BulvárÁllati jó ötletek

2020. augusztus 15., szombat
 
Állati jó ötletek

Véget ért a Zöld Vásárhely Program kísérleti projektje Hódmezővásárhelyen, írja közleményében a Polgármesteri Hivatal.

 

 

Képünkön a Duna Szigeten a juhokkal játszó bécsi gyerekek.

 

 


A városban, közvetlenül a családi házak övezte Rárosi út mellett és a Szabadság téri emeletes házak közelében egy 4200 m2-es terület kaszálását végeztette el a város racka juhokkal.

 

Az országos sajtó által is felkapott ötlet – mint arra hivatkoztak is – nem újkeletű. Bécset emlegették, mint követendő példát, ám csak a jól tájékozottak tudják, hogy nem közvetlenül az osztrák fővárosban, hanem a Béccsel egy vonalban húzódó Duna Szigeten kezdtek bele egy Life Dicca nevű hároméves programba. A sziget a bécsiek kedvenc szabadidős zöldterületének egy kevésbé frekventált részén 50 juhra bízták a fűnyírást, pontosabban egy kísérleti ökoszisztémát alakítanak ki a biodiverzitás elvein, amelynek részeként a szén-dioxid-kibocsátás 20% -os csökkentését is célul tűzték.

Ami talán lényeges lehet, hogy erre a projektre több mint egymillió eurót nyertek az Európai Uniótól. A másik egymillió eurót pedig Bécs városa adta.

 

A vásárhelyi „projekt” valamivel szerényebb célt tűzött ki: kölcsön juhokkal csak a gaz és az egyéb növényzet gyérítése volt a feladat. De a fecebookos kommentek sokasága szerint, pluszként a nyári melegben az erős szagkibocsátás is a projekthez tartozott.

 

Az országos sajtóban is felkapott hír hatására dörzsölhetik a kezüket a rackajuh tenyésztő gazdák, mert az ingyenreklám után  - a Polgármesteri Hivatal közleménye szerint - a projektnek további pozitív eredményeként értékelhető, hogy Nyugat-Európából több megkeresés is érkezett ottani gazdáktól, akik szeretnének a jövőben racka juhokat tenyészteni. Egy brit gazda például még a hónapban Magyarországra érkezik rackákat vásárolni.

Emellett a város projektje felkeltette hazai és nemzetközi környezetvédelmi kutatók figyelmét is, akik felajánlották segítségüket a város számára további zöldfelület-kezelési kísérleti projektek létrehozására és lebonyolítására.

 

A közlemény záró részében előrevetítették a „rackaprojekt” további fejlesztési lehetőségét is. E szerint a tapasztalatok értékelését követően választanak majd ki a folytatáshoz más városi területeket. Az állatokkal történő legeltetéses zöldfelület-kezelés egy nagyobb volumenű helyi projekt része, amelynek célja a város klímastratégiája alapján a település zöldfelület-kezelési módszereinek környezetbaráttá és költséghatékonnyá tétele, valamint a zöldfelületi rendszer fenntartható és klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodó fejlesztése.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Újabb százmilliók a tram trainre

Újabb százmilliók a tram trainre

Vásárhelyi pályázó is volt. Valószínű a képeken látható ilyen, vagy nagyon hasonló robusztus speciális jármű is feltűnik majd a tram-train vonalán.

Hivatalos tanévi menetrend 2020-21

Hivatalos tanévi menetrend 2020-21

A megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet. Megjelent a teljes menetrend a tanítási szünetekkel, az érettségikkel. Részletes menetrend cikkünkben!
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor

A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
Újabb 4 tram-train szerelvény készül

Újabb 4 tram-train szerelvény készül

A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.