KözéletVár a megye

2022. december 17., szombat
 
Vár a megye

A megyéket átnevezik vármegyékre, így Magyarország megyéit az Alaptörvény 11. módosítása után vármegyéknek hívják.

 

 

 

 

 

 

 

A kormányhivatalokat is, amire néhány hét múlva sor kerül, ugyanis 2023. január elsejétől a hivatal megnevezése Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

 

Amikor két éve Csongrád-Csanád Megye lett Csongrádból, arra a kormány 35 millió forintot különített el. A „vármegye” átnevezések miatt szükséges táblacserék költségei akár a 20 ezer forintot is elérhetik darabonként. A Magyar Közút mintegy 714 darab, megyehatárt jelző táblát üzemeltet, a cserék miatti végleges ár így akár 14-15 millió forint is lehet. Az átmatricázás viszont olcsóbb lehetőséget jelent. 

 

A júniusban benyújtott javaslatnak voltak ellenzői, többek között Lázár János (akkor még) építési és beruházásügyi miniszter következetesen ellenezte a vármegye megnevezés visszaállítását.

 

A mai generációk számára a mesék és régi történelmi regények hangulatát idézi az ispánozás, főispánozás, vármegyézés. A megkérdezett fiatalok nagy része nem is érti a szavak jelentését. Vagyis nekik is szólhat az átnevezések üzenete, ahogy Kocsis Máté, a benyújtott javaslatban fogalmazott: "a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti."

 

A javaslat szerint: „A magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak. A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek."

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 51-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
250 ezer forint inflációs kompenzáció

250 ezer forint inflációs kompenzáció

A Villeroy & Boch német anyavállalata december első napjaiban határozott az inflációval érintett országokban dolgozó alkalmazottainak kompenzálásáról.
Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Karácsony közeledtével nemcsak az ünnepi menüre és szeretteink ajándékaira, de családunk biztonságára is gondoljunk. 

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok

2023-ban kétszer lesz 4 napos hétvége, és négy alkalommal 3 napos pihenő, nem lesz ledolgozandó munkanap szombaton.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.