Kultúra, oktatásÉletrevaló élethelyzetek

2014. április 23., szerda
 

Az Érték Nőknek Egyesület szervezésében folytatódnak a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola és Szent István Általános Iskola 3. és 4. osztályosaival az Iránytű az ÉLET-hez program rendezvényei.

 

 

 

 

 

A kifejezetten kötetlen, jó hangulatú, a korosztály számára könnyen érthető előadások sorát ezúttal a párválasztás és családi élet, a női-férfi szerepek, a konfliktuskezelés köré szervezték. A két előadó Nagyné Laskai Nóra gyógypedagógus, és Laskai Nelli párkapcsolati mediátor volt.

 

Mint elmondták, a gyerekek meglepően aktívak voltak, örömmel vetették bele magukat a feladatokba. A párválasztás, és a női-férfi szerepek témáinak boncolgatása során csoportokra osztották a tanulókat. Az irányított beszélgetésen túl a gyerekek a felnőtté válás során fellelhető fejlődési megállókat ábrázoló puzzle-kat raktak ki, volt ötletbörze melyben a nőies és a férfias szakmák világában kalandoztak. Érdekes volt hallani a gyerekek  véleményét a női és a férfi házimunkákat illetően.

Az önismereti előadásokon a konfliktushelyzetekről, annak kezeléséről beszélgettek a gyerekekkel. A rövid bevezető játék után gyorsan kiderült, hogy az egy osztályba járó diákok között is előfordul, hogy konfliktusba keverednek egymással.

 

Laskai Nelli párkapcsolati mediátor elmondása szerint, a gyerekekkel átbeszélték, hogy kinek mihez van joga, miből lehet a konfliktus. Különböző konfliktuskezelő módszereket tanítottak meg a diákoknak. Ezek után, egy rövid történetet adtak elő, melynek kétfajta befejezése is lehetett.  A történetben a főhőst kiközösítették az osztálytársai, majd azt is megnézték, hogy történhet minden másképpen is.

A diákok nagyon lelkesek voltak, örültek a közös játéknak. Laskai Nelli szerint érződött, hogy összeszoktak, kisebb volt az alapzaj, és aktívan figyelték a foglalkozás menetét. Hozzátette, az a viszonylag nehéz feladat kifejezetten jól működött, hogy mindenki türelemmel meghallgassa a másikat.

A foglalkozások kötetlenségéhez hozzájáruló pogácsa, szendvics, gyümölcs és üdítő sem maradt el. A gyerekek kiadványokat is kaptak, ami segít a foglalkozások későbbi felelevenítésében.

 

A programsorozat pályázati finanszírozásból valósul meg a DAOP-5.1.2/C -09-2f–2012-0002 azonosító számú, a Szent István város-rehabilitáció című projekt keretében elkülönített programalapból, társadalmi célú, a helyi lakosságot aktívan bevonó, elsősorban közösség- és szemléletformálást erősítő, non-profit mini-projekt keretében.

A projekt 100%-os mértékben támogatott, a támogatás 50%-át Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, 50%-át az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja társfinanszírozásban biztosítja.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Iránytű az élethez

 

Fedezd fel önmagad! - Mi segítünk!

 

Kalandozás az érzelmek világában

 

 

Olvassa el ezt is!

A 2013-as Év Gyógynövénye, a citromfű

A 2013-as Év Gyógynövénye, a citromfű

Népi gyógyászati felhasználásainak jelentős része ma is korszerűnek mondható, azaz az évszázados népi tapasztalatot igazolják a tudományos eredmények is.
Szép és korszerű a Városi Televízió új stúdiója

Szép és korszerű a Városi Televízió új stúdiója

Bátran állítható, hogy Hódmezővásárhelyen van a régió legkorszerűbb, technikai berendezéseiben a legmodernebb tévéstúdió. Képekkel!
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
Vietnámiak Vásárhelyen

Vietnámiak Vásárhelyen

Ezúttal nem lesznek bérviták. A Villeroy&Boch lépésének oka, hogy nincs elég helyi munkaerő, termelési kapacitást pedig növelni akarják, beruházásba is kezdtek.
 

És ezt már olvasta?

Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak Az online térben megrendezett Diákok Őszi Tárlatára különösen magas volt az érdeklődés az általános iskola alsó tagozatos diákjai és a középiskolások körében. Díjazottak névsora.
 
Régészek a nyomvonalon
Régészek a nyomvonalon A Tornyai János Múzeum régészeinek eredményei újabb apróbb mozaikokkal gazdagították a Hódmezővásárhely múltjáról alkotott ismereteket.
 
Gazdálkodj okosan 2021.
Gazdálkodj okosan 2021. 15 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik idén az önkormányzat. Elhangzott az is, hogy számos fölösleges kiadást tartalmaz a költségvetés.
 
Ásó kapa és nagyharang
Ásó kapa és nagyharang A házasságkötés tematikájában indított gyűjtést a Tornyai János Múzeum, a 20. századtól kezdődően napjainkig várják az ifjú párok legnagyobb napjának tárgyi emlékeit.
 
Helyreállt a vasúti közlekedés
Helyreállt a vasúti közlekedés A kivitelezésben érintett vasúti pályaszakasz alkalmas lesz a Szeged—Békéscsaba vasútvonalon a 100 km/órás sebességgel történő közlekedésre.
 
Bombariadó miatt leállt a Kormányhivatal
Bombariadó miatt leállt a Kormányhivatal

Hódmezővásárhelyen a Kormányhivatalban veszik át a háziorvosok a koronavírus elleni vakcinát. Felmerül a kérdés, van-e összefüggés a vakcina kiadása és a bombariadó között

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."