GazdaságKlíma szemléletformálunk és alkalmazkodunk

2020. március 3., kedd
 
Klíma szemléletformálunk és alkalmazkodunk

Március 3-án a Városháza házasságkötő termében workshopot tartottak a két évvel ezelőtt meghirdetett, de azóta folyamatosan pályázható civil szervezetek, önkormányzatok és társulásaik részére klímaváltozáshoz történő hatékony alkalmazkodás társadalmi feltételeinek megteremtése érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

A Széchenyi 2020 program keretében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata közel 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból kidolgozásra kerül Hódmezővásárhely klímastratégiája, melynek célja, a klímaváltozás okozta kockázatok megelőzése, a hatások mérséklése, az alkalmazkodó-képesség és a hatásokhoz való alkalmazkodás javítása érdekében olyan, a helyi feltételekhez illeszkedő stratégiai dokumentum megalkotása, amely az érintettek széles körének bevonásával meghatározza a legfontosabb beavatkozási igényeket – áll a projektről kiadott közleményben

 

A program szeptember 30-ig tart. Ez alatt a készülő klímastratégia mellett szemléletformáló akciókat rendeznek.

A március 3-án, a Polgármesteri Hivatalban megrendezett tematikus workshopokon civil szervezetek, helyi intézmények képviselői vitatták meg a klímaváltozás helyi kihívásait és fogalmaztak meg cselekvési irányokat.

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város nevében Dr. Márki-Zay Péter polgármester köszöntötte a résztvevőket és beszédében elmondta, hogy a város vezetése különösen elhivatott a klímaváltozás mérséklése és csökkentése, valamint a klímaváltozás adaptációjának elősegítése iránt. Az önkormányzat már eddig is több lépést tett a fenntarthatóság felé: elindította a Zöld Vásárhely projektet, több intézmény újult meg energetikai felújítási pályázat keretében, van a városnak napelemparkja és még tervezik hasonló napelemparkok építését, elektromos autókat szereztek be, melyet a városüzemeltetés és a közterület-felügyelet használ, és tavaly nyáron elindították a szemléletformáló „Ne szemetelj!” kampányt, amelynek során már számos helyi lakost sikerült elérniük.

 

A projektet megvalósító szakértői csoport nevében Dr. Forgó Gábor, kifejtette, hogy a két workshop a helyi klímastratégia megalkotása és a szemléletformáló programsorozat induló eseményének tekinthető, amelyet még további városi rendezvények fognak követni. 

A klímastratégiai dokumentum megalkotásáért felelős szakember, Dr. Patkós Csaba elmondta, hogy az eseményen elsősorban olyan meglátásokat és javaslatokat vártak a résztvevőktől, amelyeket beépíthetnek a készülő stratégiába. Elmondta még, hogy az éghajlatváltozás főbb hatásviselői a városban a lakosság (kiemelten az idősek és a csecsemő- és gyermekkorúak), amelynek egészségügyi veszélyeztetettsége növekedni fog, valamint a mezőgazdaság. A természeti és épített környezet bizonyos elemei (pl. kiemelt természetmegőrzési területek) ugyancsak veszélyeztetettek. A városhoz tartozó zöldfelületek védelme és gyarapítása fontos feladat, hiszen ezek amellett, hogy komfortosabbá teszik a lakosság életét (pl. központi belterületet övező zöld gyűrű kialakítása), fontos szén-dioxid megkötő szerepet is ellátnak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tíz érmes helyezés a Magyar Bajnokságon

Tíz érmes helyezés a Magyar Bajnokságon

Színvonalas és látványos küzdelmek, precíz formagyakorlatok. A Hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do Klub sportolói magyar bajnoki címeket, ezüst- és 3 bronzérmeket szereztek
Újabb kettős győzelem

Újabb kettős győzelem

Minden várakozást felülmúlt a hétvégi két végeredmény. A Kosársuli U-20-asai a bajnoki ezüst felé haladnak, a Felnőtt csapatnak egy igazi taktikai csata hozta meg a győzelmet.

Ezúttal egy vásárhelyi férfit fosztottak ki

Ezúttal egy vásárhelyi férfit fosztottak ki

Hasonló esetekről már többször írtunk. Nemcsak szolgáltatás miatt csengetnek be, hanem sokszor valamilyen árucikk megvásárlására ösztönöznek, főként idős embereket.

Vásárhely XX. század előtti világa

Vásárhely XX. század előtti világa

Kiss Lajos nyomdokain haladva címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeum helytörténeti és néprajzi gyűjteményének legérdekesebb tárgyait bemutató kiállítása. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Indul a virtuális múzeumlátogatás
Indul a virtuális múzeumlátogatás

A Tornyai János Múzeum a bezárás időszakában videósorozatot indít, amelynek első adása április 4-én, szombaton indul.

 
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is

Jön a jó idő, kezdődhetnek a kerti munkák. Sokan szokás szerint leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. Ne tegye!

 
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?

84 vállalat és 51 kórház került a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem ellenőrzése alá. Vásárhelyen is a budapesti Katonai Rendészeti Központ katonái járőröznek.

 
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban Tájékoztatásuk szerint jelenleg Hódmezővásárhelyen 22-en vannak hatósági karanténban. A városban élőket érintő újabb intézkedésekről döntöttek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.