GazdaságKlíma szemléletformálunk és alkalmazkodunk

2020. március 3., kedd
 
Klíma szemléletformálunk és alkalmazkodunk

Március 3-án a Városháza házasságkötő termében workshopot tartottak a két évvel ezelőtt meghirdetett, de azóta folyamatosan pályázható civil szervezetek, önkormányzatok és társulásaik részére klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodás társadalmi feltételeinek megteremtése érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

A Széchenyi 2020 program keretében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata közel 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból kidolgozásra kerül Hódmezővásárhely klímastratégiája, melynek célja, a klímaváltozás okozta kockázatok megelőzése, a hatások mérséklése, az alkalmazkodó-képesség és a hatásokhoz való alkalmazkodás javítása érdekében olyan, a helyi feltételekhez illeszkedő stratégiai dokumentum megalkotása, amely az érintettek széles körének bevonásával meghatározza a legfontosabb beavatkozási igényeket – áll a projektről kiadott közleményben

 

A program szeptember 30-ig tart. Ez alatt a készülő klímastratégia mellett szemléletformáló akciókat rendeznek.

A március 3-án, a Polgármesteri Hivatalban megrendezett tematikus workshopokon civil szervezetek, helyi intézmények képviselői vitatták meg a klímaváltozás helyi kihívásait és fogalmaztak meg cselekvési irányokat.

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város nevében Dr. Márki-Zay Péter polgármester köszöntötte a résztvevőket és beszédében elmondta, hogy a város vezetése különösen elhivatott a klímaváltozás mérséklése és csökkentése, valamint a klímaváltozás adaptációjának elősegítése iránt. Az önkormányzat már eddig is több lépést tett a fenntarthatóság felé: elindította a Zöld Vásárhely projektet, több intézmény újult meg energetikai felújítási pályázat keretében, van a városnak napelemparkja és még tervezik hasonló napelemparkok építését, elektromos autókat szereztek be, melyet a városüzemeltetés és a közterület-felügyelet használ, és tavaly nyáron elindították a szemléletformáló „Ne szemetelj!” kampányt, amelynek során már számos helyi lakost sikerült elérniük.

 

A projektet megvalósító szakértői csoport nevében Dr. Forgó Gábor, kifejtette, hogy a két workshop a helyi klímastratégia megalkotása és a szemléletformáló programsorozat induló eseményének tekinthető, amelyet még további városi rendezvények fognak követni. 

A klímastratégiai dokumentum megalkotásáért felelős szakember, Dr. Patkós Csaba elmondta, hogy az eseményen elsősorban olyan meglátásokat és javaslatokat vártak a résztvevőktől, amelyeket beépíthetnek a készülő stratégiába. Elmondta még, hogy az éghajlatváltozás főbb hatásviselői a városban a lakosság (kiemelten az idősek és a csecsemő- és gyermekkorúak), amelynek egészségügyi veszélyeztetettsége növekedni fog, valamint a mezőgazdaság. A természeti és épített környezet bizonyos elemei (pl. kiemelt természetmegőrzési területek) ugyancsak veszélyeztetettek. A városhoz tartozó zöldfelületek védelme és gyarapítása fontos feladat, hiszen ezek amellett, hogy komfortosabbá teszik a lakosság életét (pl. központi belterületet övező zöld gyűrű kialakítása), fontos szén-dioxid megkötő szerepet is ellátnak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tíz érmes helyezés a Magyar Bajnokságon

Tíz érmes helyezés a Magyar Bajnokságon

Színvonalas és látványos küzdelmek, precíz formagyakorlatok. A Hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do Klub sportolói magyar bajnoki címeket, ezüst- és 3 bronzérmeket szereztek
Újabb kettős győzelem

Újabb kettős győzelem

Minden várakozást felülmúlt a hétvégi két végeredmény. A Kosársuli U-20-asai a bajnoki ezüst felé haladnak, a Felnőtt csapatnak egy igazi taktikai csata hozta meg a győzelmet.

Ezúttal egy vásárhelyi férfit fosztottak ki

Ezúttal egy vásárhelyi férfit fosztottak ki

Hasonló esetekről már többször írtunk. Nemcsak szolgáltatás miatt csengetnek be, hanem sokszor valamilyen árucikk megvásárlására ösztönöznek, főként idős embereket.

Vásárhely XX. század előtti világa

Vásárhely XX. század előtti világa

Kiss Lajos nyomdokain haladva címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeum helytörténeti és néprajzi gyűjteményének legérdekesebb tárgyait bemutató kiállítása. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő
 
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat

A tavalyihoz képest idén több festmény lesz az Őszi Tárlaton. Ismét sok fiatal művész szeretné erősíteni ismertségét az országos hírnevű kiállítás segítségével.