MozaikTe mit halogatsz? Titkok a lakásban

2021. október 20., szerda
 
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban

Miért halogatunk? Alapjában két nagy csoportja van érzelmeinknek: vannak közelítő érzelmek, és vannak távolítóak. Halogatás akkor lép fel, ha mindkettő egyforma erővel van jelen. Gyakorlatilag ilyenkor egyszerre nyomjuk a gáz- és a fékpedált. De mi lesz ebből?

 

 

 


„Ezt már mind kiselejteztem. Persze még nem dobtam ki.” – mondta nekem valaki egyszer, amikor rákérdeztem az ajtó mellett feltornyozott kupacra. 
 
Miért halogatunk? Alapjában két nagy csoportja van érzelmeinknek: vannak közelítő érzelmek (vonzalom, vágy, szeretet, öröm), és vannak távolítóak (félelem, gyűlölet, szorongás, pánik). Túl egyszerű lenne „pozitív” és „negatív” érzelmekre osztani őket – mivel a harag is közelítő! Hiszen, ha haragszol valakire, és emiatt mondjuk le akarsz keverni neki egy pofont, nos ennél közelebb aligha lehetne kerülni az illetőhöz… nulla centiméter távolságba! A távolító érzelmeket a jobb, a közelítőeket a bal agyfélteke kezeli, tehát még fiziológiailag is megkülönböztethetőek. A közelítő érzelmek így motiválnak: tedd meg! A távolítóak: ne tedd meg! Mindkettőnek megvan a helye életünkben, már csak ezért sem célszerű őket negatívnak vagy pozitívnak bélyegezni. 

Halogatás akkor lép fel, ha mindkettő egyforma erővel van jelen. Ugyanolyan erővel húz a közelítés, a „tedd meg”, mint a „ne tedd meg”. Sajnos ez a várakoztatás – maga a halogatás – nem használ, mivel bár passzívnak látszik, valójában erős ellen-erők feszülésének eredménye, így hihetetlenül sok energiánkat emészti fel. Gyakorlatilag ilyenkor egyszerre nyomjuk a gáz- és a fékpedált.

 


Nézz szét a lakásodban! Bizonyára találsz halogatott dolgokat. Egy javításra váró zár a bejárati ajtón… egy némileg billegő szekrény kiékelése… egy régóta kiégett izzó… egy köbméter kiselejtezésre váró ruha, régi gimis tankönyv, miegyéb. Az ilyen nagyon is kézenfekvő dolgok halogatása mögött nyilvánvaló, hogy nem a tárgyakról van szó önmagukban, hanem amit jelképeznek. Van mögöttük valami! Valamilyen távolító érzelem, gondolat!

Például: félelem a családi konfliktustól. Hiszen a férjed, (élettársad) megígérte, hogy megjavítja a zárat… három hónapja csak ígéri… Vagyis a feleség kérdése már rég nem a zárról szól, hanem: mennyire számíthatok a férjemre? A zár ráadásul önmagában is jelkép: kit/mit engedek be az életembe, illetve zárok ki? Talán itt a bibi, ezért halogat a férj is?

Vagy: régi álmok kísértetei járják be a lakást. Mondjuk, valaha szerettem volna egyetemre menni… még mindig megvannak a régi tankönyvek. Ám ezek a mostani életem mellett már inkább csak fájdalmas emlékeztetők. Mégsem dobom ki őket, mert kell ez a figyelmeztetés… az álmot nem hagyja eltemetni a tudatom, a hajdani álmok törött szilánkjai nagyon is szúrósak.

 


Még egy példa: ha nagyon sok halogatott javítás, egyéb kényelmetlenség gyülemlik fel, az mindig gyanús: akarok itt lakni egyáltalán? Netán már rég el szeretnék költözni innen, emiatt teszem minél kényelmetlenebbé lakásomat, hogy ez is a költözés irányába lökjön? Ez esetben akkor már inkább érdemes őszintének lenni és nekilátni a dolog megszervezésének… és leszámolni az üggyel kapcsolatos félelmekkel.

A halogatás szóban a halál szó rejlik. Nem véletlenül: amit halogatsz, amit elhalasztasz, azt kicsit meghalasztod – de nem temeted el. Ott büdösödik szegény ügy az életedben. Érdemes hát halogatni? Szerintem nem. Nézz szét otthon: a lakás súg, hogy mi a következő lépés, és ha őszinte vagy, mondanivalója felér egy „önismereti pszichoterápiával”! Hát még ha a felismerés nyomán meghozod a döntést is.

Remélem, ezt nem halogatod…

 
 
Halász Alexandra
 

Olvassa el ezt is!

Teszt az egészséges táplálkozásról

Teszt az egészséges táplálkozásról

Már szinte unalmasak lehetnek a heti- és havilapok, vagy a különböző internetes oldalakon található tesztek sokasága, amelyek megmondják mit és hogyan…? Mi most egy teljesen egyszerű de hatékony teszttel bizonyítjuk be, hogy lehet másképpen is..!

Szégyenlős vagy, na de miért is?

Szégyenlős vagy, na de miért is?

Sok fiatal teszi fel önmagának a kérdést: Szégyenlős vagyok? Mennyiben térek el a normális emberektől? Voltaképpen olyan címke, melyet az ember maga akaszt a saját nya­kába.

 

 Márky-Zay Péter lehet Orbán Viktor kihívója

Márky-Zay Péter lehet Orbán Viktor kihívója

Óriási meglepetéssel végződött az ellenzéki előválasztás: a bevallottan jobboldali, párton kívüli hódmezővásárhelyi polgármester fölényesen nyert.
Nyolc éve töretlen sikerrel

Nyolc éve töretlen sikerrel

Októberben indulnak a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti estjei a Tornyai-múzeumban. A 2013 óta érdekes, színes, sokszor látványos előadások újabb sorozata indul.

 

És ezt már olvasta?

Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train
Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train A tram-train november 29-től óránként közlekedik Hódmezővásárhelyről. Részletes menetrend a megállókkal a cikkben!
 
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo A nagy médiaérdeklődés mellett lezajlott országos bajnokságon impozáns eredményt, 26 érmes helyezést ért el a vásárhelyi sportegyesület. Részletes eredményekkel.
 
Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért
Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért Ezzel a mottóval karácsonyi képeslapkészítő akciót indított a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A vásárhelyi kórház dolgozóit is erősíteni, bátorítani szeretnék.
 
Ismét téma a Teleki utcai bölcsőde felújítása
Ismét téma a Teleki utcai bölcsőde felújítása 2019 szeptemberében - az akkori hírek szerint a város 230 millió forintot kapott Pénzügyminisztériumtól. a bölcsőde felújítására, korszerűsítésére
 
Egyre több a mikroműanyag a Tiszában
Egyre több a mikroműanyag a Tiszában Megdöbbentő eredményeket hozott az eddigi minták elemzése, amikor a folyó vízrendszerének mikroműanyagokkal való szennyezettségét vizsgálták.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 46. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 46. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Eladott labdák, a figyelmetlenségek és elhibázott büntetők
Eladott labdák, a figyelmetlenségek és elhibázott büntetők A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli és a Békési SzSK csatája régóta nagy dél-alföldi rangadónak, egyben az NB I/B Zöld csoport egyik, ha nem a legfordulatosabb párosításának számít.