MozaikEnnivaló receptjeink! - Kötözött táskaleves

2016. május 8., vasárnap
 
Ennivaló receptjeink! - Kötözött táskaleves

Ismét visszatérnek az egyszerű paraszti ételek. Nemcsak a vékonyabb pénztárca miatt, hanem divat lett a hazai ízek, a hungarikum felfedezése. A vásárhelyi jellegzetességeket is keressük: a régi recepteket. Bennük nagyanyáink leleményessége, ahogy a néhány hozzávalóból fantasztikus ételeket varázsoltak az asztalra sokszor olcsó, egyszerű, de annál finomabbakat.

 

 

 

 

Kötözött táskaleves

(Hódmezővásárhelyi jellegzetes étel)

 

 

Hozzávalók a táskához:

 

2 tojás,

15-20 dkg liszt,

1 fej vöröshagyma,

10-15 dkg kenyérbél,

3 evőkanál zsír, só, bors.

 

A leveshez:

 

Ízlés szerint 1-2 darab sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, paszternák, édes csöves paprika, vöröshagyma, fokhagyma, zsír, őrölt pirospaprika.

 

 

Elkészítés:

 

A két tojással, sóval, kevés vízzel levestésztát gyúrunk. Rugalmasnak, mégis nyújthatónak kell lennie a tésztának. Kinyújtjuk minél vékonyabbra. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk tört (őrölt) borssal, megszórjuk zsírban megpirított apróra vágott hagymával és pirított kenyérbélmorzsával, sózzuk. Feltekerjük ujjnyi vastag rúdformára, 10-15 cm-es darabokra vágjuk, és a végeit összehajtva, megcsavarva, vagy a végeit összenyomva és egy kis csomót kötve rá, kis táskákat képezünk belőle. A majdnem kész levesbe lassú tűz mellet belefőzzük a táskákat.

 

 

Leves: Zsiradékon a kockára vágott zöldségeket megpirítjuk/dinszteljük, sózzuk, borsozzuk, esetlegesen kevés köménnyel ízesítjük, felöntjük vízzel, forraljuk. Amikor megpuhultak a zöldségek, de még nem esnek szét, beletesszük a táskákat. Miután megfőttek a táskák, egy kanál zsírt melegítünk, mikor már forró lehúzzuk a tűzről egy evőkanál őrölt pirospaprikát rakunk bele, és amikor a paprika el kezd oldódni (az egész pár másodpercig tart) a paprikást zsír beleborítjuk a lobogva forró levesbe. Akkor jó, ha egy jellegzetes sistergő hangot hallat a leves.

Pár perc és máris kész.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Hódmezővásárhelyi ételek nyomában - Vásárhelyikum

 

Próbálja ki a többi Ennivaló receptjeinket! ITT!

 
 
Forrás: Csáki Zsolt
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
Az ezerarcú Mártély

Az ezerarcú Mártély

Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
Botrányos közjáték a díjátadón

Botrányos közjáték a díjátadón

Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum

Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum

A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 12. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.