KözéletVár a megye

2022. december 17., szombat
 
Vár a megye

A megyéket átnevezik vármegyékre, így Magyarország megyéit az Alaptörvény 11. módosítása után vármegyéknek hívják.

 

 

 

 

 

 

 

A kormányhivatalokat is, amire néhány hét múlva sor kerül, ugyanis 2023. január elsejétől a hivatal megnevezése Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

 

Amikor két éve Csongrád-Csanád Megye lett Csongrádból, arra a kormány 35 millió forintot különített el. A „vármegye” átnevezések miatt szükséges táblacserék költségei akár a 20 ezer forintot is elérhetik darabonként. A Magyar Közút mintegy 714 darab, megyehatárt jelző táblát üzemeltet, a cserék miatti végleges ár így akár 14-15 millió forint is lehet. Az átmatricázás viszont olcsóbb lehetőséget jelent. 

 

A júniusban benyújtott javaslatnak voltak ellenzői, többek között Lázár János (akkor még) építési és beruházásügyi miniszter következetesen ellenezte a vármegye megnevezés visszaállítását.

 

A mai generációk számára a mesék és régi történelmi regények hangulatát idézi az ispánozás, főispánozás, vármegyézés. A megkérdezett fiatalok nagy része nem is érti a szavak jelentését. Vagyis nekik is szólhat az átnevezések üzenete, ahogy Kocsis Máté, a benyújtott javaslatban fogalmazott: "a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti."

 

A javaslat szerint: „A magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak. A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek."

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 51-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
250 ezer forint inflációs kompenzáció

250 ezer forint inflációs kompenzáció

A Villeroy & Boch német anyavállalata december első napjaiban határozott az inflációval érintett országokban dolgozó alkalmazottainak kompenzálásáról.
Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Karácsony közeledtével nemcsak az ünnepi menüre és szeretteink ajándékaira, de családunk biztonságára is gondoljunk. 

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023-ban kétszer lesz 4 napos hétvége, és négy alkalommal 3 napos pihenő, nem lesz ledolgozandó munkanap szombaton.
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.