Kultúra, oktatásŐszi Tárlat két héttel később

2020. szeptember 1., kedd
 
Őszi Tárlat két héttel később

Az idén hatvanhetedik alkalommal rendezi meg a Tornyai János Múzeum Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítását, a Vásárhelyi Őszi Tárlatot.

 

 

 

 

 

Ezekben a hetekben jelentkezhetnek a művészek és szeptember 15-ig lehet regisztrálni az alkotásokat. A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat november 22-én nyílik meg az Alföldi Galériában.

 

A Vásárhelyi Őszi Tárlat jóval több, mint egy kiállítás, hiszen fennállásának közel hét évtizede alatt volt olyan időszak, amikor kizárólag ez a tárlat nyújtott átfogó képet a jelen hazai képzőművészetéről.

A Tornyai János Múzeum munkatársai és a tárlat „holdudvarába tartozó” művészek, művészettörténészek e cél köré építve szervezik évről-évre a tárlatot. A tárgyévi kiállítás előkészítése az előző évi tárlat zárásakor, annak kiértékelésével veszi kezdetét, a szervezők ekkor határozzák meg azokat az irányvonalakat, amelyek meghatározzák következő seregszemlét.

A 2020-as év a járványügyi veszélyhelyzet miatt rendkívüli volt nemcsak a múzeum életében, hanem a tárlat szervezésében is. A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat elmaradása egy pillanatra sem merült fel, de az előkészítő bizottság több forgatókönyvvel készült a kiállítás megrendezésére. Végül – köszönhetően a jelenlegi korlátozásmentes időszaknak – a hagyományos módon, de időben, a késő őszre halasztva szerveződik a tárlat.

 

A 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat kurátori, rendezői feladatait a tavalyi évhez hasonlóan Dr. Pogány Gábor művészettörténész, a kiállítás címzetes kurátora látja el, akinek munkáját Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze segíti társkurátorként és társrendezőként. A szervezők úgy döntöttek, hogy az idei kiállítás megnyitójára november 22-én, vasárnap déli 12 órakor kerül sor az Alföldi Galéria földszinti termeiben.

 

A tárlat anyagát válogató zsűri október 8. és 10. között dönt, hogy mely körülbelül kétszáz alkotás reprezentálja a jelen képzőművészetét a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlaton.A zsűri tagjai a kiállítás kurátorain kívül Fehér Dávid művészettörténész, Szabó Klára Petra képzőművész, mint a tavalyi tárlat fődíjas alkotója, Gaál József Munkácsy-díjas képzőművész, Gálhidy Péter Munkácsy-díjas szobrászművész ‑ mindketten a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanárai ‑, valamint Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A zsűri utolsó napján dönt arról, hogy ki nyeri el a tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, valamint az Életműdíjat, és ekkor születik döntés a további nagyszámú és kiemelt pénzjutalommal járó elismerések odaítéléséről is. Október közepétől kezdődnek meg mind a kiállítás rendezésének, építésének munkái, mind a tárlat katalógusának előkészítése.

 
 
Forrás: Tornyai Múzeum
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Bemutatták Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történész-muzeológusa és Kovács Ferenc, a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság alapítójának közös kötetét.
Megy tovább a (pollen)porhintés

Megy tovább a (pollen)porhintés

Az irtás helyett inkább a büntetésre feküdtek rá, legalább 152 millió forintnyi bírságot szedtek be tavaly, és mindössze 50 milliót költöttek a védekezésre.
Vásárhelyi futballista a válogatottban

Vásárhelyi futballista a válogatottban

A szünet alatt rengeteget edzettem, itthon voltam Hódmezővásárhelyen, így teljesen készen álltam az újraindulásra. Most a válogatottat erősíti.
Magnetométeres vizsgálat Csomorkányban

Magnetométeres vizsgálat Csomorkányban

Egy hektárnyi területen végeztek magnetométeres kutatást, amelynek célja a kutatási terület pontosítása, erre egymillió forintot nyertek.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.