Közélet Márky-Zay Péter lehet Orbán Viktor kihívója

2021. október 18., hétfő
 
 Márky-Zay Péter lehet Orbán Viktor kihívója

Óriási meglepetéssel végződött az ellenzéki előválasztás: a bevallottan jobboldali, párton kívüli hódmezővásárhelyi polgármester fölényesen nyert.

 

 

 

 

 

 

Márky-Zay Péter  56,7%   372 312 szavazat

Dobrev Klára        43,3%  284 448  szavazat

 

 

Márki-Zay Péter – Hódmezővásárhely független polgármestere - már tavaly júliusban bejelentette, vállalná, hogy ő legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, ezt azonban akkor még - rajta kívül - senki sem gondolta komolyan.

A Mindenki Magyarországa Mozgalmat nem vették be a tavaly elkezdődött egyeztetések során az ellenzéki összefogás pártjai közé, hiszen a Mozgalom nem volt párt, de Márki-Zay nem adta fel, így is elindult az előválasztáson.

 

Az előválasztás szeptember 30-án záruló első fordulójának végén meglepetés született, hiszen Márki-Zay megelőzte a magát eltaktikázó Jakab Pétert, és simán továbbjutott a második fordulóba. A második fordulóban viszonylag simán legyőzte Dobrev Klárát, a vasárnap este kihirdetett győzelme által elnyerte a jogot, hogy tavasszal ő legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, aki Orbán Viktor ellen indul.

 

 

A Fidesz részéről – közlemények, facebookos hirdetések, és egyéb formában - sok kritika érte, hogy úgy tűnik elhanyagolja a polgármesteri munkáját – mivel jól láthatóan hatalmas munkát tett bele a kampányába.

A győzelmét követő néhány órán belül, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyi Szervezete közleményben szólítja fel a lemondásra:

 

Miután vasárnap este nyilvánvalóvá vált, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti kampányba kezd, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség hódmezővásárhelyi szervezete kezdeményezi, hogy mondjon le a polgármesteri tisztségéről, adja át a város vezetését ideiglenesen – az általa utódként megnevezett – Szabó János alpolgármesternek, és írjanak ki időközi polgármester-választást 2022 áprilisára.

Immár egyértelmű, hogy Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely helyett az országos politikát választotta, mi ezt tiszteletben tartjuk, és jó egészséget kívánunk neki a további küzdelmeihez. Nem lehet azonban, hogy a városnak újabb fél évig ne legyen polgármestere, a lemondással elkerülhetővé válik, hogy Hódmezővásárhely továbbra is Márki-Zay Péter és az országos politika túsza legyen.

Amennyiben valóban fontos Márki-Zay számára Hódmezővásárhely, amennyiben valóban szereti ezt a várost, lemond. Nem lehet ugyanis egyszerre két feladatot is ellátni: várost vezetni és országos politikai kampányt folytatni, különösen akkor, ha valaki hat párt érdekeit és céljait akarja összeegyeztetni. A lemondás korrekt és tisztességes lépés, ami a város érdekeit szolgálja. Lázár János is így tett, amikor 10 évvel ezelőtt az országos politika első vonalába lépett. – olvasható a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyi Szervezetének közleményében

 

 

Márky-Zay Péterről:

 

Hódmezővásárhelyen született konzervatív, vallásos családban. Felmenői között található tanár, orvos, jogász, két testvére van. Édesanyja vegyész, édesapja fizikatanár.

Középiskolai tanulmányait a Bethlen Gábor Gimnáziumban végezte, 1990-ben érettségizett. 1990 és 93 között a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán marketing szakot, 93 és 96 között a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdasági mesterszakot végzett, 1997 és 2001 között a Budapesti Műszaki Főiskolán villamosmérnökként végzett.

2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen gazdaságtörténetet hallgatott, majd 2006-ban doktorált, s ezzel PhD fokozatot szerzett.

1996 és 2004 között a Démásznál, majd a Kontavill-Legrandnál dolgozott közgazdász és marketingmenedzseri pozícióban. 2004-ben feleségével és akkor még öt gyermekével Kanadába költözött.

Néhány hónapig házról házra járó értékesítő volt egy telefonszolgáltatónál, majd marketingesként a CARQUEST Products, Inc. autóalkatrész-kereskedő cég kanadai részlegénél kapott állást. Mintegy két és fél év után az Egyesült Államokba költözött, ahol továbbra is a CARQUEST cégnél dolgozott.

2008-tól 2009-ig az amerikai Eastern Indiana Regional Workforce Board regionális gazdaságfejlesztési és a munkaügyi szervezet felügyelőbizottsági tagja volt. Ötévnyi külföldi tartózkodás után, 2009-ben tért vissza Hódmezővásárhelyre hét gyermekével.

Hazaérkezése után a szegedi áramszolgáltatónál kapott munkát, ahol előbb stratégiai tervezéssel, majd ügyfélszolgálat-vezetéssel bízták meg. 2013-tól tagja a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnek. 2016 áprilisától 2017 decemberéig a Legrand Hungary Zrt. marketing- és belföldi logisztikai vezetője volt. 2014-ig a Szegedi Tudományegyetemen a nonprofit és üzleti marketing tárgyakat tanította.

Márki-Zay Péternek angolból, németből szakmai, felsőfokú, franciából DELF DALF, felsőfokú nyelvvizsgája, oroszból egy alapfokúnak minősülő (5-ös) érettségije van. Ezenkívül három évig tanult spanyolul, és öt hónapig élt Finnországban, ahol a finn nyelvvel ismerkedett.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nyelvtörő városnevet kell megtanulni

Nyelvtörő városnevet kell megtanulni

Lehetetlen vállalkozásnak tűnik, de nem kerülhetik meg azt a problémát, hogy Márki-Zay Péterről beszélve, egy kiejthetetlen nevű magyar település polgármesteréről van szó.
Nagyon nehéz mérkőzés volt

Nagyon nehéz mérkőzés volt

Szurkolókkal felvértezve fogadhatta a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőtt-és U20-as csapata a Győrt az NB I/B Zöld csoportjának 4. fordulójában.
Oktatóbázis a vásárhelyi kórházban

Oktatóbázis a vásárhelyi kórházban

Demonstrációs műtőt és rendelőt is kialakítottak a hódmezővásárhelyi kórházban, az országos skill-laborhálózat részeként. Október 13-án volt az avatás.
Nemzeti Emlékezet Hete

Nemzeti Emlékezet Hete

Programsorozatot rendeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján az Emlékpontban.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 31. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért
A Villeroy & Boch a vásárhelyi óvodásokért Újabb mosdófelújítást segít a világcég. Ezúttal a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában kezdődnek a munkálatok.
 
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
100. születésnapot ünnepelte egy vásárhelyi bácsi
99 éves korában lett ágyban fekvő beteg, addig nagyon tevékeny életet élt. A hosszú élet titka Pista bácsi szerint: a munka.
 
A Mártélyi Kavalkád programja
A Mártélyi Kavalkád programja

Augusztus 5. és 7-e között ismét lesz egy fergeteges rendezvénysorozat a Mártélyi Holtágnál. A szórakoztató műfajok teljes palettájával. Részletes program.

 
Az ország Imruskája 87 éves lenne
Az ország Imruskája 87 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 87 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Tanévi menetrend szeptembertől
Tanévi menetrend szeptembertől A hamarosan ismét megtelnek az iskolapadok, érdemes megnézni, hogyan alakul a 2022 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen
Szent István király ünnepe - Bor- és Gasztrofesztivál Vásárhelyen Négynapos ünneppel készül az önkormányzat. Két színpad lesz, az egyik a Dr. Rapcsák András sétálóutcán, a nagy színpad pedig a Kossuth téren. Részletes program.