Kultúra, oktatásFolytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése

2020. február 19., szerda
 
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése

Összesen 30 Csongrád megyei tanuló jutott tovább a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett megyei elődöntőiből.

 

 

 

 

 

 

 

Ők 20 szakmában versenyezhetnek tovább a válogatókon, ahol majd eldől, kik lehetnek ott az áprilisi, fővárosi döntőn, amelyet hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon rendeznek meg.

 

A vásárhelyi szakképzők közül a Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 16 tanulója vett részt a versenyen: cukrász: 4 fő, eladó: 4 fő, pincér: 4 fő, szakács: 4 fő és vendéglátásszervező: 9 fő. 

A Hódmezővásárhelyi SZC Kalmár Zsigmond Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 5 tanulója kezdett az elődöntőknek: ács: 1 fő, villanyszerelő: 1 fő, hegesztő: 2 fő és kőműves: 1 fő.

 

Mint arról írtunk a Vásárhelyi Hírekben, körülbelül 6-8 évvel ezelőtt például cukrász, eladó, kőműves és hidegburkoló, pincér, festő és mázoló szakmákban évente avattak országos helyezettet.

 

Azonban a vásárhelyi szakképzés versenysikerei csökkentek az elmúlt évekhez képest, mert például tavaly a 37 induló közül csak egy tanuló jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén. Idén 30 tanuló nevezett be a HSZC két intézményéből (az Eötvösből nem volt nevező) és megismétlődött a tavalyi eredmény: mindössze a Corvin Mátyás iskola szakács tanulója – Nad Filip - jutott tovább.

 

A február 19-től március 31-ig tartó válogatókon a tanulók gyakorlati, valamint szóbeli feladatokat teljesítenek. A legjobbak pedig a versenysorozat döntőjén, április 20. és 22. között a Szakma Sztár Fesztiválon mérik össze tudásukat, amit idén is a fővárosi HUNGEXPO-n rendeznek meg.

 

A kormány erősen preferálná a szakma tanulását, de az elmúlt évek többféle változása jelzi, hogy nem igazán sikerrel. A változtatásoktól eredményt váró állapot 2010 óta tart, és az önálló oktatási minisztérium megszüntetésével kezdődött, majd elfogadták az új köznevelési törvényt, bekövetkezett az államosítás, a tartalmi szabályozás káosza, amely a szakképzést az elmúlt 10 évben különös erővel sújtotta.

A tavaly novemberben elfogadott törvény radikális változást hoz a pedagógusok helyzetében is, amikor munkavállalót csinál a szakképzésben dolgozó pedagógus közalkalmazottakból. Ez 32 ezer oktatót, pedagógust érint 2020. július 1-től.

 

Mint ismeretes a Tudás- és Innováció-menedzsmentért Felelős Államtitkárság tavaly márciusi közleménye szerint a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellári állását Hegedűs Zoltán kapta.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Idén is van országos döntős

Idén is van országos döntős

Az elődöntő kiértékelését követően a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző 5 tanulója bejutott az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjébe.
Szép vásárhelyi sikerek

Szép vásárhelyi sikerek

Február 14 én pénteken volt a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományos Ifjú Zongoristák Csongrád megyei Találkozója. Eredmények.
Feleslegesen stresszeltek a szülők

Feleslegesen stresszeltek a szülők

Hódmezővásárhelyen és az agglomerációban a félezer iskoláskorú óvodások szüleinek 35%-a gondolta úgy, hogy csemetéje még maradjon az óvodában.
Rejtélyes eltűnés kérdőjelekkel

Rejtélyes eltűnés kérdőjelekkel

Egyik nap a 26 éve nő kiment a lakásból, ott hagyta kétéves gyermekét és azóta nem látta senki. Most a rendőrség azt mondja K. Juditot megölték. A volt élettársa ügyét újra tárgyalják.
 

És ezt már olvasta?

Indul a virtuális múzeumlátogatás
Indul a virtuális múzeumlátogatás

A Tornyai János Múzeum a bezárás időszakában videósorozatot indít, amelynek első adása április 4-én, szombaton indul.

 
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is

Jön a jó idő, kezdődhetnek a kerti munkák. Sokan szokás szerint leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. Ne tegye!

 
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?

84 vállalat és 51 kórház került a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem ellenőrzése alá. Vásárhelyen is a budapesti Katonai Rendészeti Központ katonái járőröznek.

 
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban Tájékoztatásuk szerint jelenleg Hódmezővásárhelyen 22-en vannak hatósági karanténban. A városban élőket érintő újabb intézkedésekről döntöttek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.