BulvárMit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

2019. december 20., péntek
 
Mit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

A Karácsony előtti időszaknak az év legharmonikusabb, legszebb részének kellene lennie, készülődéssel, áhítattal, közös sütés-főzéssel, fahéjillattal.

 

 

 

 

 

 

Ehelyett az év legneurotikusabb, legstresszesebb részévé vált, elég kimenni az utcára: szürke arcú, türelmetlen, nyúzott emberek tolonganak, akik persze pontosan tudják, hogy nem kéne ennek így lennie, de nem tudnak változtatni: lótnak-futnak, vásárolnak, tülekednek, kimerülnek. Vajon tényleg nem lehet másképp?

 

A feng shui életfilozófia is, nem csak a tárgyakról szól. Amikor szóba kerül, sokszor ez a reakció: „ja, tudom, takarítani kell”. Igen, ez igaz, de itt most nem a karácsonyi nagytakarításról szeretnék beszélni (ami egy újabb stresszfaktor), hanem a lelki rendrakásról és selejtezésről.

A pszichológiában ismeretes szó az önmegfigyelés, az introspekció. Ez nem a görcsös önellenőrzést jelenti, hanem a csendes megfigyelő, kicsit önmagunkon kívül álló nézőpontot. Ez a hozzáállás különösen nehéz időkben fontos. Az önmagát ítélkezés nélkül, pusztán csak megfigyelő ember számára egyértelművé válik, hogy mi hoz örömet, mi ad feltöltődést, mi okoz bénító szorongást, mi eredményez érzelmi túlterhelést. Mert a Karácsony nem a sok munka, a hosszú sötét éjszakák, az ajándékmizéria miatt annyira nyomasztó sokaknak, hanem az érzelmi túlterhelés miatt.
Aki érzelmileg túlterhelt, az hajlamos még többet magára pakolni az ilyen terhekből. Ez olyasmi, mint hogy nehéz megállni napi egy ciginél, vagy egyetlen pohár bornál – az egyik pohár bor fogja a következő pohár kezét, az egyik cigi fogja a következő cigi kezét… az egyik stressz fogja a következő stressz kezét. Meg kell hát szakítani ezt az ördögi körtáncot, éspedig úgy, hogy abbahagyunk valamit, ami nyomaszt, ami stresszel, ami nem ad örömet, ami pusztán függőség.

Keresd meg azokat a függőségeidet, amelyek érzelmileg túlterhelnek!

Pontosan tudod, mikről van szó!
Itt van például a népszerű közösségi oldal a facebook. Ugyan mennyi időt töltesz ismeretlen, vagy alig ismert emberek hozzászólásainak olvasásával, napjában hányszor bosszantod fel magad különféle kommenteken? És mi minden értelmesebbet csinálhatnál e helyett? (Nem a közösségi oldallal van baj, nagyon hasznos is tud lenni – hanem a függőséggel és a valódi kapcsolatok illúziójával!)

Egy másik népszerű cukrozott idegméreg a tévé. Milyen lenne az életed kevesebb tévével, sőt, netán tévézés nélkül?

Némely emberi kapcsolat is efféle idegméreg – gondolok itt az órákig panaszkodó-lemerítő barátnői telefonhívásokra, a szemrehányásokkal bombázó ismerősökre, rokonokra. Tudsz szakítani az ilyen energiavámpírkodó-vérszívó emberekkel, vagy sajnálat, bűntudat, jókislányság miatt önként odatartod a nyakadat nekik? Ki tudod kapcsolni éjjelre a mobilodat? Vagy ha szabadságra mész? Hümm?

 

Érzelmi túlterhelést okoz a megfelelési kényszer is: ha elhiszed, hogy Karácsony alkalmából mindenkit boldoggá kell tenned. Ha bedőlsz a médiának és a világ hipnózisának, vagyis hogy miket KELL megvásárolnod, megfőznöd, megszervezned ahhoz, hogy jó anya, apa, házigazda stb. legyél.

Próbáld ki az önmegfigyelést: vagyis, vedd észre, hogy mitől vagy függő, mi merít ki. És hagyd abba.

Nem lesz könnyű, épp a függőség természete miatt, eleinte nagyon fog hiányozni a „drog”. Lehet, hogy mindenféle elmés magyarázat fogja nehezíteni a dolgodat („a mai világban ez nélkülözhetetlen, vagy „de hiszen mindenki…”).

Mégis érdemes. Egyszercsak azt fogod észrevenni, hogy jobban és többet alszol. Több szép dolgot veszel észre a világból, színvonalasabbak lettek a – valódi – emberi kapcsolataid. Meghallod a madarakat. Megcsodálod a kirakatot vagy a vásári pultot a kényszerítő sürgetés nélkül, hogy muszáj vásárolni valamit. Egyszerűbb és kezelhetőbb lett az életed, már nem érzed úgy, hogy ezerfelé kell figyelned és összecsapnak a fejed felett a hullámok.

Sőt, esetleg van időd és energiád átélni a Karácsony lényegét: az örömöt, a Fény születésének ünnepét…

Újjászületsz!

 
 
VH - Halász Alexandra
 

Olvassa el ezt is!

Micimackó nem tehet róla!

Micimackó nem tehet róla!

Ilyen időben szívesen kortyolgatunk forró teát, ám kellemetlen tüneteket is tapasztalhatnak, azok akik virágporra allergiásak és mézet fogyasztanak.

Itt a nagyszülői GYED

Itt a nagyszülői GYED

A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka.
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum

Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum

A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.