GazdaságAz utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

2020. július 8., szerda
 
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Stílszerűen egy képzeletbeli, sokfejezetes könyv utolsó lapjaihoz érkeztünk. Nem lesz új könyvtára Vásárhelynek. Összefoglaltuk az elmúlt évek történéseit.

 

 

 

 


 

Mint emlékezetes 2017 május 26-án, a Modern Városok Program keretében - nem véletlenül - legutoljára hagyva Hódmezővásárhelyre érkezett Orbán Viktor.

 

Akkor hangzott el, hogy a 23 város között Vásárhely is busásan részesül abból a 3400 milliárdból, amit a Modern Városok programra szánt a kormány. A tram-train mellett, száz hektárral bővítik a város ipari parkját, az ehhez szükséges területet az állam vásárolja meg. Emellett támogatást kapnak azok a feldolgozóipari vállalkozások, melyek Hódmezővásárhelyen tervezik fejleszteni kapacitásaikat., 4 milliárból felújítják több középiskola és egy kollégium épületét - mondta a miniszterelnök. A településen új könyvtár és tudásközpont építenek 4-5 milliárd forintos beruházással

 

Ez utóbbival kapcsolatban viszont már 2017-ben egy egyre terebélyesedő mozgalom indult a facebookon, hogy a Kossuth téren a patinás és valóban belső tereivel impozáns egykori Bankpalota épülete adjon otthont az új városi könyvtárnak. Aztán a lakosság egy jelentős részénél nagy népszerűségnek örvendett, az az elképzelés, hogy a Zrínyi 12-14 lebontott épületének a helyére kerüljön.

 

A legelső koncepció volt, hogy a Kossuth térre, a Sarokház elé kerülne a ’Könyvtár és tudásközpont’ elnevezésű épületkomplexum, amely a Németh László Városi Könyvtárnak és a Pósa Lajos Gyermekkönyvtárnak, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltárának adott volna otthont.

 

A Kossuth téri terv a városban heves vitákat generált, azzal együtt, hogy a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város által (35 milliós ráfordítással) meghirdetett építészeti tervpályázatra beérkezett 34 pályamű legtöbbjén is erre a helyszínre készültek a tervek.

 

2018 április 16-án délelőtt „kihirdették a ”Könyvtár és tudásközpont építészeti megfogalmazása” tervpályázat eredményeit. Az eredményhirdetésen dr. Márki-Zay Péter polgármester is részt vett. Beszédében utalt arra, hogy személyes hozzáállása a könyvtár megépítéséhez, – amire kampányprogramjában is utalt - nem változott. Továbbra sem támogatja a könyvtár megépítését, de nagyon fontosnak tartja Hódmezővásárhely lakosainak véleményét.


2019 július 30-án a díszteremben tartottak fórumot a könyvtár helyszíneivel kapcsolatban. Elhangzott, tíz lehetséges helyszín van versenyben, építészeti szempontból ezek mindegyike alkalmas arra, hogy felépüljön az új vásárhelyi könyvtár és tudásközpont. A korábbi, nagy ellenállást kiváltott Kossuth térit (a Sarokház előtti területre) is bent hagyták a listán. Minderről a lakossági fórumon beszélt Sebestyén Tibor főépítész. A felmérés eredményeként a válaszadó 2247 vásárhelyi polgár csaknem kétharmada a Zrínyi utcát jelölte, egyharmada a Tóalj utcát.

 

Idén január 23-án rendkívüli közgyűlést tartottak, amelyen döntöttek a helyszín kérdésében. Három választási lehetőség került a vásárhelyi közgyűlés elé: a Zrínyi utca, a Tóalj utca és a Deák Ferenc-Nagy Sándor utcák kereszteződése.

A tavaly nyáron a kérdőíven szerepelt tíz helyszín közül, ez a három maradt, amelyre a legtöbben szavaztak. Sebestyén Tibor főépítész elmondta: szakmai szempontból a Tóalj utcát javasolja. A grémium ezt a változatot fogadta el.

 

A gond valójában már „csak” a finanszírozás, mert a Modern Városok Program keretében meghirdetett tervpályázat a Kossuth térre készült el, ezért az önkormányzatnak új tervpályázatot kell készíttetnie.

 

A Modern Városok programban, Hódmezővásárhely új könyvtárának finanszírozása a kormány hozzáállásán múlott. Gyopáros Alpár a Miniszterelnökséghez tartozó Modern Városok Program, valamint az újonnan indult Magyar Falu Program kormánybiztosa egy idén január végén adott interjúban többek között azt mondta:

„Hódmezővásárhely esetében van egy erős türelmetlenség a városvezető részéről, és irreális elvárások is.”

Ezzel a kormánybiztos valószínű arra utalt, hogy a kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.

 

A sok vitát kiváltó helyszín és a hezitálás váratlan fordulatot eredményezett. Július 7-i dátummal, Fekete Péter, az EMMI államtitkárának szignójával egy levében arról értesítik Márki-Zay Péter polgármestert, hogy „…mivel a beruházás megkezdése évek óta tolódik, az EMMI és a város között megkötött támogatói okirat nem támogatható.”

 

Ezzel egyértelmű, az új Városi Könyvtár-Tudásközpont-Levéltár megépítése aktualitását vesztette.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Újabb 4 tram-train szerelvény készül

Újabb 4 tram-train szerelvény készül

A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.
Ne várjuk a repülőt

Ne várjuk a repülőt

Az Európai Unió, hasonlóan a beszüntetett kullancsirtáshoz, a környezetre károsnak ítéli a légi irtást. A szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt.
Hazaköltözzünk Magyarországra? Ne költözzünk? Mi vár ránk otthon?

Hazaköltözzünk Magyarországra? Ne költözzünk? Mi vár ránk otthon?

A hazaköltözzek-ne költözzek haza dilemma kulcstényezőként előkerül a megélhetés költsége és a megszerezhető jövedelem is.
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.