MozaikHódmezővásárhelyi ételek nyomában I.

2015. november 4., szerda
 
Hódmezővásárhelyi ételek nyomában I.

Minden családban megvannak a jól bevált, sokszor titkos receptek egy-egy levesre, sültre, pörköltre, süteményre. A szó legtágabb értelmében ezek azok a tradicionális ételek, melyek mindenkinek eszébe jutnak, ha hallják ezt a kifejezést.

 

 

 

 

„Az anyukám húslevese, na olyat nem tud senki sem! A nagyapám marhapörije, na azután még a bográcsot is kinyalták a vendégek! A dédnagyanyám almás bélese, olyat azóta sem ettem!” És így tovább. Ez így is van rendjén. Mindenkinek azt jelenti a hagyományos, a tradicionális, amit már szülei, nagyszülei, vagy csak a jelenlegi családja évek, évtizedek óta főz, süt.

Azonban mos ennél egy kicsit mélyebbre kell ásnunk. Hiszen a cél az, hogy olyan ételeket, étkezési szokásokat találjunk, amelyek vidékünkre jellemzőek, és esetleg találjunk olyat is, ami csak erre a vidékre, azon belül is a röviden Vásárhelyi kistérségre jellemző. Ez a „Vásárhelyikum”.

A vizsgálatunk két szálon kell, hogy folyjék. Az egyik szál a történelmi múlt vizsgálata, hiszen a tradíciók nem egy két generáció étkezési szokásaiban jelentkezhetnek, hanem a térség több száz, akár ezer éves múltjában is. A másik szál, pedig a társadalmi réteg tagozódásából adódó eltérő étkezési szokások.

Ha egy térség étkezési kultúráját, étkezési szokásait, és ebből adódóan az étkezési hagyományait, a hely, a térség lehetőségei, adottságai, és az ezeket kiaknázni igyekvő lakosság igyekezete, tanulni akarása alakítja ki, határozza meg. Ha megváltozik valamelyik összetevő, megváltoznak a szokások is.

 

Levesek

„Mint az ország több paraszttelepülésén, Vásárhelyen is kiemelt jelentőségű fogása az étkezésnek a leves. Jelentése azonos az „étel” szóéval. Ilyen értelemben hangzott el: „Étel (leves) nélkül nem ér az ebéd sömmit.” A levesek a szabadkéményes konyhában vasháromlábon cserépfazékban főttek. Fűtési szezonban a kemencébe tolták be a fazekat.” (Herceg Mihály: Vásárhelyi parasztételek)

A vásárhelyi és környéki ember igen sokféle finom levest készített, mindenféle zöldségből, hüvelyesből, gyümölcsből, nyers és füstölt húsból. Az egyszerű néhány alapanyagot igénylőtől egészen az összetett sok belevalóig.

 

A levesek között, sok igazi hungarikumként is felfogható vásárhelyikumot találunk. Az egyik az alapeljárás az úgynevezett suhintás, melyet, ha használtak is másfelé az országban, mégis ennek a kistérségnek a jellemzője. A suhintott (suhantott) leves lényege, hogy a forrásban lévő levesre a külön serpenyőben forró zsíron megpirított őrölt pirospaprikát ráöntik és ez egy jellegzetes sistergő hangot hallat. Nagyon vigyázni kell, hogy ne égjen meg a paprika, mégis forró legyen, mert csak így adja ki a jellegzetes hangot és ízt. Lisztet nem szabad beletenni, mert az már a rántás. Jellegzetes, különleges és igen finom ízt kölcsönöz többféle levesnek. Az alapleves lehet zöldséges, krumplis, tarhonyás, tésztás is.

 

Másik vásárhelyikumnak számító suhintással ízesített leves a táskaleves, melyet ismerünk kötözött táska és túros-táska változatban is. Mindkettő esetében egy zöldséges alaplevest kell főzni, közben tojásból, lisztből és pici sóval tésztát gyúrni és nagyon vékonyra nyújtani. (Lásd receptünket!)

Az első esetében a nagyobb négyzetekre vágott tésztát olvasztott zsírral kell megkenni, borsozni, - ez az alapváltozat – vagy/és kenyérbelet és pirított vöröshagymát szórni még rá, - bővített változat - majd egy trükkös tekerési eljárással kis táskákat hajtani/kötözni belőle, és a levesben készre főzni. A második esetben sós túros tölteléket rakunk a tésztába, ebből készítünk táskákat, és főzzük ki a levesbe. A gondos gazdaasszony vagy főzőember gondolt arra is, hogy legalább kétszer annyi túróstölteléket csináljon, mint amennyi a levesbe kellet, és így a maradék táskákat forró zsírban ropogósra kisütve igen ízletes második fogást adott a leves után.

 

Próbálja ki!

Ennivaló receptjeink! - Kötözött táskaleves

 

Kapcsolódó cikkünk:


Hódmezővásárhelyi ételek nyomában - Vásárhelyikum II.

 

 

 
 
VH-Csáki Zsolt
 

Olvassa el ezt is!

10 százalékos emelést javasolnak

10 százalékos emelést javasolnak

A jövő évi minimálbér 8, a szakmai bérminimum 13 százalékos emelését javasolja a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

 

Ingázóknak jó hír

Ingázóknak jó hír

Az alkalmanként utazókon kívül, 4500 hódmezővásárhelyi dolgozót és diákot közvetlenül is érint, hogy a közlekedésért felelős tárca a tarifák emelését nem tervezi.
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen június 4-én

Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen június 4-én

A Trianoni békediktátum aláírásának 105. évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján megemlékezéseket tartottak Hódmezővásárhelyen.
Gyermeknap Vásárhelyen

Gyermeknap Vásárhelyen

Idén első alkalommal Hódmezővásárhely valamennyi kulturális intézménye hozzájárul a Városi Gyermeknap programjaihoz. Részletes program.

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025 2025. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen 2025
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen 2025

Országszerte számos múzeum, könyvtár és kiállítóhely nyitva lesz az év leghosszabb éjszakáján. Vásárhelyen is 6 helyszínen 19 programmal várják az érdeklődőket. Részletes program.

 
A holland nagykövet a városházán
A holland nagykövet a városházán Désierée Bonis Hollandia magyarországi nagykövete vásárhelyi látogatása során Márki-Zay Péter polgármesterrel is találkozott.
 
Emléktáblát avattak a mártírhalált halt Cseszkó házaspárnak
Emléktáblát avattak a mártírhalált halt Cseszkó házaspárnak

Hálaadó istentiszteletet követően felavatták a mártírhalált halt, Celebesz szigetén kórházat alapító Cseszkó Gyula és felesége, Hadady Emma Róza emléktábláját az Ótemplom falán.

 
Kilenc hétig pótlóbuszok Szeged és Orosháza között
Kilenc hétig pótlóbuszok Szeged és Orosháza között A Hódmezővásárhely és Orosháza közötti pályakarbantartással több perces késéseket okozó sebességkorlátozásokat szűntetnek meg.
 
620 alkotó 1500 alkotás
620 alkotó 1500 alkotás A zsűri június végéig dönt arról, hogy mely műveket tekintheti meg a közönség az október első vasárnapján nyíló Őszi Tárlaton.
 
Coca-Cola SZIN augusztus 27-30.
Coca-Cola SZIN augusztus 27-30. Újabb nemzetközi sztárokat és hazai kedvenceket jelentettek be a SZIN szervezői. Négy napon át, több mint tíz helyszín, több mint kétszáz program.