GazdaságMérlegen a Modern Városok Program

2023. december 15., péntek
 
Mérlegen a Modern Városok Program

A Modern Városok program finanszírozásának felfüggesztésében 18 megyei jogú város, köztük Hódmezővásárhely is érintett.

 

 

 

 

 

 


Az utóbbi időben a közgyűlések visszatérő témája, vajon mi az oka a Modern Városok program késlekedő megvalósításának. A kérdés már okafogyottá vált a felfüggesztést elrendelő, november 2-án megjelent 491/2023. kormányrendelet miatt.

 

A program részeként 100 hektárnyi terület állam általi megvásárlásával támogatták volna a helyi ipari park fejlesztését, bővítését, a feldolgozóipari vállalkozások városba települését, egy állami naperőműpark építését a város határában.

 

Ez utóbbi megépült, igaz, hogy az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. építette, az önkormányzat által 25 évre bérbeadott 1,5 hektáros területén.

 

A terv része volt 4 milliárd forintból egy új könyvtár és tudásközpont építése.

 

Összesen 3,9 milliárd forintot biztosítottak volna a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Németh László Gimnázium és Általános Iskola épületének felújítására, és a szakképzési intézmények fejlesztésére.

Az MVP program része továbbá a Zrínyi Miklós laktanyában fejlesztéseket valósítottak meg és új honvéd középiskolát építenek. Mert a felfüggesztés ellenére az Ady Endre utcai egykori DÉMÁSZ-telken a honvéd középiskola és kollégium építése - bár évekig nem történt semmi -  most jól halad.

 

Van a tervek között 117 kilométernyi, új külterületi kerékpárút építése, és a vásárhelyi kórház honvédkórházzá fejlesztése. Erről ITT írtunk.

 

Valamint a lakókkal egyeztetve visszabontották volna az egyik tízemeletes lakóházat.

 

A programok között volt olyan, amelyet a lakosság szavazatai fúrtak meg, mégpedig a Kossuth térre tervezett Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára. (34 tervpályázat született.)  Erről ITT olvashat.

(Mint ismeretes, jelenleg folyik a Németh László Városi Könyvtár épületének felújítása – nem a Modern Városok program finanszírozásában. )

 

Összességében – több nyilatkozat szerint - a „több tízmilliárd” forintos támogatás valójában körülbelül 12-15 milliárd forint, ami Hódmezővásárhely 4 nagy projektje. Ezeket a Kormány 491/2023-as rendelete szerint a vészhelyzetre tekintettel felfüggesztette.

Érdemes megjegyezni, hogy a Modern Városok Programban szereplő Bethlen Gábor Református Gimnázium felújítása és bővítése kapcsán, 2017-ben a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség és a Vásárhelyi önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a beruházás megvalósítására. Az impozáns tervek előkészítésére 268 millió forint állt rendelkezésre. Az önkormányzat 21 méteres részt át is adott a fejlesztés megvalósítása érdekében. 2020-tól a beruházás irányítása a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárságára került. A Bethlen Gimnázium felújítása végül így is elmaradt.  Erről ITT írtunk.

 

A Vásárhelyi Hírekben többször megírtuk, hogy 2015 és 2017 között a Modern Városok Programban a 23 megyei jogú városnak összesen kb. 3500 milliárd forint értékű beruházást ígért meg a kormány.

 

Ebből 2019-ben összesen 150 milliárdot fizettek ki, a következő évre pedig 85 milliárdot terveztek be. 2022-ben kiderült, hogy a kormány a költségvetési kiigazítás keretében 1150 milliárd forintnyi beruházást halaszt el. Ehhez képest Gyopáros Alpár, Modern települések fejlesztéséért felelős államtitkár még idén januárban is azt nyilatkozta, hogy nem állítják le a Modern Városok Programot.

 

Azután most november elején mégis leállították a vészhelyzetre hivatkozva. Lázár János a programot megszüntető határozatában ezt azzal indokolta, hogy gyökeresen megváltozott a gazdasági és politikai környezet.

 

A Modern Városok program leállításában érintett 18 megyei jogú város vezetése közül a fele kormánypárti.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 49-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Idén is mozivarázs Vásárhelyen

Idén is mozivarázs Vásárhelyen

A mozivarázst idén is megrendezték. Két napon át, kétszer 155 első osztályos ülhetett be egy rajzfilmre, kezükben üdítővel, pattogatott kukoricával.
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

Kórházfejlesztés román-magyar közös projekttel

Kórházfejlesztés román-magyar közös projekttel

Uniós támogatással korszerűsítették a hódmezővásárhelyi kórházat, a román-magyar Interreg programnak köszönhetően.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.