Kultúra, oktatásŐszi Tárlat két héttel később

2020. szeptember 1., kedd
 
Őszi Tárlat két héttel később

Az idén hatvanhetedik alkalommal rendezi meg a Tornyai János Múzeum Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítását, a Vásárhelyi Őszi Tárlatot.

 

 

 

 

 

Ezekben a hetekben jelentkezhetnek a művészek és szeptember 15-ig lehet regisztrálni az alkotásokat. A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat november 22-én nyílik meg az Alföldi Galériában.

 

A Vásárhelyi Őszi Tárlat jóval több, mint egy kiállítás, hiszen fennállásának közel hét évtizede alatt volt olyan időszak, amikor kizárólag ez a tárlat nyújtott átfogó képet a jelen hazai képzőművészetéről.

A Tornyai János Múzeum munkatársai és a tárlat „holdudvarába tartozó” művészek, művészettörténészek e cél köré építve szervezik évről-évre a tárlatot. A tárgyévi kiállítás előkészítése az előző évi tárlat zárásakor, annak kiértékelésével veszi kezdetét, a szervezők ekkor határozzák meg azokat az irányvonalakat, amelyek meghatározzák következő seregszemlét.

A 2020-as év a járványügyi veszélyhelyzet miatt rendkívüli volt nemcsak a múzeum életében, hanem a tárlat szervezésében is. A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat elmaradása egy pillanatra sem merült fel, de az előkészítő bizottság több forgatókönyvvel készült a kiállítás megrendezésére. Végül – köszönhetően a jelenlegi korlátozásmentes időszaknak – a hagyományos módon, de időben, a késő őszre halasztva szerveződik a tárlat.

 

A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat kurátori, rendezői feladatait a tavalyi évhez hasonlóan Dr. Pogány Gábor művészettörténész, a kiállítás címzetes kurátora látja el, akinek munkáját Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze segíti társkurátorként és társrendezőként. A szervezők úgy döntöttek, hogy az idei kiállítás megnyitójára november 22-én, vasárnap déli 12 órakor kerül sor az Alföldi Galéria földszinti termeiben.

 

A tárlat anyagát válogató zsűri október 8. és 10. között dönt, hogy mely körülbelül kétszáz alkotás reprezentálja a jelen képzőművészetét a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlaton.A zsűri tagjai a kiállítás kurátorain kívül Fehér Dávid művészettörténész, Szabó Klára Petra képzőművész, mint a tavalyi tárlat fődíjas alkotója, Gaál József Munkácsy-díjas képzőművész, Gálhidy Péter Munkácsy-díjas szobrászművész ‑ mindketten a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárai ‑, valamint Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A zsűri utolsó napján dönt arról, hogy ki nyeri el a tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, valamint az Életműdíjat, és ekkor születik döntés a további nagyszámú és kiemelt pénzjutalommal járó elismerések odaítéléséről is. Október közepétől kezdődnek meg mind a kiállítás rendezésének, építésének munkái, mind a tárlat katalógusának előkészítése.

 
 
Forrás: Tornyai Múzeum
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Bemutatták Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történész-muzeológusa és Kovács Ferenc, a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság alapítójának közös kötetét.
Megy tovább a (pollen)porhintés

Megy tovább a (pollen)porhintés

Az irtás helyett inkább a büntetésre feküdtek rá, legalább 152 millió forintnyi bírságot szedtek be tavaly, és mindössze 50 milliót költöttek a védekezésre.
Vásárhelyi futballista a válogatottban

Vásárhelyi futballista a válogatottban

A szünet alatt rengeteget edzettem, itthon voltam Hódmezővásárhelyen, így teljesen készen álltam az újraindulásra. Most a válogatottat erősíti.
Magnetométeres vizsgálat Csomorkányban

Magnetométeres vizsgálat Csomorkányban

Egy hektárnyi területen végeztek magnetométeres kutatást, amelynek célja a kutatási terület pontosítása, erre egymillió forintot nyertek.
 

És ezt már olvasta?

Fontos három pontot gyűjtött be a HFC
Fontos három pontot gyűjtött be a HFC A Hódmezővásárhelyi FC NB III-as csapata vasárnap a Dunaújváros vendégeként lépett pályára az NB III-as labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában.
 
Újabb remek győzelem
Újabb remek győzelem November 21-én hazai pályán, de zártkapus mérkőzésen folytatta az NB II-es női kézilabda-bajnokságot a Hódmezővásárhelyi LKC felnőtt csapata.
 
Kettős győzelem
Kettős győzelem Bő egy hónap után játszott ismét hazai környezetben a Vásárhelyi Kosársuli. Mindkét csapatk remek és magabiztos játékkal hozta a kötelezőt.
 
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat Rendhagyó módon megnyílt ám mégsem nyílt meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítása. Az idei díjazottak névsora.
 
A lényeg két szóban: adó és áremelés
 A lényeg két szóban: adó és áremelés Gazdasági tűzoltásnak is felfogható a Vásárhelyi Önkormányzat lépéssorozata. Összefoglaltuk a városi lakosság várható új fizetnivalóit. Frissítve!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 46. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 46. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
A hazai pálya sem segített
A hazai pálya sem segített Az NB III-as labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában az is bebizonyosodott, hogy még többet kell dolgozni, hogy a tabella élén álló csapatok ellen is sikeresek legyenek.