MozaikHódmezővásárhelyi ételek nyomában I.

2015. november 4., szerda
 
Hódmezővásárhelyi ételek nyomában I.

Minden családban megvannak a jól bevált, sokszor titkos receptek egy-egy levesre, sültre, pörköltre, süteményre. A szó legtágabb értelmében ezek azok a tradicionális ételek, melyek mindenkinek eszébe jutnak, ha hallják ezt a kifejezést.

 

 

 

 

„Az anyukám húslevese, na olyat nem tud senki sem! A nagyapám marhapörije, na azután még a bográcsot is kinyalták a vendégek! A dédnagyanyám almás bélese, olyat azóta sem ettem!” És így tovább. Ez így is van rendjén. Mindenkinek azt jelenti a hagyományos, a tradicionális, amit már szülei, nagyszülei, vagy csak a jelenlegi családja évek, évtizedek óta főz, süt.

Azonban mos ennél egy kicsit mélyebbre kell ásnunk. Hiszen a cél az, hogy olyan ételeket, étkezési szokásokat találjunk, amelyek vidékünkre jellemzőek, és esetleg találjunk olyat is, ami csak erre a vidékre, azon belül is a röviden Vásárhelyi kistérségre jellemző. Ez a „Vásárhelyikum”.

A vizsgálatunk két szálon kell, hogy folyjék. Az egyik szál a történelmi múlt vizsgálata, hiszen a tradíciók nem egy két generáció étkezési szokásaiban jelentkezhetnek, hanem a térség több száz, akár ezer éves múltjában is. A másik szál, pedig a társadalmi réteg tagozódásából adódó eltérő étkezési szokások.

Ha egy térség étkezési kultúráját, étkezési szokásait, és ebből adódóan az étkezési hagyományait, a hely, a térség lehetőségei, adottságai, és az ezeket kiaknázni igyekvő lakosság igyekezete, tanulni akarása alakítja ki, határozza meg. Ha megváltozik valamelyik összetevő, megváltoznak a szokások is.

 

Levesek

„Mint az ország több paraszttelepülésén, Vásárhelyen is kiemelt jelentőségű fogása az étkezésnek a leves. Jelentése azonos az „étel” szóéval. Ilyen értelemben hangzott el: „Étel (leves) nélkül nem ér az ebéd sömmit.” A levesek a szabadkéményes konyhában vasháromlábon cserépfazékban főttek. Fűtési szezonban a kemencébe tolták be a fazekat.” (Herceg Mihály: Vásárhelyi parasztételek)

A vásárhelyi és környéki ember igen sokféle finom levest készített, mindenféle zöldségből, hüvelyesből, gyümölcsből, nyers és füstölt húsból. Az egyszerű néhány alapanyagot igénylőtől egészen az összetett sok belevalóig.

 

A levesek között, sok igazi hungarikumként is felfogható vásárhelyikumot találunk. Az egyik az alapeljárás az úgynevezett suhintás, melyet, ha használtak is másfelé az országban, mégis ennek a kistérségnek a jellemzője. A suhintott (suhantott) leves lényege, hogy a forrásban lévő levesre a külön serpenyőben forró zsíron megpirított őrölt pirospaprikát ráöntik és ez egy jellegzetes sistergő hangot hallat. Nagyon vigyázni kell, hogy ne égjen meg a paprika, mégis forró legyen, mert csak így adja ki a jellegzetes hangot és ízt. Lisztet nem szabad beletenni, mert az már a rántás. Jellegzetes, különleges és igen finom ízt kölcsönöz többféle levesnek. Az alapleves lehet zöldséges, krumplis, tarhonyás, tésztás is.

 

Másik vásárhelyikumnak számító suhintással ízesített leves a táskaleves, melyet ismerünk kötözött táska és túros-táska változatban is. Mindkettő esetében egy zöldséges alaplevest kell főzni, közben tojásból, lisztből és pici sóval tésztát gyúrni és nagyon vékonyra nyújtani. (Lásd receptünket!)

Az első esetében a nagyobb négyzetekre vágott tésztát olvasztott zsírral kell megkenni, borsozni, - ez az alapváltozat – vagy/és kenyérbelet és pirított vöröshagymát szórni még rá, - bővített változat - majd egy trükkös tekerési eljárással kis táskákat hajtani/kötözni belőle, és a levesben készre főzni. A második esetben sós túros tölteléket rakunk a tésztába, ebből készítünk táskákat, és főzzük ki a levesbe. A gondos gazdaasszony vagy főzőember gondolt arra is, hogy legalább kétszer annyi túróstölteléket csináljon, mint amennyi a levesbe kellet, és így a maradék táskákat forró zsírban ropogósra kisütve igen ízletes második fogást adott a leves után.

 

Próbálja ki!

Ennivaló receptjeink! - Kötözött táskaleves

 

Kapcsolódó cikkünk:


Hódmezővásárhelyi ételek nyomában - Vásárhelyikum II.

 

 

 
 
VH-Csáki Zsolt
 

Olvassa el ezt is!

10 százalékos emelést javasolnak

10 százalékos emelést javasolnak

A jövő évi minimálbér 8, a szakmai bérminimum 13 százalékos emelését javasolja a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

 

Ingázóknak jó hír

Ingázóknak jó hír

Az alkalmanként utazókon kívül, 4500 hódmezővásárhelyi dolgozót és diákot közvetlenül is érint, hogy a közlekedésért felelős tárca a tarifák emelését nem tervezi.
A húsvéti nagyhét közepén járunk

A húsvéti nagyhét közepén járunk

400-ban ünnepi menetben vonultak a hívek pálmaágakat lengetve az Olajfák hegyéről Jeruzsálembe. Március 24-én, a Virágvasárnappal kezdődött a nagyhét.
A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj

A húsvéti sonka titkai: így válassz, így vásárolj

Itt a húsvét, és itt a sonkaszezon is. Most megmutatjuk a legfontosabb vásárlási tudnivalókat. Öt perces olvasást megér, hogy nyugodt, "jóízű" legyen a Húsvét!
 

És ezt már olvasta?

A Föld kis vásárhelyi bajnokai
A Föld kis vásárhelyi bajnokai Az EON által a 'Föld bajnokai' címmel hirdetett pályázat egyik győztese a Hódmezővásárhely Egyesített Óvoda Oldalkosár utcai Tagintézménye.
 
A szakma kiváló tanulója döntő Vásárhelyen
A szakma kiváló tanulója döntő Vásárhelyen A 3 napos döntőt Dél Alföld egyik legjelentősebb agrárképző intézménye, a Gregus Máté Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola rendezi.
 
Együtt megélt történelem - idősek és fiatalok bevonásával
Együtt megélt történelem - idősek és fiatalok bevonásával A személyes visszaemlékezések feltárására és megőrzésére indul kezdeményezés Hódmezővásárhelyen az oral-history, az elbeszélt történelem módszerével
 
Kampánystart
Kampánystart Bejelentette indulását a Helyi önkormányzati választásokon Kovács Pál. Programját 73 pontban foglalja össze.
 
Idén is remekeltek a Máté taekwondosok
Idén is remekeltek a Máté taekwondosok Mogyoród adott otthont a 2024-es Diákbajnokságnak, amelyen  27 egyesület 340 versenyzővel vett részt.
 
Mestervizsga vásárhelyi résztvevővel
Mestervizsga vásárhelyi résztvevővel Budapesten rendezte meg a Magyar ITF Taekwon-do Szövetség a Központi Edzőteremben, az idei mestervizsgákat.
 
Békéscsabán is folytatódott a sikerszéria
Békéscsabán is folytatódott a sikerszéria Március 23-án este a Békéscsaba vendégeként lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti, 25. fordulójában.