MozaikHódmezővásárhelyi ételek nyomában II.

2021. november 6., szombat
 
Hódmezővásárhelyi ételek nyomában II.

Ha azt halljuk, hogy tradicionális ételek, akkor mindenkinek az juthat eszébe, hogy hagyományos ételekről fog szó esni. Ami igaz is, meg nem is. Miért mondjuk ezt? Igaz abban az értelemben, mert tényleg a klasszikus, a hagyományos ételek kerülnek terítékre, de nem biztos, hogy ezek az ételek azok, amelyeket ma annak ismerünk.

 

 

 

 

A kutatómunka még előttünk áll: fellelni minél több helyi, térségi leírást a XIX századnál régebbi eljárásokról.

 

Tudnunk kell, hogy amikor azt mondjuk, mondják mások rólunk, magyarokról, hogy fűszeresen étkezünk, az nem szigorúan a ma elterjedt csípős, paprikás ízekre vonatkozik. Megvizsgálva régi és még régebbi recepteket, leírásokat, látható, hogy a magyar ember igazán szeretett az ízekkel kísérletezni. Sokféle hozzávalót, ma sem mindenki által ismert és elfogadott módon alkalmazott az ételek elkészítésekor. Fontos alapanyag volt pl. a méz, amelyet bátran alkalmaztak nem csak sütemények elkészítésekor. A ma ismert és ma már kevésbé ismert fűszereket, gyógynövényeket is használták a főzés, sütés során.

 

Itt kell megemlítenünk a gabona, gyümölcs és a zöldségtermesztés fejlődését is. A honfoglalás és főleg az államalapítás után meghonosodott a földművelés, és a hazánkban lévő jó föld meghálálta a belévetett bizalmat és magokat.

 

A Bánát, a Bánság, és természetesen az Alföld ezen szeglete is remek minőségű földdel rendelkezett, és rendelkezik most is. A termesztett gabona elsősorban a köles, az árpa, és a búza volt. Meg kell azonban jegyezni, hogy igazán a Tisza szabályozását követően a tavak lecsapolása után vált általánossá a gabonatermesztés a víztől felszabadult területeken.

 

Gyümölcsök közül a szőlő, a körte, a mogyoró a legrégebbiek közül való, de a vadon termő gyümölcsöket, mint a ringlót, az almát, a naspolyát is használták.

 

A főzőedények vasból és cserépből készültek, melyek napjainkban megújulva ismét részeseivé váltak mindennapjainknak.

 

A tök

 

Egyik közkedvelt zöldségféle volt és manapság is az a tök. Elmondhatjuk, hogy a tök reneszánszát éli, és nem csak Stájerországban és az Őrségben, de a Dél-alföldön is. Most november elején különösen divattá vált - az angolszász kultúrkörből átvett - tökfaragás, és a mindenszentek és halottak napjához kapcsolódó Halloween ünnepkör.

De maradjunk a magyar hagyományoknál és a gasztronómiánál. Sütőtökből remek ételek készíthetők, és nagy hagyománya volt és van a pirított tökmag rágcsálásának is. Sokan ismerjük azt a csodálatos érzést, amikor a fogunkkal megroppantott tökmaghéjból a szánkba pattan az ízletes, tápláló tökmag. A tökmagból kipréselt olaj pedig nemcsak egészségünk megőrzését szolgálja, de ételein, különösen salátáin és leveseink utolérhetetlen ízesítője is lehet. És feltétlenül beszélnünk kell a mézzel kenegetett, kemencében vagy lerniben sülő tök, felejthetetlen aromájáról, mely örökre beívódik orrunkon és ízlelőbimbóinkon keresztül tudatunkba, életünkbe. A sütőtökkrém leves, tökropogós, vagy a tökös sütemény és tökös-mákos rétes pedig már maga a Tündérország.

 

Próbálja ki!

Ennivaló receptjeink! - Sütőtökkrém leves ínyenceknek

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Hódmezővásárhelyi ételek nyomában - Vásárhelyikum I.

 
 
VH-Csáki Zsolt
 

Olvassa el ezt is!

Piszkos anyagiak - Mennyire fertőzőek a pénzeink?

Piszkos anyagiak - Mennyire fertőzőek a pénzeink?

Meglepően piszkosak bankjegyeink, érméink, sőt, bankkártyáink is - derül ki egy felmérésből. Gyakori aggodalom, hogy az élelmiszert készítők, árusítók egyaránt hozzányúlnak az ételhez és a pénzhez.
Jövő ősszel indulhat az oktatás

Jövő ősszel indulhat az oktatás

Háromféle szakmairány és Honvéd kadétképzés lesz Vásárhelyen. A diákok nem részesülnek katonai kiképzésben, nem kötelező számukra a katonai pályaválasztás sem.
Vadászati trófeakiállítás a Mezőgazdasági Karon

Vadászati trófeakiállítás a Mezőgazdasági Karon

Afrikai és alaszkai trófeák, valamint európai és magyarországi nagyvadak trófeái láthatók a vásárhelyi kar kiállításán.
A temetési szolgáltatás is megdrágult

A temetési szolgáltatás is megdrágult

A következő napokban a hagyományok jegyében erősebben gondolunk elhunyt szeretteinkre, ennek kapcsán érdemes a temetés költségeinek jelentős változásairól is beszélni.
 

És ezt már olvasta?

A vásárhelyi agrárszakoktatás története egyúttal helytörténet is
A vásárhelyi agrárszakoktatás története egyúttal helytörténet is A hódmezővásárhelyi agrárszakoktatás múltját részletesen feldolgozó Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatási Program újabb állomásához érkezett.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025 2025. 8. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Tóth Csaba váltja Horváth Zoltánt a HFC élén
Tóth Csaba váltja Horváth Zoltánt a HFC élén A Hódmezővásárhelyi FC tisztújító közgyűlést tartott, ahol új elnököt és új, kibővített elnökséget választott a tagság. 
 
Idén ketten kaptak Signum Urbis Honorantis kitüntetést
Idén ketten kaptak Signum Urbis Honorantis kitüntetést Idén is két Signum Urbis Honorantis elismerést adományoztak március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a díszközgyűlésen.
 
Ismét kitüntették Kószó Pétert
Ismét kitüntették Kószó Pétert Kiemelkedő karitatív és szociális segítő munkáját, továbbá a hazai közéletben végzett példamutató és a Kárpát-medencei magyarság összetartozását erősítő tevékenységét ismerték el.
 
Stars Of Hope sikerek
Stars Of Hope sikerek Március 16-án a Ritmuscsapatok Országos Táncversenyét rendezték Dabason az OBO arénában. A 2025-ös versenyév második állomásán  is indultak a vásárhelyi táncosok.
 
Hézső Ferenc lett Vásárhely díszpolgára
Hézső Ferenc lett Vásárhely díszpolgára

A mai napig a város kulturális és művészeti életének aktív szereplőjeként a Közgyűlés határozata értelmében Hódmezővásárhely díszpolgára címet vehetett át.