Kultúra, oktatásÖsszevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

2021. június 29., kedd
 
Összevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

Egyelőre nem jelent változást sem a tanári állományban, sem a vezetőségben. Drámai mértékben csökkent a Kalmárba felvett elsőévesek száma.

 

 

 

 

 

 

 

“A szakképzésért felelős miniszter fenntartói jogkörében eljárva döntött a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumhoz tartozó Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolájának az átalakításáról. A döntés értelmében 2021 augusztus 31-én a Kalmár beolvad a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskolájába és annak intézményegységeként működik tovább. Az egyesített intézmény továbbra is az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum iskolájaként működik.” – olvasható a Kalmár honlapján a június 29-i dátummal megjelent közleményben.

 

Egyelőre nincs tervbe véve, hogy ez akár a tanári állományban, akár a vezetőségben bármilyen változást jelentene, jóllehet drámai mértékben – tovább – csökkent a szakmai képzés iránti igény, mert idén már csak 27 elsőéves kezdi a tanévet a Kalmárban.

 

Ez is jól mutatja, hogy nem vált be a nagy elánnal meghirdetett „a szakma többet ér a diplománál” kormányprogram. Bár az elképzelésnek volt/van létjogosultsága, mégis már 2018-ban soha nem volt még olyan kevés 9. évfolyamos diák a szakközépiskolákban (lánykori nevén szakiskola, még korábban szakmunkásképző), mint ahányan megkezdték tanulmányaikat a hároméves szakmai képzéseken.

 

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szakképzésért felelős alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint a járvány és az egyre romló gazdasági helyzet miatt már tavaly tavasszal tartani lehetett attól, hogy egyre kevesebb tanulót tudnak majd fogadni a vállalatok. A szakképző intézményeknek ráadásul azzal is szembe kell nézniük, hogy miután a kormány évek óta a duális képzést erőlteti, az iskolai tanműhelyeket nem fejlesztették, sőt inkább hagyták őket lepusztulni.

Ez utóbbi viszont a vásárhelyi szakképző iskolákra nem jellemző, sőt jelentős eszközfejlesztések is voltak az elmúlt években. Mégis csökken a diákok száma, még azzal együtt is, hogy éppen Kalmárban a hiányszakmákra jelentkezőket sok év óta ösztöndíjat kaphatnak. Ám ez a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj sem jelent elég nagy vonzerőt. Az ösztöndíjjal a szakközépiskolások tanulmányi eredményüktől függően havi 10-35 ezer forintot kaphatnak a képzési ciklus ideje alatt.

 

A kormány 2016-ban keresztelte át a szakiskolákat szakközépiskolákká. Jelenleg három év alatt szerezhetnek szakmát a diákok, közismereti óráik azonban alig vannak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A betárazott pisztolyt rászegezte a postás hölgyre - Hat évet kapott

A betárazott pisztolyt rászegezte a postás hölgyre - Hat évet kapott

A hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette. A férfit most többek között fegyveresen elkövetett rablásért ítélték el.
Már három alpolgármestere van Vásárhelynek

Már három alpolgármestere van Vásárhelynek

Új főállású alpolgármestert választott június 22-én a hódmezővásárhelyi közgyűlés, Szabó János közgyűlésen kívüli tagként látja el feladatát.
Kérdések és válaszok az allergiáról

Kérdések és válaszok az allergiáról

Hazánkban a lakosság 20-25 százaléka légúti allergiás, köztük is magas azok száma, akiknél a parlagfű és a fűpollen okoz tüneteket.
Nem riaszt és még mérgező is lehet

Nem riaszt és még mérgező is lehet

Még a természetes illóolajok is tartalmazhatnak 26 olyan illatanyagot, melyek az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthatnak ki, de mérgezés is előfordulhat.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.