KözéletMegy tovább a (pollen)porhintés

2020. augusztus 30., vasárnap
 
Megy tovább a (pollen)porhintés

Magyarországon kormányzati számítások szerint is mintegy kétmillió allergiás él. Közel háromnegyedük szenvedhet parlagfű-allergiától; ehhez képest az Orbán-kabinet csak néhány tízmillió forintot szánt 2019-ben a parlagfű irtására.

 

 

 

 

 

 

A Parlagmentes Magyarországért Egyesület (PME) minden évben közzéteszi állásfoglalását, hogy végre történjen radikálisabb lépés. Mert Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa. Az ország területéhez képest, sajnos, nálunk a legnagyobb mértékű a parlagfű elterjedtsége. Ez elsősorban a természeti adottságok következménye. De tudatos, szakszerű, jól szervezett parlagfűirtással lényegesen javítani lehetne a helyzeten. Azonban úgy tűnik, hogy az utóbbi évtizedekben a magyar állami szervek nem vették eléggé komolyan a parlagfűpollen egészségügyi veszélyeit, nem fordítottak kellő figyelmet a problémára, nem mozgósítottak elegendő erőforrást a parlagfű-mentesítés elősegítésére, illetve kikényszerítésére. – írja többek között a PME

 

2019-ben összesen 49,1 millió forintot szántak a parlagfű elleni közérdekű védekezésre.

Ebből az összegből több száz más gyomnövényt is irthattak, mert – ahogy Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár fogalmazott – „A parlagfű nem önállóan, hanem több száz egyéb gyomnövénnyel együtt követeli meg a gyomirtási feladatokat, valamint eredményezi annak költségeit.”

Minden évben – idén is – mosolyogva állnak a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai a légi felderítésre hívatott helikopter előtt.

Az irtás helyett inkább a büntetésre feküdtek rá, legalább 152 millió forintnyi bírságot szedtek be tavaly, és mindössze 50 milliót költöttek a védekezésre.

A hivatalok keményen büntetettek is: a külterületeken talált parlagfű miatt 152 millió forintos növényvédelmi bírságot szabtak ki. Ez 12 millió forinttal haladja meg a 2018-ban kiszabott büntetésösszeget.

Azonban például arról nincs információ, hogy tavaly belterületen hány hektáron találtak parlagfüvet, és ez mekkora bírság kiszabásával járt. Hasonlóképpen nem tudható, hogy Hódmezővásárhelyen milyen intenzitású a parlagfű irtása, illetve a szankcionálás.

 

Egy igen hasznos weblap, amelyen látható az aktuális (napra bontott) hazai pollenhelyzet: ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Augusztus 28-án dálután, a tárlat zárása előtt két nappal sajátos tárlatvezetést tartott a fotóművészetet kedvelőknek.
Vásárhelyi futballista a válogatottban

Vásárhelyi futballista a válogatottban

A szünet alatt rengeteget edzettem, itthon voltam Hódmezővásárhelyen, így teljesen készen álltam az újraindulásra. Most a válogatottat erősíti.
Helyi identitás a befőttesüvegben

Helyi identitás a befőttesüvegben

Az EU-s milliókból jutott a kovászos kenyér szakmai fortélyainak elsajátítására, vagy a gyümölcsök és zöldségek hagyományos tartósítási módszereinek megismerésére is.
Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

A szülők jelentős része nem a vallási nevelés, hanem az oktatás színvonalának megerősítése reményében szavazott az egyházi fenntartásra.

 

 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.