MozaikA rendes lányok miért nem lesznek gazdagok?

2021. szeptember 28., kedd
 
A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok?

A „rendes lány” ebben az összefüggésben gyanúsan hasonlít a „lúzer áldozat” életérzéséhez! Nézzük csak: rengeteg tévedés, félreértés és hiedelem kapcsolódik a pénz fogalmához.

 

 

 

 

 

 

 

Sokan nőnek fel olyan gondolatok közepette, miszerint a pénz piszkos, a rendes embernek nincs is, a szuperrendes ember, vagyis a megvilágosott, a szent pedig eleve lemond róla. Tudjátok: szegénység, szüzesség, engedelmesség… Sokan félnek a pénztől: talán mert attól tartanak, elveszítik igaz barátaikat és csak érdekkapcsolataik maradnak, vagy hogy vissza fognak élni a pénz adta hatalommal, és olyanná válnak, mint némely harácsoló diktátor, elhízott, szivarozó bankigazgató, önző, zsugori milliárdos.

Mások attól félnek, hogy a pénz foglyaivá válnak, és szabadság helyett még több kötelességük lesz. Netán irigyelni fogják őket és az irigység bosszút gerjeszt. Egyesek pedig attól, hogy el fogják rabolni tőlük a kincset, pont már amikor megszokták a kényelmet, és akkor már jobb eleve takaréklángon élni…


A „szegények vagyunk, de jól élünk”, vagy a „dolgozgatunk, és cserébe fizetgetnek”  ideje jócskán lejárt. Magyarországon nagy gond, hogy az emberek megszokták az állami gondoskodást és a napi bevétel felélését. A megtakarítás kevés családban vált szokássá – vigyázat, ez nem azonos a kuporgatással, felhalmozással, zsugorisággal! Érdemes 15%-al szerényebb életszínvonalon élni, mint amit megengedhetnénk magunknak, mert a megtakarított összeg nagyon is jól fog jönni akkor, ha nem tudunk, nem akarunk, vagy nem hagynak dolgozni. Sajnos ebbe is kevesen gondolnak bele. Bármikor szükség lehet tartalékra – legyen félévnyi fizetésnek megfelelő tartalékunk vészhelyzetek esetére! Elképesztően sok pénz megtakarítható már kis összegek félrerakásával is. És ez a dolog egyik fele, a megtakarítás – a következő a befektetés! Legyenek távlati céljaid! Sajnos a legtöbb ember már a következő hónapig sem lát el – nemhogy kiszámolná, mégis a végén mennyibe fog kerülni az áruhitelre vett porszívó, neadj’isten plazmatévé?

Költs ésszel. Öreganyáink szokása, a napi bevétel-kiadás könyvelése abba a bizonyos kockás füzetbe nem volt butaság. Először is fel kell mérni, mire megy el a pénz. Lehet, hogy vannak olyan „lyukak”, ahol a folyamatos, kicsinek látszó de végül mégiscsak összeadódó pénz-szivárgást meg lehetne állítani. Mert hogy „dől a lé” – de nem mindegy, hogy felénk, vagy tőlünk el!

A pénzzel rokon értelmű módon működik az idő is. Van, ahol értelmetlenül elvesztegetjük, és van, amikor nekünk dolgozik. Mire fordítasz aránytalanul sok, vagy aránytalanul kevés időt?

Mennyi időt és pénzt fordítasz önmagadra? Igen elterjedt tévhit, amit sajnos a reklámok is sugallnak, hogy a „megérdemlem” érzését tárgyak vásárlásával lehet kiváltani. Lehet, hogy sokkal több boldogságot adhatna valamilyen egyáltalán nem pénzbe kerülő, viszont mindenki számára hasznos önkéntes tevékenység, mások segítése. A segítés nem azonos a segélyezéssel!

 


Hol vesztegetsz időt és pénzt – összefoglalva: energiát – emberi kapcsolataidban? A „rendes lányok” rengeteg energiát vesztenek azzal, hogy rendesek azzal, aki nem tiszteli őket, nem becsüli a munkájukat. Sajnos ezzel pont azt fejezik ki, hogy helyeslik és támogatják, hogy velük így kell bánni – vagyis nem becsülik, tisztelik önmagukat. 

A pénz önmagában teljesen ártatlan, pusztán egy energia-szimbólum. Viszont igen pontos mérőeszköze az önbecsülésnek. Nem a mennyisége, hanem hogy hogyan bánunk vele! 

 
 
VH-H.A.
 

Olvassa el ezt is!

Mi motivál engem? A 7 legfontosabb szempont a munkában

Mi motivál engem? A 7 legfontosabb szempont a munkában

A félelem és a bizonytalanság érzése az egyik legveszélyesebb a motivációt tekintve. Van ellene néhány jónak tűnő ötletünk!
Egyre sűrűbben csilingelnek

Egyre sűrűbben csilingelnek

A legújabb hírek szerint, már 10 ezer kilométeren túl vannak a szerelvények. A típusengedély megszerzéséhez ötvenezer kilométert kell megtenniük.
Korszerű belgyógyászati és gyermekosztály épül

Korszerű belgyógyászati és gyermekosztály épül

A kórházban az eszköz, a humánerőforrás és tavasszal már az épített infrastruktúra is rendelkezésre áll ahhoz, hogy eredményes gyógyító munka folyjon.
Ilyen a luxus a sportban és a sportfogadásban

Ilyen a luxus a sportban és a sportfogadásban

Fényűző villák, drága autók, menő órák. Ez a sztársportolók és a profi sportfogadók világa. De hogyan is lehet ezt elérni? Ennek jártunk kicsit utána.
 
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Díszdiplomákat adtak át
Díszdiplomákat adtak át Október 22-én a díszközgyűlés keretében két pedagógus díszdiplomát kapott. Mindketten 65 éve szereztek diplomát.
 
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen A koronavírus-járvány után bekövetkezett ingatlanpiaci korrekció Csongrád-Csanád megye ingatlanpiacának kínálati árait is pozitív irányba mozdította el.
 
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton Hódmezővásárhelyen, a Rárósi úton október 19-én az esti órákban kigyulladt egy asztalosüzem épületének tetőszerkezete, valamint egy raktár. .
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban

Maga a halogatás nem használ, mivel bár passzívnak látszik, valójában erős ellenerők feszülésének eredménye, így hihetetlenül sok energiánkat emészti fel.

 
Teszt az egészséges táplálkozásról
Teszt az egészséges táplálkozásról

Már szinte unalmasak lehetnek a heti- és havilapok, vagy a különböző internetes oldalakon található tesztek sokasága, amelyek megmondják mit és hogyan…? Mi most egy teljesen egyszerű de hatékony teszttel bizonyítjuk be, hogy lehet másképpen is..!

 
Szégyenlős vagy, na de miért is?
Szégyenlős vagy, na de miért is?

Sok fiatal teszi fel önmagának a kérdést: Szégyenlős vagyok? Mennyiben térek el a normális emberektől? Voltaképpen olyan címke, melyet az ember maga akaszt a saját nya­kába.