Kultúra, oktatásÉletrevaló élethelyzetek

2014. április 23., szerda
 

Az Érték Nőknek Egyesület szervezésében folytatódnak a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola és Szent István Általános Iskola 3. és 4. osztályosaival az Iránytű az ÉLET-hez program rendezvényei.

 

 

 

 

 

A kifejezetten kötetlen, jó hangulatú, a korosztály számára könnyen érthető előadások sorát ezúttal a párválasztás és családi élet, a női-férfi szerepek, a konfliktuskezelés köré szervezték. A két előadó Nagyné Laskai Nóra gyógypedagógus, és Laskai Nelli párkapcsolati mediátor volt.

 

Mint elmondták, a gyerekek meglepően aktívak voltak, örömmel vetették bele magukat a feladatokba. A párválasztás, és a női-férfi szerepek témáinak boncolgatása során csoportokra osztották a tanulókat. Az irányított beszélgetésen túl a gyerekek a felnőtté válás során fellelhető fejlődési megállókat ábrázoló puzzle-kat raktak ki, volt ötletbörze melyben a nőies és a férfias szakmák világában kalandoztak. Érdekes volt hallani a gyerekek  véleményét a női és a férfi házimunkákat illetően.

Az önismereti előadásokon a konfliktushelyzetekről, annak kezeléséről beszélgettek a gyerekekkel. A rövid bevezető játék után gyorsan kiderült, hogy az egy osztályba járó diákok között is előfordul, hogy konfliktusba keverednek egymással.

 

Laskai Nelli párkapcsolati mediátor elmondása szerint, a gyerekekkel átbeszélték, hogy kinek mihez van joga, miből lehet a konfliktus. Különböző konfliktuskezelő módszereket tanítottak meg a diákoknak. Ezek után, egy rövid történetet adtak elő, melynek kétfajta befejezése is lehetett.  A történetben a főhőst kiközösítették az osztálytársai, majd azt is megnézték, hogy történhet minden másképpen is.

A diákok nagyon lelkesek voltak, örültek a közös játéknak. Laskai Nelli szerint érződött, hogy összeszoktak, kisebb volt az alapzaj, és aktívan figyelték a foglalkozás menetét. Hozzátette, az a viszonylag nehéz feladat kifejezetten jól működött, hogy mindenki türelemmel meghallgassa a másikat.

A foglalkozások kötetlenségéhez hozzájáruló pogácsa, szendvics, gyümölcs és üdítő sem maradt el. A gyerekek kiadványokat is kaptak, ami segít a foglalkozások későbbi felelevenítésében.

 

A programsorozat pályázati finanszírozásból valósul meg a DAOP-5.1.2/C -09-2f–2012-0002 azonosító számú, a Szent István város-rehabilitáció című projekt keretében elkülönített programalapból, társadalmi célú, a helyi lakosságot aktívan bevonó, elsősorban közösség- és szemléletformálást erősítő, non-profit mini-projekt keretében.

A projekt 100%-os mértékben támogatott, a támogatás 50%-át Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, 50%-át az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja társfinanszírozásban biztosítja.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Iránytű az élethez

 

Fedezd fel önmagad! - Mi segítünk!

 

Kalandozás az érzelmek világában

 

 

Olvassa el ezt is!

A 2013-as Év Gyógynövénye, a citromfű

A 2013-as Év Gyógynövénye, a citromfű

Népi gyógyászati felhasználásainak jelentős része ma is korszerűnek mondható, azaz az évszázados népi tapasztalatot igazolják a tudományos eredmények is.
Szép és korszerű a Városi Televízió új stúdiója

Szép és korszerű a Városi Televízió új stúdiója

Bátran állítható, hogy Hódmezővásárhelyen van a régió legkorszerűbb, technikai berendezéseiben a legmodernebb tévéstúdió. Képekkel!
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki

A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki

A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 Felmérik a haderő kijelölt készenléti erőit

Felmérik a haderő kijelölt készenléti erőit

Hódmezővásárhelyen november 7-én délelőtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki Novák Katalin köztársasági elnök, jelenlétében megnyitotta a NATO-erőkkel közös gyakorlatot.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.