Kultúra, oktatásMegtartani és megerősíteni

2020. január 3., péntek
 
Megtartani és megerősíteni

Az új esztendőt nemcsak az idő múlása, hanem sok esetben változások is kísérik. A következő időszakban Hódmezővásárhely oktatási életében lehetséges akár több változás is.

 

 

 

 

 

 

 

 


A szakképzési törvény életbe lépése és a kormány, szakmák tanulását ösztönző nem túl eredményes kampányának, illetve a kevésbé divatos szakmák népszerűtlenségének akár valamelyik szakképző intézmény is áldozatul eshet Vásárhelyen is.

Az elmúlt két három évtized demográfiai mutatói sem a legjobbak. Ezt már évek óta érzik az általános iskolák is. 

Az egyház fenntartókénti megjelenésének folyamata változást hozott a vásárhelyi oktatási, nevelési intézményi struktúrában. Most egy újabb terv megvalósítása körvonalazódik.

Információink szerint felmerült annak lehetősége, hogy a – Mária Valéria Keresztény Óvoda mellett - a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola is a Szent Domonkos rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának fenntartásába kerül.

 

Hogy mennyire valós a terv, megkerestük a Kongregáció általános főnöknőjét, Deák Viktória Hedvig Nővért, aki elmondta, „részünkről, a Domonkos Nővérek Kongregációja részéről, valós és jól megfontolt készség áll fenn arra, hogy a 2020-21-es tanévtől átvegyük a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola fenntartását. Hangsúlyozom, hogy ez jelen pillanatban egy lehetőség, semmiképpen nem szeretnénk azt a szülőkre rákényszeríteni.”

 

A Kongregáció általános főnöknője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy  „már a korábbi években is felmerült, hogy az iskola esetleg egyházi fenntartásba kerüljön. Lényeges az is, hogy az iskola vezetőségével való tárgyalásunk során úgy láttuk, hogy az iskola által képviselt nevelési elvek, értékek összhangban vannak mindazzal, ami a mi számunkra elengedhetetlen." – mondta Hedvig Nővér.

 

Az iskola nagyszerű oktatástörténeti múltjának ismeretében, az elképzelés ellen semmi sem szól, ha tovább folytatódik a magas szintű zenei és művészeti nevelés. Erre reagálva Hedvig Nővér kijelentette: „számunkra, a Domonkos Nővérek számára rendkívül fontos az iskola ének-zenei jellege, azt szeretnénk mindenképpen megtartani és megerősíteni. Egyházi fenntartás esetén ez még könnyebben megvalósítható.”

 

Az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja egyházmegyei jogú szerzetesintézmény. A terv megvalósítása előrehaladott állapotban van, amiről Hedvig Nővér azt mondta, „eddig a tankerülettel és az iskola vezetésével folytak tárgyalások, továbbá a munkaközösségeket vezető pedagógusokkal. Itt részletesen megbeszéltük az esetleges átvétel kapcsán felmerülő kérdéseket. A tantestület saját körben is beszélgetett már erről. A szülőkkel január-február hónapok folyamán tervezzük a találkozást, beszélgetést "– mondta a Vásárhelyi Híreknek az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának általános főnöknője.

 

                                                            --------------------------------------------

 

A nővérek Árpád-házi Szent Margit életeszményét kívánták követni, Szent Ágoston Regulája és a Domonkos Rend által nekik adott konstitúciók szerint. Első kolostorukat 1868-ban, Kőszegen alapították. Apostoli szolgálatuk az igehirdetés egy konkrét formája, az ifjúság tanítása-nevelése volt. Az alapítás után néhány héttel megnyitották első elemi iskolájukat, nagy nehézségek árán, igen szegény körülmények között.

Hódmezővásárhelyen 1903-ban a helyi egyházközség és a Katolikus Nőegylet hívta meg a nővéreket. A nővérek itt is lányiskolát vezettek.

1950-ben Magyarországon a szerzetesrendek működését betiltották.


55 év után tértek vissza Hódmezővásárhelyre. A Domonkos Rendi nővérek 2005-ben kapták meg a belvárosi Károlyi gróf Kúriájában kialakított rendházat. A Római Katolikus Egyház tulajdonába adott műemlék épületbe, a hivatalos nevén Rózsafüzér Királynője házba akkor öt nővér költözött. 2013-ban pedig a Szent István plébániára költöztek.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Pro Urbe Díjat kapott Ármella nővér

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Nyilvános Lázár János idei vagyonnyilatkozata

Hét új ingatlant vett az egykori miniszter. Csongrád megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, kormánybiztos Makón bérel irodát.
A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A Kosársuli legyőzte az éllovas csapatot

A vásárhelyi csapat megmutatta, mennyire is tud valójában szívvel-lélekkel küzdeni. Rég nem látott nézőszám mellett, Kobe Bryantre emlékezve győzte le felnőttcsapatunk a listavezetőt.
Még mindig csődközelben az Alföldvíz ZRT.

Még mindig csődközelben az Alföldvíz ZRT.

Több tüntetés is volt a tarthatatlan helyzet miatt. Most a cég tőkeemelésért fordult a tulajdonosokhoz, így a Hódmezővásárhelyi önkormányzathoz is,
2022 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

2022 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

Az új év legeleje klasszikus időpontja lehet annak, hogy az ember lélekben, tudatosságban rendet tegyen a szokásai, apró napi döntései olykor kacatos világában.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.