KözéletVár a megye

2022. december 17., szombat
 
Vár a megye

A megyéket átnevezik vármegyékre, így Magyarország megyéit az Alaptörvény 11. módosítása után vármegyéknek hívják.

 

 

 

 

 

 

 

A kormányhivatalokat is, amire néhány hét múlva sor kerül, ugyanis 2023. január elsejétől a hivatal megnevezése Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

 

Amikor két éve Csongrád-Csanád Megye lett Csongrádból, arra a kormány 35 millió forintot különített el. A „vármegye” átnevezések miatt szükséges táblacserék költségei akár a 20 ezer forintot is elérhetik darabonként. A Magyar Közút mintegy 714 darab, megyehatárt jelző táblát üzemeltet, a cserék miatti végleges ár így akár 14-15 millió forint is lehet. Az átmatricázás viszont olcsóbb lehetőséget jelent. 

 

A júniusban benyújtott javaslatnak voltak ellenzői, többek között Lázár János (akkor még) építési és beruházásügyi miniszter következetesen ellenezte a vármegye megnevezés visszaállítását.

 

A mai generációk számára a mesék és régi történelmi regények hangulatát idézi az ispánozás, főispánozás, vármegyézés. A megkérdezett fiatalok nagy része nem is érti a szavak jelentését. Vagyis nekik is szólhat az átnevezések üzenete, ahogy Kocsis Máté, a benyújtott javaslatban fogalmazott: "a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti."

 

A javaslat szerint: „A magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak. A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek."

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 51-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
250 ezer forint inflációs kompenzáció

250 ezer forint inflációs kompenzáció

A Villeroy & Boch német anyavállalata december első napjaiban határozott az inflációval érintett országokban dolgozó alkalmazottainak kompenzálásáról.
Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Karácsony közeledtével nemcsak az ünnepi menüre és szeretteink ajándékaira, de családunk biztonságára is gondoljunk. 

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023-ban kétszer lesz 4 napos hétvége, és négy alkalommal 3 napos pihenő, nem lesz ledolgozandó munkanap szombaton.
 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,