GazdaságUniós támogatással bővíti kapacitását két vásárhelyi cég

2022. május 24., kedd
 
Uniós támogatással bővíti kapacitását két vásárhelyi cég

A két neves cégnél a félmilliárd forintot meghaladó európai uniós támogatás további bővítést, fejlesztést, korszerűbb kivitelezést eredményező gépvásárlásokat tesz lehetővé.

 

 

 

 

 

 

 

A könnyűszerkezetes ipari épületek kivitelezésével foglalkozó Csomiép-Enter Kft. 418 millió forintos beruházással bővíti kapacitását.

Az 1990-ben alakult Csomiép-Enter Kft. 2008 óta működik új tulajdonosi és alkalmazotti körrel.

A vállalkozás elsősorban gyártó- és raktárcsarnokok kivitelezését végzi az ország egész területén. Megrendeléseik 50-60 százaléka a budapesti agglomerációból érkezik, emellett Szeged környékén, illetve Békés megyében főként mezőgazdasági terménytárolókat építenek.    

A 292 millió forint feltételesen visszatérítendő támogatással megvásárolt új generációs, lézervezérlésű munkagépeknek köszönhetően sokkal precízebben tudják előkészíteni az építkezések helyszínét. A beruházás részeként a cég árokásó rakodógépeket, önjáró személyemelőket, nagy teljesítményű targoncát, élhajlítót, hegesztőgépeket és pajzsokat, plazmavágót, szalagfűrészt, szalagfűrészgépet, forgódarut, fúróberendezéseket, és csavarkompresszort szerez be. Új, nagy táblás zsalurendszert is vásároltak, melyet elsősorban gabonatárolók építésénél alkalmaznak. Az eszközbeszerzés mellett megvalósul a munkavállalók szakmai képzése és komplex vállalatirányítási rendszert is bevezettek.

A nyilvános cégadatok szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában álló mintegy 125 alkalmazottat foglalkoztató Csomiép-Enter Kft. 2020-ban 3,57 milliárd forint értékesítésből származó nettó árbevételt ért el, ami csaknem 28 százalékkal haladta meg az előző évit. A vállalkozás adózott eredménye meghaladta a 198 millió forintot, ami 93 százalékkal volt magasabb a 2019-esnél.

 

                                   ---------------------------------------------------------

 

Szintén európai uniós támogatással bővítette termelési kapacitását a zöldségszárítmányok és konyhakész zöldségek előállításával foglalkozó Mezőker Kft. Szegeden és Hódmezővásárhelyen.

A Mezőker Kft. harmincéves fennállása alatt a magyar zöldségszárítmány iparág egyik legismertebb szereplőjévé vált. A cég 2002-től tisztított, konyhakész termékek gyártásával is foglalkozik, mindkét területen országosan vezető szerepet tölt be. Az értékesített termékek nagyobbik részét - mintegy 56 százalékát - teszik ki a szárított zöldségfélék. A vállalkozás bevételeinek 45 százaléka exportból származik.

A vállalkozás a szárítmányokat a hódmezővásárhely-gorzsai telephelyén gyártja, az itt megvalósult fejlesztések a minőségbiztosítást és a munkavégzés hatékonyságának javítását szolgálták. Töltőtasakos csomagológépet, mérlegeket, targoncákat állítottak üzembe.

A több mint 246 millió forintos beruházás költségeiből csaknem 148 milliót fedezett uniós támogatás. A vállalkozás évente mintegy 8 ezer tonna zöldséget dolgoz fel. A beruházásnak köszönhetően ennek 20-30 százalékos növekedését várják. A cég mintegy 200 Csongrád-Csanád megyei termelővel áll kapcsolatban, a téli időszakban pedig az alapanyagok egy részét külföldről szerzik be.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában álló Mezőker Kft. értékesítési árbevétele 2019-ben 6,515 milliárd, 2020-ban 6,196 milliárd forint volt. A cég 2019-ben 402 millió, 2020-ban 360 millió forint adózott eredményt ért el.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Százötven résztvevő volt a Streetball bajnokságon

Százötven résztvevő volt a Streetball bajnokságon

Tavaly augusztus 14-én volt utoljára közös szervezésű streetball bajnokság. Idén tovább nőtt a résztvevők száma.
Online vásárlás okosan - avagy hogyan aknázzuk ki az internetes vásárlás lehetőségeit?

Online vásárlás okosan - avagy hogyan aknázzuk ki az internetes vásárlás lehetőségeit?

Az internetes vásárlás ma már mindannyiunk életében tagadhatatlanul jelen van. Néhány hasznos jótanács és ingyenes vásárlási kuponok cikkünkben.
Kitűzték a mártélyi választás időpontját

Kitűzték a mártélyi választás időpontját

Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
Hód-Fitness érmek a tatai Országos Bajnokságról

Hód-Fitness érmek a tatai Országos Bajnokságról

Az I. és II. osztály versenye után május 21-én a hétvégén a DANCE kategória versenyzői mutatták meg Tatán, a Güntner Arénában, hogy mit tudnak.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 31. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért Újabb mosdófelújítást segít a világcég. Ezúttal a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában kezdődnek a munkálatok.
 
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
99 éves korában lett ágyban fekvő beteg, addig nagyon tevékeny életet élt. A hosszú élet titka Pista bácsi szerint: a munka.
 
A Mártélyi Kavalkád programja
A Mártélyi Kavalkád programja

Augusztus 5. és 7-e között ismét lesz egy fergeteges rendezvénysorozat a Mártélyi Holtágnál. A szórakoztató műfajok teljes palettájával. Részletes program.

 
Az ország Imruskája 87 éves lenne
Az ország Imruskája 87 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 87 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tanévi menetrend szeptembertől
Tanévi menetrend szeptembertől A hamarosan ismét megtelnek az iskolapadok, érdemes megnézni, hogyan alakul a 2022 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen Négynapos ünneppel készül az önkormányzat. Két színpad lesz, az egyik a Dr. Rapcsák András sétálóutcán, a nagy színpad pedig a Kossuth téren. Részletes program.