KözéletMiért lehetett vér nélküli?

2020. március 15., vasárnap
 
Miért lehetett vér nélküli?

Rövid válaszok arra, hogy miért lehetett vér nélküli a forradalom napja, miért ehhez a naphoz ragaszkodott leginkább ünnepként a magyar társadalom.

 

 

 

 

 

 

Március 15-e egyfajta korszakhatár 19. századi históriánkban. E nap reggelén ért véget a reformkor, s az európai forradalmi hullám hatására nálunk is a tettek mezejére léptek a márciusi ifjak. A pesti forradalom kirobbantásával azonban nem új célokat tűztek ki, hanem a reformkorban következetesen végiggondolt program megvalósítását szerették volna felgyorsítani.

 

Jól példázza ezt forradalmi programjuk, a 12 pont, amely egy-két pont kivételével nem más, mint Kossuth Lajos március 3-án az országgyűlésen elmondott, a diétát végre a tettek mezejére szólító nevezetes felirati beszédének forradalmi kivonata. Ez pedig azt jelenti, hogy a polgári átalakulásnak 1848 tavaszára kiérlelődött egy olyan programja, amely ismert volt az ország közvéleménye előtt, s széles támogatottsággal is bírt. Tartalmában jogkiterjesztő volt, s célja a modern polgári nemzetállam alapjainak a lerakása.

 

1849 után március 15-e sokáig nem lehetett ünnep. A nemzet azonban - különböző nem hivatalos formában - szinte első perctől kezdve megünnepelte, megemlékezte. Ez a nap szimbolizálta ugyanis a szabadság születését, s egy olyan társadalmi egység, együttműködés megvalósulását, amelyre titokban vagy nyíltan mindig is vágyott.

 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi kitüntetettek

Vásárhelyi kitüntetettek

Nemzeti ünnepünk alkalmából a vásárhelyi hitélet két jeles képviselőjének állami kitüntetéseket adtak át Áder János köztársasági elnök megbízásából.
Indul az építkezés utolsó fázisa

Indul az építkezés utolsó fázisa

Június 19-én indulhat meg a vonatforgalom Vásárhely és Szeged között. Az építkezés jelelegi állása, és mi van még hátra a tram-train őszi átadásig?
Médiacentrummal erősít a helyi tájékoztatás

Médiacentrummal erősít a helyi tájékoztatás

Folyamatosan növekszik a három új média népszerűsége. Mostantól egy, a szegedi TV-ből érkezett vérbeli tévés-újságíró fogja össze ezeket.
Negatív és pozitív számok

Negatív és pozitív számok

Az nem derült ki hány személyt érintett, hogy a második teszt alapján is negatívak Rovó László koronavírusos rektor vezető egyetemi kollégái.
 

És ezt már olvasta?

Indul a virtuális múzeumlátogatás
Indul a virtuális múzeumlátogatás

A Tornyai János Múzeum a bezárás időszakában videósorozatot indít, amelynek első adása április 4-én, szombaton indul.

 
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is

Jön a jó idő, kezdődhetnek a kerti munkák. Sokan szokás szerint leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. Ne tegye!

 
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?

84 vállalat és 51 kórház került a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem ellenőrzése alá. Vásárhelyen is a budapesti Katonai Rendészeti Központ katonái járőröznek.

 
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban Tájékoztatásuk szerint jelenleg Hódmezővásárhelyen 22-en vannak hatósági karanténban. A városban élőket érintő újabb intézkedésekről döntöttek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.