MozaikKözérthető egyensúlyban - Négyéves a Vásárhelyi Hírek

2014. augusztus 30., szombat
 
Közérthető egyensúlyban - Négyéves a Vásárhelyi Hírek

Az MTVA Duna World TV szerkesztő-riportere, Indri Gyula készített riportot B. Szabó Zoltánnal, a vasarhelyihirek.hu főszerkesztőjével. Hódmezővásárhelyen sokan ismerik, mégis ahogy fogalmaz: „nem igazán akar a kirakatban lenni.” Azt is kevesen tudják Vásárhelyen, hogy a helyi rádiózás megteremtésében évekig részt vett.

 

 

 

 

Frissítés: 2019. szeptember 3. Az öt éve készült riport egy része ma már kevésbé aktuális, a hírportál sajtóetikai elkötelezettsége azonban azóta sem változott.(a szerk.)

 

 

Négyéves a Vásárhelyi Hírek- www.vasarhelyihirek.hu. És  bár nem kerek évforduló, hogy ünnepeljenek, de egy rövid leltár azért készíthető.

Szabó Zoltán: Valóban nem ünnepelünk, nem rendezünk fényképekkel illusztrált nagy partit sem, hanem minden önfényezés nélkül csendben tesszük a dolgunkat, naponta hiteles és tartalmas cikkekkel. Az eddigiek szerint úgy tűnik, ezt értékelik a város és a régió történései iránt érdeklődő olvasóink.

 

Mit jelent az „értékelik” szó az Ön értelmezésében?

Sz.Z.: Nagyon sok hozzánk érkező emailt, facebook-os kommentet és statisztikai adatot jelent. Az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedően eljutottunk a napi 2500 - 4500 -as olvasószámig, ami napi 180 ezer- 430 ezer találatot jelent. Mindezt auditált statisztikáink mutatják. Például júliusban 58 ezer 400 olvasónk, 4 millió 900 ezer találatunk volt. Egyébként ez utóbbit, vagyis a találatot nem szokták emlegetni, mert egy egyszerű szoftverrel manipulálható, ismerünk is olyan hírportált, amelyik a magas találatszámmal apellál. A nem a valóságot mutató, ilyen százezres számokkal lehet kábítani a kevésbé járatos embereket, vállalkozásokat de például a hirdetéseket megrendelő Sales House-kat a találatszám hidegen hagyja, őket mindig az olvasók száma érdekli.

 

Az olvasót pedig igazából a tartalom hozza vissza egy hírportál oldalaira, ezt a laikus is tudja!   

Sz.Z.: Így van! Négy évvel ezelőtt, a vásárhelyi szellemi elithez tartozók közül többen is presszionáltak, hogy hozzunk létre egy hiánypótló hírportált, amely tartalmában, megjelenésében követi a tradicionális újságírást, igényesen, Hódmezővásárhelyhez igazán méltóan.

 

Balról vagy jobbról jött ez az igény?

Sz.Z.: Nagyon rossz a kérdés! Az elmúlt négy év alatt senki sem kaphatta rajta a Vásárhelyi Híreket, hogy bármilyen pártot, tömörülést szolgálna ki. Már csak az elveimmel sem egyezik.

Elmondok ehhez egy közvetve kapcsolódó adalékot. 1977-től a Magyar Rádióban dolgoztam 22 évig, 1978-ban kizártak a KISZ-ből, mert sajnáltam a szabadidőmet a szócséplésekből álló gyűlésekre pazarolni és ezt meg is mondtam. A 80-as évek közepétől alapító tagja voltam a Reggeli Csúcs című műsornak, folyamatosan vívtuk az apró csatákat a dunaparti „Fehér Házzal” - a pártközponttal. A rendszerváltás után 3 évvel, 1991-ben Állami-díjat kaptam az ifjúság kultúrájáért addig végzett tevékenységemért. Azt mondták, valószínű így is van, nem cáfolom, hogy én is a rendszerváltók táborába tartozom. Ám sem azzal, sem ezzel nem dicsekszem a mai napig sem. Vásárhelyen nagyon kevesen tudják. Szóval, ez a kis adalék talán jól illusztrálja, számomra fontos az egyensúly, mert - és ezzel a város politikai tényezői is tisztában lehetnek: saját hitelességüket rontaná, ha túldimenzionáltan, elvakultan, tendenciózusan jelennének meg a róluk szóló anyagok.

 

Kívülállóként beleolvasva a hírportálba, erősen érezhető a lokálpatriotizmus. A Vásárhelyi Hírek kapott már a várostól, illetve szervezetektől valamilyen elismerést?

Sz.Z.: Sok köszönő levélen kívül, nem. De mi akkor sem tennénk ki a falra a különböző dicsérő okleveleket és vállveregetős kitüntetéseket, ha kapnánk. Igaz nem is tolongunk érte. Az újságírás alapelve, hogy művelője a háttérben marad, közvetíti az információt, mindenki számára közérthető formába önti a szakma írott és íratlan szabályai szerint. A vállveregetés igényét meghagyjuk a bizonyítási kényszerben szenvedőknek.

Az elismertséget is másképpen értelmezzük, számunkra az a dicséret, amikor sok anyag fut be, azzal az igénnyel, hogy jelentessük meg. Az MTI hírek, vagy közlemények kivételével, a kapott anyagokat mi minden esetben kiegészítjük, utánajárunk, bővebb tartalommal, esetleg még több képpel jelentetjük meg. Vagyis szintén elvi kérdés, ne helyettünk írják meg a cikket! „No control/copy!” Vagyis nincs bemásolás. Persze ettől függetlenül szinte minden városi, és sok regionális eseményen ott vagyunk, tájékoztatunk, tudósítunk. Naponta dolgozunk fel a vásárhelyieket közvetlenül, vagy közvetve érintő témákat.

 

A hírportálon folyamatosan látni a felhívást újságíró gyakornokok részére. Ezek szerint látnak ebben fantáziát?

Sz.Z.: Nagyon is! Az elmúlt években folyamatosan jelentkeztek gyakornokok, főként egyetemisták, akik a sajtó valamilyen formája felé kacsintgatnak. Személy szerint számomra fontos a tehetséggondozás. Egy ideje fotós gyakornokok is járnak hozzánk, számukra például remek szakmai fejlődést fog jelenteni a nemrég alakult vásárhelyi Lucien Hervé Kameraklub, amelynek Dömötör Mihály fotóművész mellett én voltam a másik ötletgazdája. Látjuk, hogy jönnek a lelkes fiatalok, sokszor a magukat remekül menedzselő gyorstalpaló iskolákból, aztán kiderül, hogy van, ahol még a sajtóműfajokat sem tanítják meg. Igaz, a vélhetően alacsony bérezés miatt, az őket alkalmazó egy-egy helyi sajtót látva, kiderül mennyire nincs szókincse a mai fiataloknak, nem olvasottak, tájékozatlanok. Ez persze idővel mind pótolható, aminek a kulcsa az egymást segítő műhelymunka, szellemi építkezés. Ez jellemzi a szerkesztőségünket.      

 

Ismerve a hírportálok életét, ha az adott település önkormányzata nem nyúl a helyi média hóna alá, nehezen él meg. Ez a Vásárhelyi Híreknél hogy van?

Sz.Z.: Vannak önkormányzatok, amelyek nem törődnek egy helyi sajtó olvasottsági adataival, népszerűségével, hanem valami sajátos elv szerint, a statisztikai adatokat figyelmen kívül hagyva nyitják meg bukszájukat, amiben persze például a lakosság helyi adója van.

A Vásárhelyi Hírek soha nem kért és nem kapott támogatást, saját büdzséből gazdálkodunk. Oldalainkon Sales House-ok bérelnek hirdetési felületeket. Több lábon állunk, a sajtóban, kommunikációban sokféle tevékenységet folytatunk. Ez a szakma nem a meggazdagodásról szól. Sokkal inkább az alkotás öröméről.

 

(Az MTVA Duna World engedélyével)

 

Olvassa el ezt is!

Tanévnyitó a Mezőgazdasági Karon

Tanévnyitó a Mezőgazdasági Karon

Növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem: összesen 5817 új hallgatót vett fel az intézmény. A vásárhelyi karon 209 elsőéves kezdi a szemesztert.
Gazdaságosabb lesz a strand üzemeltetése

Gazdaságosabb lesz a strand üzemeltetése

A viták, a feljelentés, majd a nyomozás megszüntetése előzmények után megkezdődik a próbaüzeme annak az új kútnak, amely kiváltja az ivóvíz használatát.
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben

Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben

Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
Létszámleépítés valódi számokkal

Létszámleépítés valódi számokkal

Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.