BulvárMit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

2019. december 20., péntek
 
Mit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

A Karácsony előtti időszaknak az év legharmonikusabb, legszebb részének kellene lennie, készülődéssel, áhítattal, közös sütés-főzéssel, fahéjillattal.

 

 

 

 

 

 

Ehelyett az év legneurotikusabb, legstresszesebb részévé vált, elég kimenni az utcára: szürke arcú, türelmetlen, nyúzott emberek tolonganak, akik persze pontosan tudják, hogy nem kéne ennek így lennie, de nem tudnak változtatni: lótnak-futnak, vásárolnak, tülekednek, kimerülnek. Vajon tényleg nem lehet másképp?

 

A feng shui életfilozófia is, nem csak a tárgyakról szól. Amikor szóba kerül, sokszor ez a reakció: „ja, tudom, takarítani kell”. Igen, ez igaz, de itt most nem a karácsonyi nagytakarításról szeretnék beszélni (ami egy újabb stresszfaktor), hanem a lelki rendrakásról és selejtezésről.

A pszichológiában ismeretes szó az önmegfigyelés, az introspekció. Ez nem a görcsös önellenőrzést jelenti, hanem a csendes megfigyelő, kicsit önmagunkon kívül álló nézőpontot. Ez a hozzáállás különösen nehéz időkben fontos. Az önmagát ítélkezés nélkül, pusztán csak megfigyelő ember számára egyértelművé válik, hogy mi hoz örömet, mi ad feltöltődést, mi okoz bénító szorongást, mi eredményez érzelmi túlterhelést. Mert a Karácsony nem a sok munka, a hosszú sötét éjszakák, az ajándékmizéria miatt annyira nyomasztó sokaknak, hanem az érzelmi túlterhelés miatt.
Aki érzelmileg túlterhelt, az hajlamos még többet magára pakolni az ilyen terhekből. Ez olyasmi, mint hogy nehéz megállni napi egy ciginél, vagy egyetlen pohár bornál – az egyik pohár bor fogja a következő pohár kezét, az egyik cigi fogja a következő cigi kezét… az egyik stressz fogja a következő stressz kezét. Meg kell hát szakítani ezt az ördögi körtáncot, éspedig úgy, hogy abbahagyunk valamit, ami nyomaszt, ami stresszel, ami nem ad örömet, ami pusztán függőség.

Keresd meg azokat a függőségeidet, amelyek érzelmileg túlterhelnek!

Pontosan tudod, mikről van szó!
Itt van például a népszerű közösségi oldal a facebook. Ugyan mennyi időt töltesz ismeretlen, vagy alig ismert emberek hozzászólásainak olvasásával, napjában hányszor bosszantod fel magad különféle kommenteken? És mi minden értelmesebbet csinálhatnál e helyett? (Nem a közösségi oldallal van baj, nagyon hasznos is tud lenni – hanem a függőséggel és a valódi kapcsolatok illúziójával!)

Egy másik népszerű cukrozott idegméreg a tévé. Milyen lenne az életed kevesebb tévével, sőt, netán tévézés nélkül?

Némely emberi kapcsolat is efféle idegméreg – gondolok itt az órákig panaszkodó-lemerítő barátnői telefonhívásokra, a szemrehányásokkal bombázó ismerősökre, rokonokra. Tudsz szakítani az ilyen energiavámpírkodó-vérszívó emberekkel, vagy sajnálat, bűntudat, jókislányság miatt önként odatartod a nyakadat nekik? Ki tudod kapcsolni éjjelre a mobilodat? Vagy ha szabadságra mész? Hümm?

 

Érzelmi túlterhelést okoz a megfelelési kényszer is: ha elhiszed, hogy Karácsony alkalmából mindenkit boldoggá kell tenned. Ha bedőlsz a médiának és a világ hipnózisának, vagyis hogy miket KELL megvásárolnod, megfőznöd, megszervezned ahhoz, hogy jó anya, apa, házigazda stb. legyél.

Próbáld ki az önmegfigyelést: vagyis, vedd észre, hogy mitől vagy függő, mi merít ki. És hagyd abba.

Nem lesz könnyű, épp a függőség természete miatt, eleinte nagyon fog hiányozni a „drog”. Lehet, hogy mindenféle elmés magyarázat fogja nehezíteni a dolgodat („a mai világban ez nélkülözhetetlen, vagy „de hiszen mindenki…”).

Mégis érdemes. Egyszercsak azt fogod észrevenni, hogy jobban és többet alszol. Több szép dolgot veszel észre a világból, színvonalasabbak lettek a – valódi – emberi kapcsolataid. Meghallod a madarakat. Megcsodálod a kirakatot vagy a vásári pultot a kényszerítő sürgetés nélkül, hogy muszáj vásárolni valamit. Egyszerűbb és kezelhetőbb lett az életed, már nem érzed úgy, hogy ezerfelé kell figyelned és összecsapnak a fejed felett a hullámok.

Sőt, esetleg van időd és energiád átélni a Karácsony lényegét: az örömöt, a Fény születésének ünnepét…

Újjászületsz!

 
 
VH - Halász Alexandra
 

Olvassa el ezt is!

Micimackó nem tehet róla!

Micimackó nem tehet róla!

Ilyen időben szívesen kortyolgatunk forró teát, ám kellemetlen tüneteket is tapasztalhatnak, azok akik virágporra allergiásak és mézet fogyasztanak.

Itt a nagyszülői GYED

Itt a nagyszülői GYED

A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen

Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen

A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
Országos második helyezés a Szakma Sztáron

Országos második helyezés a Szakma Sztáron

Összesen 9 fő versenyző jutott be a döntőbe Csongrád-Csanád megyéből, Hódmezővásárhely négy szakképző iskolájából idén csak egyetlen diák.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.
 
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen Félezernél többen voltak kíváncsiak május 15-én délelőtt, a Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület szervezésében megrendezett Korea napra.