MozaikTe mit halogatsz? Titkok a lakásban

2013. október 20., vasárnap
 
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban

Miért halogatunk? Alapjában két nagy csoportja van érzelmeinknek: vannak közelítő érzelmek, és vannak távolítóak. Halogatás akkor lép fel, ha mindkettő egyforma erővel van jelen. Gyakorlatilag ilyenkor egyszerre nyomjuk a gáz- és a fékpedált. De mi lesz ebből?

 

 

 


„Ezt már mind kiselejteztem. Persze még nem dobtam ki.” – mondta nekem valaki egyszer, amikor rákérdeztem az ajtó mellett feltornyozott kupacra. 
 
Miért halogatunk? Alapjában két nagy csoportja van érzelmeinknek: vannak közelítő érzelmek (vonzalom, vágy, szeretet, öröm), és vannak távolítóak (félelem, gyűlölet, szorongás, pánik). Túl egyszerű lenne „pozitív” és „negatív” érzelmekre osztani őket – mivel a harag is közelítő! Hiszen, ha haragszol valakire, és emiatt mondjuk le akarsz keverni neki egy pofont, nos ennél közelebb aligha lehetne kerülni az illetőhöz… nulla centiméter távolságba! A távolító érzelmeket a jobb, a közelítőeket a bal agyfélteke kezeli, tehát még fiziológiailag is megkülönböztethetőek. A közelítő érzelmek így motiválnak: tedd meg! A távolítóak: ne tedd meg! Mindkettőnek megvan a helye életünkben, már csak ezért sem célszerű őket negatívnak vagy pozitívnak bélyegezni. 

Halogatás akkor lép fel, ha mindkettő egyforma erővel van jelen. Ugyanolyan erővel húz a közelítés, a „tedd meg”, mint a „ne tedd meg”. Sajnos ez a várakoztatás – maga a halogatás – nem használ, mivel bár passzívnak látszik, valójában erős ellen-erők feszülésének eredménye, így hihetetlenül sok energiánkat emészti fel. Gyakorlatilag ilyenkor egyszerre nyomjuk a gáz- és a fékpedált.

 


Nézz szét a lakásodban! Bizonyára találsz halogatott dolgokat. Egy javításra váró zár a bejárati ajtón… egy némileg billegő szekrény kiékelése… egy régóta kiégett izzó… egy köbméter kiselejtezésre váró ruha, régi gimis tankönyv, miegyéb. Az ilyen nagyon is kézenfekvő dolgok halogatása mögött nyilvánvaló, hogy nem a tárgyakról van szó önmagukban, hanem amit jelképeznek. Van mögöttük valami! Valamilyen távolító érzelem, gondolat!

Például: félelem a családi konfliktustól. Hiszen a férjed, (élettársad) megígérte, hogy megjavítja a zárat… három hónapja csak ígéri… Vagyis a feleség kérdése már rég nem a zárról szól, hanem: mennyire számíthatok a férjemre? A zár ráadásul önmagában is jelkép: kit/mit engedek be az életembe, illetve zárok ki? Talán itt a bibi, ezért halogat a férj is?

Vagy: régi álmok kísértetei járják be a lakást. Mondjuk, valaha szerettem volna egyetemre menni… még mindig megvannak a régi tankönyvek. Ám ezek a mostani életem mellett már inkább csak fájdalmas emlékeztetők. Mégsem dobom ki őket, mert kell ez a figyelmeztetés… az álmot nem hagyja eltemetni a tudatom, a hajdani álmok törött szilánkjai nagyon is szúrósak.

 


Még egy példa: ha nagyon sok halogatott javítás, egyéb kényelmetlenség gyülemlik fel, az mindig gyanús: akarok itt lakni egyáltalán? Netán már rég el szeretnék költözni innen, emiatt teszem minél kényelmetlenebbé lakásomat, hogy ez is a költözés irányába lökjön? Ez esetben akkor már inkább érdemes őszintének lenni és nekilátni a dolog megszervezésének… és leszámolni az üggyel kapcsolatos félelmekkel.

A halogatás szóban a halál szó rejlik. Nem véletlenül: amit halogatsz, amit elhalasztasz, azt kicsit meghalasztod – de nem temeted el. Ott büdösödik szegény ügy az életedben. Érdemes hát halogatni? Szerintem nem. Nézz szét otthon: a lakás súg, hogy mi a következő lépés, és ha őszinte vagy, mondanivalója felér egy „önismereti pszichoterápiával”! Hát még ha a felismerés nyomán meghozod a döntést is.

Remélem, ezt nem halogatod…

 
 
Halász Alexandra
 

Olvassa el ezt is!

A fiatalok szerint itthon nem lehet tisztességesen meggazdagodni

A fiatalok szerint itthon nem lehet tisztességesen meggazdagodni

Egy felmérés szerint a magyar középiskolások közel 60 százaléka úgy gondolja, hogy hazánkban nem lehet tisztességesen meggazdagodni.

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – Veszélyes városi legendák

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – Veszélyes városi legendák

Hátrahajtott fej orrvérzésnél, felülni rosszullétkor, nyállal kezelt seb, szorítókötés a vérzésre, kiszívott méreg méhcsípéskor. Számos veszélyes tévhit kering a köztudatban.
Oroszlán élt Vásárhely környékén

Oroszlán élt Vásárhely környékén

Egy különleges, mondhatni szenzációs bizonyíték került elő éppen két éve. Veszély leselkedhetett a mai Vásárhely területén és környékén élőkre.
Megdolgoztak a sikerért

Megdolgoztak a sikerért

Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 

És ezt már olvasta?

Ilyenek a legboldogabb emberek
Ilyenek a legboldogabb emberek Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.