KözéletFeleslegesen stresszeltek a szülők

2020. február 18., kedd
 
Feleslegesen stresszeltek a szülők

Rendben, fennakadások nélkül zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál: a kérelmek 72 százalékáról már döntés született, és ezek 90 százaléka támogató.

 

 

Képünk illusztráció

 

 

 

A hivatal február 17-én valószínűleg arra reagálva adta ki közleményét, miután bejárta a sajtót a hír: még a szülők sem kaphatnak írásos tájékoztatást gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának eredményéről.

A szülők joggal stresszeltek az hír hallatán, hiszen joguk van tudni, milyen vizsgálatok, milyen ismérvek alapján hozta meg döntését az Oktatási Hivatal. Tegyük hozzá, azt is nehezményezték, hogy a szülő, és gyerekekkel foglalkozó óvónők látják legjobban, hogy iskolaérett-e a gyermek, és nem egy idegen.

 

Valóban titoktartási kötelezettség terheli a pedagógiai szakszolgálatok szakértői bizottságainak azon tagjait, akik az Oktatási Hivatal (OH) felkérésére végzik el az idén szeptemberig tanköteles korba lépő gyerekek iskolaérettségi vizsgálatát. Az erről szóló határozatot a Pedagógiai Oktatási Központok (POK) küldték meg a szakszolgálatoknak.

Valójában teljesen érthető az eljárás, hiszen egy szakértő, aki esetleg ugyanott él, ahol a gyermekeket vizsgálta, nem szabad, hogy megossza ismerőseivel, hogy az adott településen melyik gyereknek milyen a kvalitása, vagy éppen a betegsége, a tanulási nehézsége.  

Azonban természetesen a szülők részletesen is megismerhetik a szakvéleményt, mert mint az Oktatási Hivatal jelezte: "megjelentekkel ellentétben minden szülő megismerheti a saját gyermekéről készült szakértői véleményt."

 

Mint arról a Vásárhelyi Hírekben írtunk, igen sok szülő furcsállotta, hogy januártól csak az Oktatási Hivatal dönthet, az iskolahalasztást a szülőnek kell kérelmeznie, idén erre január 31-éig volt lehetőségük. Ha ők nem tudnak döntést hozni, kérhetik az érintett gyermek vizsgálatát az illetékes szakszolgálatnál.

Az ország minden pontján, így Hódmezővásárhelyen is kisebb pánik alakult ki a gyermeküket még nem iskolaérettnek vélő szülők körében. Időközben az eljárás nyugvópontra jutott. A hivatal legfrissebb tájékoztatása szerint mindösszesen 10 874 kérelem érkezett be, ezek 72 százalékáról (7828 kérelem) – február 17-i állapotok szerint - már született döntés, amelyek közül az Oktatási Hivatal 90 százalékban helyt adott a kérelemnek.

 

Hódmezővásárhelyen is hasonlóan alakult a beadott kérelmekkel kapcsolatos eljárás. A városban és az agglomerációban a körülbelül félezer idei iskoláskorúnak számító óvodások szüleinek nagyjából 30-35%-a gondolta úgy, hogy csemetéje még maradjon az óvodában. A beadott kérelmek 90%-át az Oktatási Hivatal jóváhagyta, közülük is csak kevés gyermek – átlagosan tízből két esetben - kérték a Szék utcai szakszolgálat vizsgálatát.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szép vásárhelyi sikerek

Szép vásárhelyi sikerek

Február 14 én pénteken volt a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományos Ifjú Zongoristák Csongrád megyei Találkozója. Eredmények.
Egy csodálatos győzelem a csapat életében

Egy csodálatos győzelem a csapat életében

Igazi rangadónak adott otthont a hétvégén a Balogh Imsi Sportaréna, A HLKC NB II-es felnőtt csapata a címvédő Gyulát fogadta.
Karanténban vannak a vásárhelyi egyetemi hallgatók

Karanténban vannak a vásárhelyi egyetemi hallgatók

A Mezőgazdasági Karon tanuló kínai hallgatók két csoportban érkeztek vissza. A Szegedi Tudományegyetem, a kötelező protokollnak megfelelően intézkedett.
Érdeméremmel ismerték el Vincze Gábor munkásságát

Érdeméremmel ismerték el Vincze Gábor munkásságát

A Rendvédelem-történeti Társaság a történész több éve folyó kutatómunkáját ismerte el az érdemérem odaítélésével.
 

És ezt már olvasta?

Indul a virtuális múzeumlátogatás
Indul a virtuális múzeumlátogatás

A Tornyai János Múzeum a bezárás időszakában videósorozatot indít, amelynek első adása április 4-én, szombaton indul.

 
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is

Jön a jó idő, kezdődhetnek a kerti munkák. Sokan szokás szerint leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. Ne tegye!

 
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?

84 vállalat és 51 kórház került a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem ellenőrzése alá. Vásárhelyen is a budapesti Katonai Rendészeti Központ katonái járőröznek.

 
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban Tájékoztatásuk szerint jelenleg Hódmezővásárhelyen 22-en vannak hatósági karanténban. A városban élőket érintő újabb intézkedésekről döntöttek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.