BulvárNyelvtörő városnevet kell megtanulni

2021. október 18., hétfő
 
Nyelvtörő városnevet kell megtanulni

A Le Monde francia napilap Bécsben élő regionális tudósítója a Twitteren kétségbeesetten arról ír, hogy a francia újságíróknak el kellett kezdeni megtanulni, hogy kell kiejteni azt, hogy Hódmezővásárhely.

 

 

 

 


Lehetetlen vállalkozásnak tűnik, de a külföldi újságírók nem kerülhetik meg azt a problémát, hogy Márki-Zay Péterről beszélve meg kell említeniük, hogy egy kiejthetetlen nevű magyar település polgármesteréről van szó.

 

Vannak ötletek, tippek, például eredeti franciák szerint kiejtési segédlet az odmézeuvachareille vagy  az Haudmézeuvacharheille. (bonyolítja a dolgot, hogy a "h"-t a franciák nem ejtik ki.)

Az angol nyelvűek a németekkel együtt valamivel könnyebb helyzetben vannak, mert általuk kimondva valamivel jobban felismerhető a leghosszabb nevű magyar város neve:  Hotmezovasarheli.

 

Tegyük hozzá, a vásárhelyi iskolákban az angolul tanuló diákok már elég korán a város szó szerinti magyar-angol nevén tréfálkoznak. Vagyis Hód-mező-vásár-hely:  Beaverfieldmarketplace (bíverfildmarketplész).

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

 Márky-Zay Péter lehet Orbán Viktor kihívója

Márky-Zay Péter lehet Orbán Viktor kihívója

Óriási meglepetéssel végződött az ellenzéki előválasztás: a bevallottan jobboldali, párton kívüli hódmezővásárhelyi polgármester fölényesen nyert.
Idén már 14 ember halt meg

Idén már 14 ember halt meg

A hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, viszont a hűvösebbre fordult időjárás miatt sok helyen már befűtöttek.
Vásárhelyen még az idén megnyílik

Vásárhelyen még az idén megnyílik

A helyi kistermelő beszállítók értékesítési lehetőségeinek növelésére a Spar hat regionális szállítói központot alakít ki. Az egyik Hódmezővásárhelyen lesz.
Egyre sűrűbben csilingelnek

Egyre sűrűbben csilingelnek

A legújabb hírek szerint, már 10 ezer kilométeren túl vannak a szerelvények. A típusengedély megszerzéséhez ötvenezer kilométert kell megtenniük.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.