Kultúra, oktatásMegtartani és megerősíteni

2020. január 3., péntek
 
Megtartani és megerősíteni

Az új esztendőt nemcsak az idő múlása, hanem sok esetben változások is kísérik. A következő időszakban Hódmezővásárhely oktatási életében lehetséges akár több változás is.

 

 

 

 

 

 

 

 


A szakképzési törvény életbe lépése és a kormány, szakmák tanulását ösztönző nem túl eredményes kampányának, illetve a kevésbé divatos szakmák népszerűtlenségének akár valamelyik szakképző intézmény is áldozatul eshet Vásárhelyen is.

Az elmúlt két három évtized demográfiai mutatói sem a legjobbak. Ezt már évek óta érzik az általános iskolák is. 

Az egyház fenntartókénti megjelenésének folyamata változást hozott a vásárhelyi oktatási, nevelési intézményi struktúrában. Most egy újabb terv megvalósítása körvonalazódik.

Információink szerint felmerült annak lehetősége, hogy a – Mária Valéria Keresztény Óvoda mellett - a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola is a Szent Domonkos rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának fenntartásába kerül.

 

Hogy mennyire valós a terv, megkerestük a Kongregáció általános főnöknőjét, Deák Viktória Hedvig Nővért, aki elmondta, „részünkről, a Domonkos Nővérek Kongregációja részéről, valós és jól megfontolt készség áll fenn arra, hogy a 2020-21-es tanévtől átvegyük a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola fenntartását. Hangsúlyozom, hogy ez jelen pillanatban egy lehetőség, semmiképpen nem szeretnénk azt a szülőkre rákényszeríteni.”

 

A Kongregáció általános főnöknője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy  „már a korábbi években is felmerült, hogy az iskola esetleg egyházi fenntartásba kerüljön. Lényeges az is, hogy az iskola vezetőségével való tárgyalásunk során úgy láttuk, hogy az iskola által képviselt nevelési elvek, értékek összhangban vannak mindazzal, ami a mi számunkra elengedhetetlen." – mondta Hedvig Nővér.

 

Az iskola nagyszerű oktatástörténeti múltjának ismeretében, az elképzelés ellen semmi sem szól, ha tovább folytatódik a magas szintű zenei és művészeti nevelés. Erre reagálva Hedvig Nővér kijelentette: „számunkra, a Domonkos Nővérek számára rendkívül fontos az iskola ének-zenei jellege, azt szeretnénk mindenképpen megtartani és megerősíteni. Egyházi fenntartás esetén ez még könnyebben megvalósítható.”

 

Az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja egyházmegyei jogú szerzetesintézmény. A terv megvalósítása előrehaladott állapotban van, amiről Hedvig Nővér azt mondta, „eddig a tankerülettel és az iskola vezetésével folytak tárgyalások, továbbá a munkaközösségeket vezető pedagógusokkal. Itt részletesen megbeszéltük az esetleges átvétel kapcsán felmerülő kérdéseket. A tantestület saját körben is beszélgetett már erről. A szülőkkel január-február hónapok folyamán tervezzük a találkozást, beszélgetést "– mondta a Vásárhelyi Híreknek az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának általános főnöknője.

 

                                                            --------------------------------------------

 

A nővérek Árpád-házi Szent Margit életeszményét kívánták követni, Szent Ágoston Regulája és a Domonkos Rend által nekik adott konstitúciók szerint. Első kolostorukat 1868-ban, Kőszegen alapították. Apostoli szolgálatuk az igehirdetés egy konkrét formája, az ifjúság tanítása-nevelése volt. Az alapítás után néhány héttel megnyitották első elemi iskolájukat, nagy nehézségek árán, igen szegény körülmények között.

Hódmezővásárhelyen 1903-ban a helyi egyházközség és a Katolikus Nőegylet hívta meg a nővéreket. A nővérek itt is lányiskolát vezettek.

1950-ben Magyarországon a szerzetesrendek működését betiltották.


55 év után tértek vissza Hódmezővásárhelyre. A Domonkos Rendi nővérek 2005-ben kapták meg a belvárosi Károlyi gróf Kúriájában kialakított rendházat. A Római Katolikus Egyház tulajdonába adott műemlék épületbe, a hivatalos nevén Rózsafüzér Királynője házba akkor öt nővér költözött. 2013-ban pedig a Szent István plébániára költöztek.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Pro Urbe Díjat kapott Ármella nővér

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak a magyarországi egyházak a Krisztus-hívők egységéért. Vásárhelyen is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez. Napi liturgiák.
Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Múltidéző - Aranykincsek a Tornyaiban

Hat éve, 2014 januárjában mutatták be azokat a Szikáncson talált aranykincseket, amelyek abban az évben a Tornyai János Múzeum kiállítás-szenzációja lett.
Kemény meccsek - félig győzelem

Kemény meccsek - félig győzelem

Az U20-asoknál a végjátékban a higgadtabb játék döntőnek bizonyult. A felnőtt csapatnál gyakorlatilag már az első félidőben eldőltek az érdemi dolgok.
2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

2020 - új év, új élet, fogadalmak nélkül

Az új év legeleje klasszikus időpontja lehet annak, hogy az ember lélekben, tudatosságban rendet tegyen a szokásai, apró napi döntései olykor kacatos világában.
 

És ezt már olvasta?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.