BulvárÁllati jó ötletek

2020. augusztus 15., szombat
 
Állati jó ötletek

Véget ért a Zöld Vásárhely Program kísérleti projektje Hódmezővásárhelyen, írja közleményében a Polgármesteri Hivatal.

 

 

Képünkön a Duna Szigeten a juhokkal játszó bécsi gyerekek.

 

 


A városban, közvetlenül a családi házak övezte Rárosi út mellett és a Szabadság téri emeletes házak közelében egy 4200 m2-es terület kaszálását végeztette el a város racka juhokkal.

 

Az országos sajtó által is felkapott ötlet – mint arra hivatkoztak is – nem újkeletű. Bécset emlegették, mint követendő példát, ám csak a jól tájékozottak tudják, hogy nem közvetlenül az osztrák fővárosban, hanem a Béccsel egy vonalban húzódó Duna Szigeten kezdtek bele egy Life Dicca nevű hároméves programba. A sziget a bécsiek kedvenc szabadidős zöldterületének egy kevésbé frekventált részén 50 juhra bízták a fűnyírást, pontosabban egy kísérleti ökoszisztémát alakítanak ki a biodiverzitás elvein, amelynek részeként a szén-dioxid-kibocsátás 20% -os csökkentését is célul tűzték.

Ami talán lényeges lehet, hogy erre a projektre több mint egymillió eurót nyertek az Európai Uniótól. A másik egymillió eurót pedig Bécs városa adta.

 

A vásárhelyi „projekt” valamivel szerényebb célt tűzött ki: kölcsön juhokkal csak a gaz és az egyéb növényzet gyérítése volt a feladat. De a fecebookos kommentek sokasága szerint, pluszként a nyári melegben az erős szagkibocsátás is a projekthez tartozott.

 

Az országos sajtóban is felkapott hír hatására dörzsölhetik a kezüket a rackajuh tenyésztő gazdák, mert az ingyenreklám után  - a Polgármesteri Hivatal közleménye szerint - a projektnek további pozitív eredményeként értékelhető, hogy Nyugat-Európából több megkeresés is érkezett ottani gazdáktól, akik szeretnének a jövőben racka juhokat tenyészteni. Egy brit gazda például még a hónapban Magyarországra érkezik rackákat vásárolni.

Emellett a város projektje felkeltette hazai és nemzetközi környezetvédelmi kutatók figyelmét is, akik felajánlották segítségüket a város számára további zöldfelület-kezelési kísérleti projektek létrehozására és lebonyolítására.

 

A közlemény záró részében előrevetítették a „rackaprojekt” további fejlesztési lehetőségét is. E szerint a tapasztalatok értékelését követően választanak majd ki a folytatáshoz más városi területeket. Az állatokkal történő legeltetéses zöldfelület-kezelés egy nagyobb volumenű helyi projekt része, amelynek célja a város klímastratégiája alapján a település zöldfelület-kezelési módszereinek környezetbaráttá és költséghatékonnyá tétele, valamint a zöldfelületi rendszer fenntartható és klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodó fejlesztése.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Újabb százmilliók a tram trainre

Újabb százmilliók a tram trainre

Vásárhelyi pályázó is volt. Valószínű a képeken látható ilyen, vagy nagyon hasonló robusztus speciális jármű is feltűnik majd a tram-train vonalán.

Hivatalos tanévi menetrend 2020-21

Hivatalos tanévi menetrend 2020-21

A megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet. Megjelent a teljes menetrend a tanítási szünetekkel, az érettségikkel. Részletes menetrend cikkünkben!
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor

A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
Újabb 4 tram-train szerelvény készül

Újabb 4 tram-train szerelvény készül

A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán Felnőtt- és U20-as együttesünk is végletekig kiélezett, a bajnokság szempontjából nagyon értékes meccseket nyert meg a Kaszások Sportcsarnokban.
 
Még talán 3 évig így marad
Még talán 3 évig így marad Egyelőre marad a hódmezővásárhelyi Nagyállomás kissé viharvert épülete, de a következő időszakban már kezdődik a felújítás tervezése.
 
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem Az egyesületek versenyében az érmes helyezések alapján a két hódmezővásárhelyi közül a NICS-HSÚVC a negyedik, a Hód Úszó SE pedig a tizedik lett.
 
Hódmezővásárhely idei díjazottjai
Hódmezővásárhely idei díjazottjai Sok évtizedes hagyomány, hogy évente megválasztják a város díszpolgárát, valamint a Signum Urbis Honorantis és a Pro Urbe díjazottakat.
 
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák A napokban hazaérkezett Afganisztánból a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonáiból álló kontingens.
 
Helyreáll a vonatközlekedés
Helyreáll a vonatközlekedés Az elhúzódó felújítás miatt, a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés. Nézze meg a menetrendet!