Kultúra, oktatásMegtartani és megerősíteni

2020. január 3., péntek
 
Megtartani és megerősíteni

Az új esztendőt nemcsak az idő múlása, hanem sok esetben változások is kísérik. A következő időszakban Hódmezővásárhely oktatási életében lehetséges akár több változás is.

 

 

 

 

 

 

 

 


A szakképzési törvény életbe lépése és a kormány, szakmák tanulását ösztönző nem túl eredményes kampányának, illetve a kevésbé divatos szakmák népszerűtlenségének akár valamelyik szakképző intézmény is áldozatul eshet Vásárhelyen is.

Az elmúlt két három évtized demográfiai mutatói sem a legjobbak. Ezt már évek óta érzik az általános iskolák is. 

Az egyház fenntartókénti megjelenésének folyamata változást hozott a vásárhelyi oktatási, nevelési intézményi struktúrában. Most egy újabb terv megvalósítása körvonalazódik.

Információink szerint felmerült annak lehetősége, hogy a – Mária Valéria Keresztény Óvoda mellett - a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola is a Szent Domonkos rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának fenntartásába kerül.

 

Hogy mennyire valós a terv, megkerestük a Kongregáció általános főnöknőjét, Deák Viktória Hedvig Nővért, aki elmondta, „részünkről, a Domonkos Nővérek Kongregációja részéről, valós és jól megfontolt készség áll fenn arra, hogy a 2020-21-es tanévtől átvegyük a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola fenntartását. Hangsúlyozom, hogy ez jelen pillanatban egy lehetőség, semmiképpen nem szeretnénk azt a szülőkre rákényszeríteni.”

 

A Kongregáció általános főnöknője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy  „már a korábbi években is felmerült, hogy az iskola esetleg egyházi fenntartásba kerüljön. Lényeges az is, hogy az iskola vezetőségével való tárgyalásunk során úgy láttuk, hogy az iskola által képviselt nevelési elvek, értékek összhangban vannak mindazzal, ami a mi számunkra elengedhetetlen." – mondta Hedvig Nővér.

 

Az iskola nagyszerű oktatástörténeti múltjának ismeretében, az elképzelés ellen semmi sem szól, ha tovább folytatódik a magas szintű zenei és művészeti nevelés. Erre reagálva Hedvig Nővér kijelentette: „számunkra, a Domonkos Nővérek számára rendkívül fontos az iskola ének-zenei jellege, azt szeretnénk mindenképpen megtartani és megerősíteni. Egyházi fenntartás esetén ez még könnyebben megvalósítható.”

 

Az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja egyházmegyei jogú szerzetesintézmény. A terv megvalósítása előrehaladott állapotban van, amiről Hedvig Nővér azt mondta, „eddig a tankerülettel és az iskola vezetésével folytak tárgyalások, továbbá a munkaközösségeket vezető pedagógusokkal. Itt részletesen megbeszéltük az esetleges átvétel kapcsán felmerülő kérdéseket. A tantestület saját körben is beszélgetett már erről. A szülőkkel január-február hónapok folyamán tervezzük a találkozást, beszélgetést "– mondta a Vásárhelyi Híreknek az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának általános főnöknője.

 

                                                            --------------------------------------------

 

A nővérek Árpád-házi Szent Margit életeszményét kívánták követni, Szent Ágoston Regulája és a Domonkos Rend által nekik adott konstitúciók szerint. Első kolostorukat 1868-ban, Kőszegen alapították. Apostoli szolgálatuk az igehirdetés egy konkrét formája, az ifjúság tanítása-nevelése volt. Az alapítás után néhány héttel megnyitották első elemi iskolájukat, nagy nehézségek árán, igen szegény körülmények között.

Hódmezővásárhelyen 1903-ban a helyi egyházközség és a Katolikus Nőegylet hívta meg a nővéreket. A nővérek itt is lányiskolát vezettek.

1950-ben Magyarországon a szerzetesrendek működését betiltották.


55 év után tértek vissza Hódmezővásárhelyre. A Domonkos Rendi nővérek 2005-ben kapták meg a belvárosi Károlyi gróf Kúriájában kialakított rendházat. A Római Katolikus Egyház tulajdonába adott műemlék épületbe, a hivatalos nevén Rózsafüzér Királynője házba akkor öt nővér költözött. 2013-ban pedig a Szent István plébániára költöztek.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Pro Urbe Díjat kapott Ármella nővér

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Hét új ingatlant vett az egykori miniszter. Csongrád megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, kormánybiztos Makón bérel irodát.
A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A vásárhelyi csapat megmutatta, mennyire is tud valójában szívvel-lélekkel küzdeni. Rég nem látott nézőszám mellett, Kobe Bryantre emlékezve győzte le felnőttcsapatunk a listavezetőt.
Még mindig csődközelben az Alföldvíz ZRT.

Még mindig csődközelben az Alföldvíz ZRT.

Több tüntetés is volt a tarthatatlan helyzet miatt. Most a cég tőkeemelésért fordult a tulajdonosokhoz, így a Hódmezővásárhelyi önkormányzathoz is,
2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

Az új év legeleje klasszikus időpontja lehet annak, hogy az ember lélekben, tudatosságban rendet tegyen a szokásai, apró napi döntései olykor kacatos világában.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.