben közzéteszi állásfoglalását, hogy végre történjen radikálisabb lépés. Mert Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa. Az ország területéhez képest, sajnos, nálunk a legnagyobb mértékű a parlagfű elterjedtsége. Ez elsősorban a természeti adottságok következménye. De tudatos, szakszerű, jól szervezett parlagfűirtással lényegesen javítani lehetne a helyzeten. Azonban úgy tűnik, hogy az utóbbi évtizedekben a magyar állami szervek nem vették eléggé komolyan a parlagfűpollen egészségügyi veszélyeit, nem fordítottak kellő figyelmet a problémára, nem mozgósítottak elegendő erőforrást a parlagfű-mentesítés elősegítésére, illetve kikényszerítésére. – írja többek között a PME

 

2019-ben összesen 49,1 millió forintot szántak a parlagfű elleni közérdekű védekezésre.

Ebből az összegből több száz más gyomnövényt is irthattak, mert – ahogy Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár fogalmazott – „A parlagfű nem önállóan, hanem több száz egyéb gyomnövénnyel együtt követeli meg a gyomirtási feladatokat, valamint eredményezi annak költségeit.”

Minden évben – idén is – mosolyogva állnak a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai a légi felderítésre hívatott helikopter előtt.

Az irtás helyett inkább a büntetésre feküdtek rá, legalább 152 millió forintnyi bírságot szedtek be tavaly, és mindössze 50 milliót költöttek a védekezésre.

A hivatalok keményen büntetettek is: a külterületeken talált parlagfű miatt 152 millió forintos növényvédelmi bírságot szabtak ki. Ez 12 millió forinttal haladja meg a 2018-ban kiszabott büntetésösszeget.

Azonban például arról nincs információ, hogy tavaly belterületen hány hektáron találtak parlagfüvet, és ez mekkora bírság kiszabásával járt. Hasonlóképpen nem tudható, hogy Hódmezővásárhelyen milyen intenzitású a parlagfű irtása, illetve a szankcionálás.

 

Egy igen hasznos weblap, amelyen látható az aktuális (napra bontott) hazai pollenhelyzet: ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Augusztus 28-án dálután, a tárlat zárása előtt két nappal sajátos tárlatvezetést tartott a fotóművészetet kedvelőknek.
Vásárhelyi futballista a válogatottban

Vásárhelyi futballista a válogatottban

A szünet alatt rengeteget edzettem, itthon voltam Hódmezővásárhelyen, így teljesen készen álltam az újraindulásra. Most a válogatottat erősíti.
Helyi identitás a befőttesüvegben

Helyi identitás a befőttesüvegben

Az EU-s milliókból jutott a kovászos kenyér szakmai fortélyainak elsajátítására, vagy a gyümölcsök és zöldségek hagyományos tartósítási módszereinek megismerésére is.
Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

A szülők jelentős része nem a vallási nevelés, hanem az oktatás színvonalának megerősítése reményében szavazott az egyházi fenntartásra.

 

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán Felnőtt- és U20-as együttesünk is végletekig kiélezett, a bajnokság szempontjából nagyon értékes meccseket nyert meg a Kaszások Sportcsarnokban.
 
Még talán 3 évig így marad
Még talán 3 évig így marad Egyelőre marad a hódmezővásárhelyi Nagyállomás kissé viharvert épülete, de a következő időszakban már kezdődik a felújítás tervezése.
 
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem Az egyesületek versenyében az érmes helyezések alapján a két hódmezővásárhelyi közül a NICS-HSÚVC a negyedik, a Hód Úszó SE pedig a tizedik lett.
 
Hódmezővásárhely idei díjazottjai
Hódmezővásárhely idei díjazottjai Sok évtizedes hagyomány, hogy évente megválasztják a város díszpolgárát, valamint a Signum Urbis Honorantis és a Pro Urbe díjazottakat.
 
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák A napokban hazaérkezett Afganisztánból a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonáiból álló kontingens.
 
Helyreáll a vonatközlekedés
Helyreáll a vonatközlekedés Az elhúzódó felújítás miatt, a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés. Nézze meg a menetrendet!