GazdaságKlíma szemléletformálunk és alkalmazkodunk

2020. március 3., kedd
 
Klíma szemléletformálunk és alkalmazkodunk

Március 3-án a Városháza házasságkötő termében workshopot tartottak a két évvel ezelőtt meghirdetett, de azóta folyamatosan pályázható civil szervezetek, önkormányzatok és társulásaik részére klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodás társadalmi feltételeinek megteremtése érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

A Széchenyi 2020 program keretében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata közel 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból kidolgozásra kerül Hódmezővásárhely klímastratégiája, melynek célja, a klímaváltozás okozta kockázatok megelőzése, a hatások mérséklése, az alkalmazkodó-képesség és a hatásokhoz való alkalmazkodás javítása érdekében olyan, a helyi feltételekhez illeszkedő stratégiai dokumentum megalkotása, amely az érintettek széles körének bevonásával meghatározza a legfontosabb beavatkozási igényeket – áll a projektről kiadott közleményben

 

A program szeptember 30-ig tart. Ez alatt a készülő klímastratégia mellett szemléletformáló akciókat rendeznek.

A március 3-án, a Polgármesteri Hivatalban megrendezett tematikus workshopokon civil szervezetek, helyi intézmények képviselői vitatták meg a klímaváltozás helyi kihívásait és fogalmaztak meg cselekvési irányokat.

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város nevében Dr. Márki-Zay Péter polgármester köszöntötte a résztvevőket és beszédében elmondta, hogy a város vezetése különösen elhivatott a klímaváltozás mérséklése és csökkentése, valamint a klímaváltozás adaptációjának elősegítése iránt. Az önkormányzat már eddig is több lépést tett a fenntarthatóság felé: elindította a Zöld Vásárhely projektet, több intézmény újult meg energetikai felújítási pályázat keretében, van a városnak napelemparkja és még tervezik hasonló napelemparkok építését, elektromos autókat szereztek be, melyet a városüzemeltetés és a közterület-felügyelet használ, és tavaly nyáron elindították a szemléletformáló „Ne szemetelj!” kampányt, amelynek során már számos helyi lakost sikerült elérniük.

 

A projektet megvalósító szakértői csoport nevében Dr. Forgó Gábor, kifejtette, hogy a két workshop a helyi klímastratégia megalkotása és a szemléletformáló programsorozat induló eseményének tekinthető, amelyet még további városi rendezvények fognak követni. 

A klímastratégiai dokumentum megalkotásáért felelős szakember, Dr. Patkós Csaba elmondta, hogy az eseményen elsősorban olyan meglátásokat és javaslatokat vártak a résztvevőktől, amelyeket beépíthetnek a készülő stratégiába. Elmondta még, hogy az éghajlatváltozás főbb hatásviselői a városban a lakosság (kiemelten az idősek és a csecsemő- és gyermekkorúak), amelynek egészségügyi veszélyeztetettsége növekedni fog, valamint a mezőgazdaság. A természeti és épített környezet bizonyos elemei (pl. kiemelt természetmegőrzési területek) ugyancsak veszélyeztetettek. A városhoz tartozó zöldfelületek védelme és gyarapítása fontos feladat, hiszen ezek amellett, hogy komfortosabbá teszik a lakosság életét (pl. központi belterületet övező zöld gyűrű kialakítása), fontos szén-dioxid megkötő szerepet is ellátnak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tíz érmes helyezés a Magyar Bajnokságon

Tíz érmes helyezés a Magyar Bajnokságon

Színvonalas és látványos küzdelmek, precíz formagyakorlatok. A Hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do Klub sportolói magyar bajnoki címeket, ezüst- és 3 bronzérmeket szereztek
Újabb kettős győzelem

Újabb kettős győzelem

Minden várakozást felülmúlt a hétvégi két végeredmény. A Kosársuli U-20-asai a bajnoki ezüst felé haladnak, a Felnőtt csapatnak egy igazi taktikai csata hozta meg a győzelmet.

Ezúttal egy vásárhelyi férfit fosztottak ki

Ezúttal egy vásárhelyi férfit fosztottak ki

Hasonló esetekről már többször írtunk. Nemcsak szolgáltatás miatt csengetnek be, hanem sokszor valamilyen árucikk megvásárlására ösztönöznek, főként idős embereket.

Vásárhely XX. század előtti világa

Vásárhely XX. század előtti világa

Kiss Lajos nyomdokain haladva címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeum helytörténeti és néprajzi gyűjteményének legérdekesebb tárgyait bemutató kiállítása. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Nyár Mártélyon fotókba örökítve
Nyár Mártélyon fotókba örökítve Varga András fotós Mártélyt járva jó szokása szerint a szíve, az érzelmei parancsolnak az ujjának, amikor 1-1 pillanatot örökít meg a gépével.
 
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre 100 éves a világhírű Eötvös Cirkusz! Magyarország legrégebbi utazó cirkusza Centenáriumi Gálaműsorral érkezik Hódmezővásárhelyre.
 
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
 
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül Stílszerűen egy képzeletbeli, sokfejezetes könyv utolsó lapjaihoz érkeztünk. Nem lesz új könyvtára Vásárhelynek. Összefoglaltuk az elmúlt évek történéseit.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 27. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 27. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
 
Újabb 4 tram-train szerelvény készül
Újabb 4 tram-train szerelvény készül A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.