KözéletFeleslegesen stresszeltek a szülők

2020. február 18., kedd
 
Feleslegesen stresszeltek a szülők

Rendben, fennakadások nélkül zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál: a kérelmek 72 százalékáról már döntés született, és ezek 90 százaléka támogató.

 

 

Képünk illusztráció

 

 

 

A hivatal február 17-én valószínűleg arra reagálva adta ki közleményét, miután bejárta a sajtót a hír: még a szülők sem kaphatnak írásos tájékoztatást gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának eredményéről.

A szülők joggal stresszeltek az hír hallatán, hiszen joguk van tudni, milyen vizsgálatok, milyen ismérvek alapján hozta meg döntését az Oktatási Hivatal. Tegyük hozzá, azt is nehezményezték, hogy a szülő, és gyerekekkel foglalkozó óvónők látják legjobban, hogy iskolaérett-e a gyermek, és nem egy idegen.

 

Valóban titoktartási kötelezettség terheli a pedagógiai szakszolgálatok szakértői bizottságainak azon tagjait, akik az Oktatási Hivatal (OH) felkérésére végzik el az idén szeptemberig tanköteles korba lépő gyerekek iskolaérettségi vizsgálatát. Az erről szóló határozatot a Pedagógiai Oktatási Központok (POK) küldték meg a szakszolgálatoknak.

Valójában teljesen érthető az eljárás, hiszen egy szakértő, aki esetleg ugyanott él, ahol a gyermekeket vizsgálta, nem szabad, hogy megossza ismerőseivel, hogy az adott településen melyik gyereknek milyen a kvalitása, vagy éppen a betegsége, a tanulási nehézsége.  

Azonban természetesen a szülők részletesen is megismerhetik a szakvéleményt, mert mint az Oktatási Hivatal jelezte: "megjelentekkel ellentétben minden szülő megismerheti a saját gyermekéről készült szakértői véleményt."

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben írtunk, igen sok szülő furcsállotta, hogy januártól csak az Oktatási Hivatal dönthet, az iskolahalasztást a szülőnek kell kérelmeznie, idén erre január 31-éig volt lehetőségük. Ha ők nem tudnak döntést hozni, kérhetik az érintett gyermek vizsgálatát az illetékes szakszolgálatnál.

Az ország minden pontján, így Hódmezővásárhelyen is kisebb pánik alakult ki a gyermeküket még nem iskolaérettnek vélő szülők körében. Időközben az eljárás nyugvópontra jutott. A hivatal legfrissebb tájékoztatása szerint mindösszesen 10 874 kérelem érkezett be, ezek 72 százalékáról (7828 kérelem) – február 17-i állapotok szerint - már született döntés, amelyek közül az Oktatási Hivatal 90 százalékban helyt adott a kérelemnek.

 

Hódmezővásárhelyen is hasonlóan alakult a beadott kérelmekkel kapcsolatos eljárás. A városban és az agglomerációban a körülbelül félezer idei iskoláskorúnak számító óvodások szüleinek nagyjából 30-35%-a gondolta úgy, hogy csemetéje még maradjon az óvodában. A beadott kérelmek 90%-át az Oktatási Hivatal jóváhagyta, közülük is csak kevés gyermek – átlagosan tízből két esetben - kérték a Szék utcai szakszolgálat vizsgálatát.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szép vásárhelyi sikerek

Szép vásárhelyi sikerek

Február 14 én pénteken volt a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományos Ifjú Zongoristák Csongrád megyei Találkozója. Eredmények.
Egy csodálatos győzelem a csapat életében

Egy csodálatos győzelem a csapat életében

Igazi rangadónak adott otthont a hétvégén a Balogh Imsi Sportaréna, A HLKC NB II-es felnőtt csapata a címvédő Gyulát fogadta.
Karanténban vannak a vásárhelyi egyetemi hallgatók

Karanténban vannak a vásárhelyi egyetemi hallgatók

A Mezőgazdasági Karon tanuló kínai hallgatók két csoportban érkeztek vissza. A Szegedi Tudományegyetem, a kötelező protokollnak megfelelően intézkedett.
Érdeméremmel ismerték el Vincze Gábor munkásságát

Érdeméremmel ismerték el Vincze Gábor munkásságát

A Rendvédelem-történeti Társaság a történész több éve folyó kutatómunkáját ismerte el az érdemérem odaítélésével.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán Felnőtt- és U20-as együttesünk is végletekig kiélezett, a bajnokság szempontjából nagyon értékes meccseket nyert meg a Kaszások Sportcsarnokban.
 
Még talán 3 évig így marad
Még talán 3 évig így marad Egyelőre marad a hódmezővásárhelyi Nagyállomás kissé viharvert épülete, de a következő időszakban már kezdődik a felújítás tervezése.
 
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem Az egyesületek versenyében az érmes helyezések alapján a két hódmezővásárhelyi közül a NICS-HSÚVC a negyedik, a Hód Úszó SE pedig a tizedik lett.
 
Hódmezővásárhely idei díjazottjai
Hódmezővásárhely idei díjazottjai Sok évtizedes hagyomány, hogy évente megválasztják a város díszpolgárát, valamint a Signum Urbis Honorantis és a Pro Urbe díjazottakat.
 
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák A napokban hazaérkezett Afganisztánból a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonáiból álló kontingens.
 
Helyreáll a vonatközlekedés
Helyreáll a vonatközlekedés Az elhúzódó felújítás miatt, a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés. Nézze meg a menetrendet!