GazdaságMég mindig több az eladó lakás Vásárhelyen

2021. június 30., szerda
 
Még mindig több az eladó lakás Vásárhelyen

A 2021-es év pont olyan fordulatokkal teli hónapokat hozott eddig, mint a tavalyi év. A még mindig jelenlévő világjárvány ellenére az ingatlanpiaci árak korrekciónak indultak, az ingatlanvásárlás előtt állók lendületes áremelkedéssel állnak szemben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen hatása lehet a módosított otthonteremtési programnak és a pandémia visszaszorulásának a vásárhelyi ingatlanpiacon? Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál most ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ.

 

Talpra állhat a magyar ingatlanpiac?

 

A hazai ingatlanpiacon 2019 végére alábbhagyott az addig rohamos ütemben történő drágulás. Ezt követően a világméretűvé váló járvány is negatív sokként érintette a magyarországi lakáspiacot. E hatások következtében a lakásárak mélypontra zuhantak, és igen kedvezően lehetett ingatlanhoz jutni az országban. A negatív hullám legnagyobb elszenvedője kétségkívül a fővárosi ingatlanpiac, valamint a hazai albérletpiac volt. Ám az új év nem várt fordulatokat hozott a kínálati árak tekintetében. 2021. január 1-jén érvénybe lépett a kibővült otthonteremtési program, melynek részeként igénybe vehető például a családi otthonteremtési kedvezmény, valamint a kamattámogatott lakáshitel is, amelyek a leginkább befolyásolják az ingatlanpiaci kínálati árakat. Emellett a járvány visszaszorulásának hatására is mind a keresleti, mind a kínálati oldal élénkülésnek indult. A használt ingatlanok iránti kereslet és a meghirdetett ingatlanok állománya is a tavalyi év azonos időszakához képest nőtt.

 

Egyre népszerűbbek a családi házak

 

Az ingatlannet.hu aktuális statisztikai adatai alapján a keresleti oldalon az eladó lakások még mindig fölényben vannak a családi házakkal szemben. Feltehetően az otthonteremtési program mellett a lakásfelújítási támogatás igénybevételének lehetősége is hatással van a használtlakás árak alakulására. Ám a 2020-as év azonos időszakához képest a családi házak átlagára nőtt leginkább a különböző ingatlantípusok közül, a drágulás mértéke közel 23%-os. Ezzel szemben a téglalakások első négy hónapban mért átlagára a tavalyi adatokhoz képest 8,4%-kal, a panellakások 13,6%-kal nőttek. A kínálati árakat tekintve, a kertes házak árszintje Hódmezővásárhelyen január és április között átlagosan 212 ezer forint volt négyzetméterenként, a téglalakásoké 296 ezer forint, míg a panellakásoké 277 ezer forint egy négyzetméterre.

 

 

A családi házak árai stagnáltak, a lakásárak 6,2%-kal nőttek eddig idén

 

Az idei évben – azaz négy hónap alatt – a családi házak átlagos négyzetméter ára stagnált. A kertes házak átlagosan 210 ezer forintos négyzetméterár körül kerültek meghirdetésre. Ha a számok mögé nézünk, akkor egy átlagos paraméterekkel rendelkező családi házat megközelítőleg 15 és 25 millió forint között kaphatunk Hódmezővásárhelyen.

 

A hódmezővásárhelyi használtlakás-piacon az idei évben eddig 6,2%-os áremelkedés volt tapasztalható. A téglalakások esetében a drágulás mértéke négy hónap alatt 4,3%-os volt, míg a panellakások esetében ennek majdnem a duplája. A téglalakások idén januárban mért átlagos négyzetméter ára 288 ezer forint volt, míg áprilisra 300 ezer forint fölé kúszott az átlagár négyzetméterenként. A panellakások esetében látványosabb a különbség: míg januárban 265 ezer forint volt egy négyzetméter, addig áprilisban már közel 290 ezer forint.

 

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Igaz vagy csak kicsit igaz?

Igaz vagy csak kicsit igaz?

A most közreadott felmérés nem biztos, hogy a valós helyzetet reprezentálja. Még mindig sokallják a vásárhelyiek az egerek és a patkányok számát.
Összevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

Összevontak két vásárhelyi szakképző iskolát

Egyelőre nem jelent változást sem a tanári állományban, sem a vezetőségben. Drámai mértékben csökkent a Kalmárba felvett elsőévesek száma.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 29. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 29. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Koncz Zsolt a HFC új vezetőedzője

Koncz Zsolt a HFC új vezetőedzője

A Hódmezővásárhelyi FC felnőtt csapat új vezetőedzőjét hétfőn mutatták be. Bízik benne, hogy meg fogják találni a közös utat, azt ami előre fogja lendíteni a vásárhelyi labdarúgást.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.