MozaikEnnivaló receptjeink! - Kötözött táskaleves

2025. március 25., kedd
 
Ennivaló receptjeink! - Kötözött táskaleves

Ismét visszatérnek az egyszerű paraszti ételek. Nemcsak a vékonyabb pénztárca miatt, hanem divat lett a hazai ízek, a hungarikum felfedezése. A vásárhelyi jellegzetességeket is keressük: a régi recepteket. Bennük nagyanyáink leleményessége, ahogy a néhány hozzávalóból fantasztikus ételeket varázsoltak az asztalra sokszor olcsó, egyszerű, de annál finomabbakat.

 

 

 

 

Kötözött táskaleves

(Hódmezővásárhelyi jellegzetes étel)

 

 

Hozzávalók a táskához:

 

2 tojás,

15-20 dkg liszt,

1 fej vöröshagyma,

10-15 dkg kenyérbél,

3 evőkanál zsír, só, bors.

 

A leveshez:

 

Ízlés szerint 1-2 darab sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, paszternák, édes csöves paprika, vöröshagyma, fokhagyma, zsír, őrölt pirospaprika.

 

 

Elkészítés:

 

A két tojással, sóval, kevés vízzel levestésztát gyúrunk. Rugalmasnak, mégis nyújthatónak kell lennie a tésztának. Kinyújtjuk minél vékonyabbra. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk tört (őrölt) borssal, megszórjuk zsírban megpirított apróra vágott hagymával és pirított kenyérbélmorzsával, sózzuk. Feltekerjük ujjnyi vastag rúdformára, 10-15 cm-es darabokra vágjuk, és a végeit összehajtva, megcsavarva, vagy a végeit összenyomva és egy kis csomót kötve rá, kis táskákat képezünk belőle. A majdnem kész levesbe lassú tűz mellet belefőzzük a táskákat.

 

 

Leves: Zsiradékon a kockára vágott zöldségeket megpirítjuk/dinszteljük, sózzuk, borsozzuk, esetlegesen kevés köménnyel ízesítjük, felöntjük vízzel, forraljuk. Amikor megpuhultak a zöldségek, de még nem esnek szét, beletesszük a táskákat. Miután megfőttek a táskák, egy kanál zsírt melegítünk, mikor már forró lehúzzuk a tűzről egy evőkanál őrölt pirospaprikát rakunk bele, és amikor a paprika el kezd oldódni (az egész pár másodpercig tart) a paprikást zsír beleborítjuk a lobogva forró levesbe. Akkor jó, ha egy jellegzetes sistergő hangot hallat a leves.

Pár perc és máris kész.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Hódmezővásárhelyi ételek nyomában - Vásárhelyikum

 

Próbálja ki a többi Ennivaló receptjeinket! ITT!

 
 
Forrás: Csáki Zsolt
VH
 

Olvassa el ezt is!

Programok 2025 tavasztól év végéig

Programok 2025 tavasztól év végéig

Színes és vegyes programkínálat Vásárhelyen 2025 -ben.
Hézső Ferenc lett Vásárhely díszpolgára

Hézső Ferenc lett Vásárhely díszpolgára

A mai napig a város kulturális és művészeti életének aktív szereplőjeként a Közgyűlés határozata értelmében Hódmezővásárhely díszpolgára címet vehetett át. 

Ismét kitüntették Kószó Pétert

Ismét kitüntették Kószó Pétert

Kiemelkedő karitatív és szociális segítő munkáját, továbbá a hazai közéletben végzett példamutató és a Kárpát-medencei magyarság összetartozását erősítő tevékenységét ismerték el.
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum

Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum

A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Készül a Tornyai János Múzeum az Őszi Tárlatra
Készül a Tornyai János Múzeum az Őszi Tárlatra Várhatóan idén is mintegy hatszáz művet neveznek az alkotók. Művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választja ki a kiállítás anyagát.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025 2025. 9. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Számítógépeket nyert a Corvin
Számítógépeket nyert a Corvin A pályázat révén élményszerű formában ismerkedhettek a jövő munkavállalói a vállalkozási és gazdasági fogalmakkal.
 
Alulmaradt a Kosársuli
Alulmaradt a Kosársuli A nagyszünetig jól tartotta magát a Tiszaújváros ellen, ám a második félidőben a jóval esélyesebb vendégek elléptek és végül 21 ponttal győztek.
 
Nem lesznek megtartva a Mezőgazda Napok
Nem lesznek megtartva a Mezőgazda Napok Várható volt, hogy az 50 év után újra felbukkant száj-, és körömfájás hatással lesz az állattenyésztést bemutató rendezvényekre.
 
A vásárhelyi agrárszakoktatás története egyúttal helytörténet is
A vásárhelyi agrárszakoktatás története egyúttal helytörténet is A hódmezővásárhelyi agrárszakoktatás múltját részletesen feldolgozó Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatási Program újabb állomásához érkezett.
 
Idén Dr Borbáth Csabát díjazták
Idén Dr Borbáth Csabát díjazták Évtizedek óta dolgozik a vásárhelyi kosárlabda sport elősegítésén.