Kultúra, oktatásNyolc éve töretlen sikerrel

2021. október 17., vasárnap
 
Nyolc éve töretlen sikerrel

Októberben indulnak a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti estjei a Tornyai-múzeumban. A 2013 óta érdekes, színes, sokszor látványos előadások újabb sorozata indul.

 

 

 

 

2016 óta töretlen népszerűségnek örvendenek Vásárhelyen a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti estjei. A Vásárhelyi Hírek is rendszeresen tudósított ezekről. Volt, hogy a táplálkozás változásának, a konyha átalakulásának évszázadokon átívelő történetéről, volt hogy Gorzsa vaskori leleteiről, vagy a vásárhely határában talált 1542 darabos Árpád-kori pénzekről tartottak előadást. Jóllehet az utóbbi egy évben a rendkívüli, pandémiás helyzet miatt online folytak az előadások.

 

Most viszont a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének kutatási beszámolójával veszi kezdetét a Tornyai János Múzeum immár hagyományos őszi-téli régészeti sorozata, a Korok, kultúrák, lelőhelyek. A Hódmezővásárhely északi határrészén végzett régészeti topográfiai felmérések eredményeit Berta Adrián tárja az érdeklődők elé október 27-én, szerdán 17 órai kezdettel a közgyűjteményben. A február végéig zajló előadássorozat résztvevőit Dr. Miklós Péter, a múzeum szakmai tanácsadója köszönti.

 

A hódmezővásárhelyi közgyűjtemény nyolc éve indította útjára nagysikerű, Korok, kultúrák, lelőhelyek elnevezésű régészeti estjeit.

A 2021-2022. évi szemeszter további előadásain – február végéig minden hónap utolsó szerdáján – szó lesz az Alföld vaskori kríziseiről, a gepidákról, valamint a honfoglaló magyarság kutatásának legújabb eredményeiről.

 

Az előadások szerkeszett anyagait egy tanulmánykötetben is megjelentetik a szervezők, 2022-ben.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nagyon nehéz mérkőzés volt

Nagyon nehéz mérkőzés volt

Szurkolókkal felvértezve fogadhatta a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőtt-és U20-as csapata a Győrt az NB I/B Zöld csoportjának 4. fordulójában.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 46. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 46. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Nemzeti Emlékezet Hete

Nemzeti Emlékezet Hete

Programsorozatot rendeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján az Emlékpontban.
Miniszteri oklevelet kapott a vásárhelyi alapítvány

Miniszteri oklevelet kapott a vásárhelyi alapítvány

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karán belül működő Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítvány kapott elismerést.
 

És ezt már olvasta?

Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train
Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train A tram-train november 29-től óránként közlekedik Hódmezővásárhelyről. Részletes menetrend a megállókkal a cikkben!
 
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo A nagy médiaérdeklődés mellett lezajlott országos bajnokságon impozáns eredményt, 26 érmes helyezést ért el a vásárhelyi sportegyesület. Részletes eredményekkel.
 
Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért
Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért Ezzel a mottóval karácsonyi képeslapkészítő akciót indított a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A vásárhelyi kórház dolgozóit is erősíteni, bátorítani szeretnék.
 
Ismét téma a Teleki utcai bölcsőde felújítása
Ismét téma a Teleki utcai bölcsőde felújítása 2019 szeptemberében - az akkori hírek szerint a város 230 millió forintot kapott Pénzügyminisztériumtól. a bölcsőde felújítására, korszerűsítésére
 
Egyre több a mikroműanyag a Tiszában
Egyre több a mikroműanyag a Tiszában Megdöbbentő eredményeket hozott az eddigi minták elemzése, amikor a folyó vízrendszerének mikroműanyagokkal való szennyezettségét vizsgálták.
 
Eladott labdák, a figyelmetlenségek és elhibázott büntetők
Eladott labdák, a figyelmetlenségek és elhibázott büntetők A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli és a Békési SzSK csatája régóta nagy dél-alföldi rangadónak, egyben az NB I/B Zöld csoport egyik, ha nem a legfordulatosabb párosításának számít.
 
Korszerűsítették a Kovács-Küry Időskorúak Otthonát
Korszerűsítették a Kovács-Küry Időskorúak Otthonát Befejeződött az otthon energetikai korszerűsítése. Megújult, korszerűbb környezetbe élhetnek a lakók, dolgozhatnak a gondozók.