Kultúra, oktatásÉletrevaló élethelyzetek

2014. április 23., szerda
 

Az Érték Nőknek Egyesület szervezésében folytatódnak a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskola és Szent István Általános Iskola 3. és 4. osztályosaival az Iránytű az ÉLET-hez program rendezvényei.

 

 

 

 

 

A kifejezetten kötetlen, jó hangulatú, a korosztály számára könnyen érthető előadások sorát ezúttal a párválasztás és családi élet, a női-férfi szerepek, a konfliktuskezelés köré szervezték. A két előadó Nagyné Laskai Nóra gyógypedagógus, és Laskai Nelli párkapcsolati mediátor volt.

 

Mint elmondták, a gyerekek meglepően aktívak voltak, örömmel vetették bele magukat a feladatokba. A párválasztás, és a női-férfi szerepek témáinak boncolgatása során csoportokra osztották a tanulókat. Az irányított beszélgetésen túl a gyerekek a felnőtté válás során fellelhető fejlődési megállókat ábrázoló puzzle-kat raktak ki, volt ötletbörze melyben a nőies és a férfias szakmák világában kalandoztak. Érdekes volt hallani a gyerekek  véleményét a női és a férfi házimunkákat illetően.

Az önismereti előadásokon a konfliktushelyzetekről, annak kezeléséről beszélgettek a gyerekekkel. A rövid bevezető játék után gyorsan kiderült, hogy az egy osztályba járó diákok között is előfordul, hogy konfliktusba keverednek egymással.

 

Laskai Nelli párkapcsolati mediátor elmondása szerint, a gyerekekkel átbeszélték, hogy kinek mihez van joga, miből lehet a konfliktus. Különböző konfliktuskezelő módszereket tanítottak meg a diákoknak. Ezek után, egy rövid történetet adtak elő, melynek kétfajta befejezése is lehetett.  A történetben a főhőst kiközösítették az osztálytársai, majd azt is megnézték, hogy történhet minden másképpen is.

A diákok nagyon lelkesek voltak, örültek a közös játéknak. Laskai Nelli szerint érződött, hogy összeszoktak, kisebb volt az alapzaj, és aktívan figyelték a foglalkozás menetét. Hozzátette, az a viszonylag nehéz feladat kifejezetten jól működött, hogy mindenki türelemmel meghallgassa a másikat.

A foglalkozások kötetlenségéhez hozzájáruló pogácsa, szendvics, gyümölcs és üdítő sem maradt el. A gyerekek kiadványokat is kaptak, ami segít a foglalkozások későbbi felelevenítésében.

 

A programsorozat pályázati finanszírozásból valósul meg a DAOP-5.1.2/C -09-2f–2012-0002 azonosító számú, a Szent István város-rehabilitáció című projekt keretében elkülönített programalapból, társadalmi célú, a helyi lakosságot aktívan bevonó, elsősorban közösség- és szemléletformálást erősítő, non-profit mini-projekt keretében.

A projekt 100%-os mértékben támogatott, a támogatás 50%-át Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, 50%-át az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja társfinanszírozásban biztosítja.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Iránytű az élethez

 

Fedezd fel önmagad! - Mi segítünk!

 

Kalandozás az érzelmek világában

 

 

Olvassa el ezt is!

A 2013-as Év Gyógynövénye, a citromfű

A 2013-as Év Gyógynövénye, a citromfű

Népi gyógyászati felhasználásainak jelentős része ma is korszerűnek mondható, azaz az évszázados népi tapasztalatot igazolják a tudományos eredmények is.
Szép és korszerű a Városi Televízió új stúdiója

Szép és korszerű a Városi Televízió új stúdiója

Bátran állítható, hogy Hódmezővásárhelyen van a régió legkorszerűbb, technikai berendezéseiben a legmodernebb tévéstúdió. Képekkel!
Új vezetőedző a Kosársulinál

Új vezetőedző a Kosársulinál

A gárda új vezetőedzője 38 éves kora ellenére rengeteg szakmai sikert ért el, majdnem 8 évig vezette a Szegedi Tudományegyetem férfi kosárlabda csapatát
Ki kap hamarabb állást, a nő vagy a férfi?

Ki kap hamarabb állást, a nő vagy a férfi?

Alapfokú végzettség esetén még nincs különbség a két nem esélyei között, az iskolázottság emelkedésével azonban a férfi pályázók esélye egyre nagyobb női vetélytársaikkal szemben.

 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.