BulvárMacska-patkány játék

2020. augusztus 18., kedd
 
Macska-patkány játék

Több mint száz segítségkérés érkezett július 13-a óta a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületéhez, főként macskákkal kapcsolatban, azonban örökbe fogadás egy sem történt. Ennyi állatot képtelenek befogadni és elhelyezni biztonsággal – fakadt ki a sajtónak küldött levelében az egyesület elnöke, Balogh Ernő.

 

 

A képen kóbor macskák etetése Vásárhely belvárosában. (Fotó: VH)

 

 

 


Mint írta, minden segítségkérést alaposan megvizsgálnak és a szervezet lehetőségeihez mérten segítenek. Több utca macska ivartalanítása már megtörtént az elmúlt hetekben is és több folyamatban van. Van, ahol csapdázni kell, hiszen annyira vadak a macskák.

 

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete évek óta vívja szélmalomharcát a Hódmezővásárhelyt elárasztó kóbor macskák ellen. A 8 éve szinte a nulláról indult lelkes csapat, mára  saját – igaz szerény – telephellyel rendelkezik, s bár folyamatosan fejlesztik, de jelenleg még a kapacitása véges.

 

Az egyesület évente macskák százainak ivartalanítására szerez pénz, de Vásárhelyen a kóbor macskák száma nem csökken látványosan. Ennek a lakosság „állatbarát” köntösbe bújtatott tevékenysége is az oka. Úton-útfélen, akár a belváros frekventált helyein is – döglegyektől hemzsegő - maszatos műanyagtálakba kihelyezett macskaeledel, ételmaradék, rozzant kartondoboz „menedék” jelzi az állatszeretetet, mert hogy gondoskodást érdemelnek szegény kóbor macskák.

 

Tegyük hozzá, a vásárhelyi agrárboltok eladói elmondták, évek óta egyre nagyobb mennyiségben fogy a patkányirtó szer, nehezen bírnak a vásárlók az egyre ravaszabbá váló patkányok inváziójával. Nem kell szakembernek lenni, ahhoz, hogy tudjuk, éjszakánként a kóbor macskáknak kitett élelem is „terített asztalként” szolgál a patkányoknak.   

Amíg ez a „jószándék” dívik Vásárhelyen, nemhogy csökken, hanem nővekszik a kóbor állatok száma, hiszen biztosítva van az élelem a macska és a patkány szaporulatnak is.

 

 

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesület egyik fő célja a prevenció, a megelőzés lenne, hogy ne szülessenek beteg, szenvedő macskák, akik az utcán vagy a zsúfolt menhelyeken kötnek ki. Ez lenne a munka lényege - írja az egyesület elnöke.

Ehhez azonban szemléletváltozásra lenne szükség. És persze pénzre, még akár úgy is, hogy a kóbor macskák etetésére szolgáló összeget ivartalanításra is lehetne fordítani.

 

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a macskák a hazai madárpopuláció legnagyobb mészárosai. Százezerszámra ölik a madarakat hazánkban is.

Az Egyesült Államokban durvábbak a számok, az ottani becslések évi 1,4-3 milliárd (nem elírás!) madarat írnak a számlájukra. Ráadásul a macskák által terjesztett paraziták még a birkáknak is károkat okoznak.

Van ahol – mint például Ausztráliában - radikális lépésként a nagyjából 2–6 millióra tehető elvadult macskaállomány egy részének kiírtását kezdték meg. A kártéteményük tükrében még az állatvédő szervezetek sem tiltakoztak, de úgy vélik a macskák ritkításának az egyedüli elfogadható módja az lenne, ha elaltatnák a csapdába esett állatokat.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fel van adva a lecke

Fel van adva a lecke

Megkapták a hódmezővásárhelyi intézményvezetők is az EMMI járványügyi intézkedési tervét. Nem lesznek könnyű helyzetben az iskolák a protokoll végrehajtásában.
Ünnepi programok Vásárhelyen

Ünnepi programok Vásárhelyen

Országosan és így Vásárhelyen is erősen befolyásolják az ünnepi programokat a kormány által elrendelt fertőzésveszélyt csökkenteni hivatott óvintézkedések.
Újabb százmilliók a tram trainre

Újabb százmilliók a tram trainre

Vásárhelyi pályázó is volt. Valószínű a képeken látható ilyen, vagy nagyon hasonló robusztus speciális jármű is feltűnik majd a tram-train vonalán.

Állati jó ötletek

Állati jó ötletek

Sokszor hivatkoztak Bécsre, ahol azonban erre egymillió eurót nyertek. A vásárhelyi projekt valamivel szerényebb célt tűzött ki - kölcsön juhokkal.
 

És ezt már olvasta?

Fontos három pontot gyűjtött be a HFC
Fontos három pontot gyűjtött be a HFC A Hódmezővásárhelyi FC NB III-as csapata vasárnap a Dunaújváros vendégeként lépett pályára az NB III-as labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában.
 
Újabb remek győzelem
Újabb remek győzelem November 21-én hazai pályán, de zártkapus mérkőzésen folytatta az NB II-es női kézilabda-bajnokságot a Hódmezővásárhelyi LKC felnőtt csapata.
 
Kettős győzelem
Kettős győzelem Bő egy hónap után játszott ismét hazai környezetben a Vásárhelyi Kosársuli. Mindkét csapatk remek és magabiztos játékkal hozta a kötelezőt.
 
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat Rendhagyó módon megnyílt ám mégsem nyílt meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítása. Az idei díjazottak névsora.
 
A lényeg két szóban: adó és áremelés
 A lényeg két szóban: adó és áremelés Gazdasági tűzoltásnak is felfogható a Vásárhelyi Önkormányzat lépéssorozata. Összefoglaltuk a városi lakosság várható új fizetnivalóit. Frissítve!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 46. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 46. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
A hazai pálya sem segített
A hazai pálya sem segített Az NB III-as labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában az is bebizonyosodott, hogy még többet kell dolgozni, hogy a tabella élén álló csapatok ellen is sikeresek legyenek.