BulvárMacska-patkány játék

2020. augusztus 18., kedd
 
Macska-patkány játék

Több mint száz segítségkérés érkezett július 13-a óta a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületéhez, főként macskákkal kapcsolatban, azonban örökbe fogadás egy sem történt. Ennyi állatot képtelenek befogadni és elhelyezni biztonsággal – fakadt ki a sajtónak küldött levelében az egyesület elnöke, Balogh Ernő.

 

 

A képen kóbor macskák etetése Vásárhely belvárosában. (Fotó: VH)

 

 

 


Mint írta, minden segítségkérést alaposan megvizsgálnak és a szervezet lehetőségeihez mérten segítenek. Több utca macska ivartalanítása már megtörtént az elmúlt hetekben is és több folyamatban van. Van, ahol csapdázni kell, hiszen annyira vadak a macskák.

 

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete évek óta vívja szélmalomharcát a Hódmezővásárhelyt elárasztó kóbor macskák ellen. A 8 éve szinte a nulláról indult lelkes csapat, mára  saját – igaz szerény – telephellyel rendelkezik, s bár folyamatosan fejlesztik, de jelenleg még a kapacitása véges.

 

Az egyesület évente macskák százainak ivartalanítására szerez pénz, de Vásárhelyen a kóbor macskák száma nem csökken látványosan. Ennek a lakosság „állatbarát” köntösbe bújtatott tevékenysége is az oka. Úton-útfélen, akár a belváros frekventált helyein is – döglegyektől hemzsegő - maszatos műanyagtálakba kihelyezett macskaeledel, ételmaradék, rozzant kartondoboz „menedék” jelzi az állatszeretetet, mert hogy gondoskodást érdemelnek szegény kóbor macskák.

 

Tegyük hozzá, a vásárhelyi agrárboltok eladói elmondták, évek óta egyre nagyobb mennyiségben fogy a patkányirtó szer, nehezen bírnak a vásárlók az egyre ravaszabbá váló patkányok inváziójával. Nem kell szakembernek lenni, ahhoz, hogy tudjuk, éjszakánként a kóbor macskáknak kitett élelem is „terített asztalként” szolgál a patkányoknak.   

Amíg ez a „jószándék” dívik Vásárhelyen, nemhogy csökken, hanem nővekszik a kóbor állatok száma, hiszen biztosítva van az élelem a macska és a patkány szaporulatnak is.

 

 

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesület egyik fő célja a prevenció, a megelőzés lenne, hogy ne szülessenek beteg, szenvedő macskák, akik az utcán vagy a zsúfolt menhelyeken kötnek ki. Ez lenne a munka lényege - írja az egyesület elnöke.

Ehhez azonban szemléletváltozásra lenne szükség. És persze pénzre, még akár úgy is, hogy a kóbor macskák etetésére szolgáló összeget ivartalanításra is lehetne fordítani.

 

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a macskák a hazai madárpopuláció legnagyobb mészárosai. Százezerszámra ölik a madarakat hazánkban is.

Az Egyesült Államokban durvábbak a számok, az ottani becslések évi 1,4-3 milliárd (nem elírás!) madarat írnak a számlájukra. Ráadásul a macskák által terjesztett paraziták még a birkáknak is károkat okoznak.

Van ahol – mint például Ausztráliában - radikális lépésként a nagyjából 2–6 millióra tehető elvadult macskaállomány egy részének kiírtását kezdték meg. A kártéteményük tükrében még az állatvédő szervezetek sem tiltakoztak, de úgy vélik a macskák ritkításának az egyedüli elfogadható módja az lenne, ha elaltatnák a csapdába esett állatokat.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fel van adva a lecke

Fel van adva a lecke

Megkapták a hódmezővásárhelyi intézményvezetők is az EMMI járványügyi intézkedési tervét. Nem lesznek könnyű helyzetben az iskolák a protokoll végrehajtásában.
Ünnepi programok Vásárhelyen

Ünnepi programok Vásárhelyen

Országosan és így Vásárhelyen is erősen befolyásolják az ünnepi programokat a kormány által elrendelt fertőzésveszélyt csökkenteni hivatott óvintézkedések.
Újabb százmilliók a tram trainre

Újabb százmilliók a tram trainre

Vásárhelyi pályázó is volt. Valószínű a képeken látható ilyen, vagy nagyon hasonló robusztus speciális jármű is feltűnik majd a tram-train vonalán.

Állati jó ötletek

Állati jó ötletek

Sokszor hivatkoztak Bécsre, ahol azonban erre egymillió eurót nyertek. A vásárhelyi projekt valamivel szerényebb célt tűzött ki - kölcsön juhokkal.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.