GazdaságAz utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

2020. július 8., szerda
 
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Stílszerűen egy képzeletbeli, sokfejezetes könyv utolsó lapjaihoz érkeztünk. Nem lesz új könyvtára Vásárhelynek. Összefoglaltuk az elmúlt évek történéseit.

 

 

 

 


 

Mint emlékezetes 2017 május 26-án, a Modern Városok Program keretében - nem véletlenül - legutoljára hagyva Hódmezővásárhelyre érkezett Orbán Viktor.

 

Akkor hangzott el, hogy a 23 város között Vásárhely is busásan részesül abból a 3400 milliárdból, amit a Modern Városok programra szánt a kormány. A tram-train mellett, száz hektárral bővítik a város ipari parkját, az ehhez szükséges területet az állam vásárolja meg. Emellett támogatást kapnak azok a feldolgozóipari vállalkozások, melyek Hódmezővásárhelyen tervezik fejleszteni kapacitásaikat., 4 milliárból felújítják több középiskola és egy kollégium épületét - mondta a miniszterelnök. A településen új könyvtár és tudásközpont építenek 4-5 milliárd forintos beruházással

 

Ez utóbbival kapcsolatban viszont már 2017-ben egy egyre terebélyesedő mozgalom indult a facebookon, hogy a Kossuth téren a patinás és valóban belső tereivel impozáns egykori Bankpalota épülete adjon otthont az új városi könyvtárnak. Aztán a lakosság egy jelentős részénél nagy népszerűségnek örvendett, az az elképzelés, hogy a Zrínyi 12-14 lebontott épületének a helyére kerüljön.

 

A legelső koncepció volt, hogy a Kossuth térre, a Sarokház elé kerülne a ’Könyvtár és tudásközpont’ elnevezésű épületkomplexum, amely a Németh László Városi Könyvtárnak és a Pósa Lajos Gyermekkönyvtárnak, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltárának adott volna otthont.

 

A Kossuth téri terv a városban heves vitákat generált, azzal együtt, hogy a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város által (35 milliós ráfordítással) meghirdetett építészeti tervpályázatra beérkezett 34 pályamű legtöbbjén is erre a helyszínre készültek a tervek.

 

2018 április 16-án délelőtt „kihirdették a ”Könyvtár és tudásközpont építészeti megfogalmazása” tervpályázat eredményeit. Az eredményhirdetésen dr. Márki-Zay Péter polgármester is részt vett. Beszédében utalt arra, hogy személyes hozzáállása a könyvtár megépítéséhez, – amire kampányprogramjában is utalt - nem változott. Továbbra sem támogatja a könyvtár megépítését, de nagyon fontosnak tartja Hódmezővásárhely lakosainak véleményét.


2019 július 30-án a díszteremben tartottak fórumot a könyvtár helyszíneivel kapcsolatban. Elhangzott, tíz lehetséges helyszín van versenyben, építészeti szempontból ezek mindegyike alkalmas arra, hogy felépüljön az új vásárhelyi könyvtár és tudásközpont. A korábbi, nagy ellenállást kiváltott Kossuth térit (a Sarokház előtti területre) is bent hagyták a listán. Minderről a lakossági fórumon beszélt Sebestyén Tibor főépítész. A felmérés eredményeként a válaszadó 2247 vásárhelyi polgár csaknem kétharmada a Zrínyi utcát jelölte, egyharmada a Tóalj utcát.

 

Idén január 23-án rendkívüli közgyűlést tartottak, amelyen döntöttek a helyszín kérdésében. Három választási lehetőség került a vásárhelyi közgyűlés elé: a Zrínyi utca, a Tóalj utca és a Deák Ferenc-Nagy Sándor utcák kereszteződése.

A tavaly nyáron a kérdőíven szerepelt tíz helyszín közül, ez a három maradt, amelyre a legtöbben szavaztak. Sebestyén Tibor főépítész elmondta: szakmai szempontból a Tóalj utcát javasolja. A grémium ezt a változatot fogadta el.

 

A gond valójában már „csak” a finanszírozás, mert a Modern Városok Program keretében meghirdetett tervpályázat a Kossuth térre készült el, ezért az önkormányzatnak új tervpályázatot kell készíttetnie.

 

A Modern Városok programban, Hódmezővásárhely új könyvtárának finanszírozása a kormány hozzáállásán múlott. Gyopáros Alpár a Miniszterelnökséghez tartozó Modern Városok Program, valamint az újonnan indult Magyar Falu Program kormánybiztosa egy idén január végén adott interjúban többek között azt mondta:

„Hódmezővásárhely esetében van egy erős türelmetlenség a városvezető részéről, és irreális elvárások is.”

Ezzel a kormánybiztos valószínű arra utalt, hogy a kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.

 

A sok vitát kiváltó helyszín és a hezitálás váratlan fordulatot eredményezett. Július 7-i dátummal, Fekete Péter, az EMMI államtitkárának szignójával egy levében arról értesítik Márki-Zay Péter polgármestert, hogy „…mivel a beruházás megkezdése évek óta tolódik, az EMMI és a város között megkötött támogatói okirat nem támogatható.”

 

Ezzel egyértelmű, az új Városi Könyvtár-Tudásközpont-Levéltár megépítése aktualitását vesztette.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Újabb 4 tram-train szerelvény készül

Újabb 4 tram-train szerelvény készül

A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.
Ne várjuk a repülőt

Ne várjuk a repülőt

Az Európai Unió, hasonlóan a beszüntetett kullancsirtáshoz, a környezetre károsnak ítéli a légi irtást. A szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt.
Hazaköltözzünk Magyarországra? Ne költözzünk? Mi vár ránk otthon?

Hazaköltözzünk Magyarországra? Ne költözzünk? Mi vár ránk otthon?

A hazaköltözzek-ne költözzek haza dilemma kulcstényezőként előkerül a megélhetés költsége és a megszerezhető jövedelem is.
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.