KözéletKérdések és válaszok - megoldásokkal

2020. március 19., csütörtök
 
Kérdések és válaszok - megoldásokkal

A koronavírus járvány kapcsán kihirdetett vészhelyzethez kapcsolódóan a helyi Fidesz 10 pontos javaslatcsomaggal kereste meg a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Fidesz-KDNP frakció a március 19-én tartott közgyűlésen egy 10 pontból álló javaslatot adott át a városvezetésnek, amit a városvezetés megköszönt és az alábbiakban válaszolt is rá:

 

FIDESZ 1. JAVASLATA: Hosszabbítsák meg a helyi adók befizetési határidejét június 30-ig, ne számoljanak fel kamatot a késedelmes teljesítések esetében.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK VÁLASZA: Gépjárműadó esetében erre nincs törvényi lehetőség, ugyanakkor a cégek többsége már befizette az adót. Akit ennek ellenére érint, azok forduljanak egyedi kérelemmel Hivatal Adócsoportjához. Magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak Hivatalunk automatikusan részletfizetési kedvezményt ad 12 hónapra, kamatmentesen, legfeljebb 500 ezer forintos összegig. A folyamatban lévőket kivetően június 30-ig új adóvégrehajtásokat nem indítunk.

 

FIDESZ 2. JAVASLATA: Legyen ingyenes a parkolás az egész város területén június 30-ig. Ezzel megkönnyíthetjük az itt élők életét a megnövekedett és kiszámíthatatlan sorban állások és ügyintézések miatt.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK VÁLASZA: A városi parkolást 15 órától (amikor már csak patikák és élelmiszerüzletek lehetnek nyitva) 2020. június 30-ig ingyenessé tesszük, a kormányhivatal közelében lévő megüresedett strand parkolót pedig egész nap ingyen használhatják a lakosok.

 

FIDESZ 3. JAVASLATA: A 65 éven felüli szociálisan rászorult idősek részére legyen ingyenes az önkormányzat által biztosított meleg étel és annak házhozszállítása. Valamennyi idős, beteg, támogató nélküli vásárhelyi kapjon segítséget bevásárlásban, étel, gyógyszer beszerzésében.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK VÁLASZA: Ezt már most is teljesíti az önkormányzat: az időskorúak és otthon tartózkodó családok ellátására az önkormányzat erőforrásait máris átcsoportosítottuk, az étkezést akár házhozszállítással is önköltségi áron biztosítjuk, a szociális ellátórendszer keretében pedig rászorultsági alapon ingyenes étkezés is kérhető.

A bevásárlások intézésére polgári kezdeményezés indult városunkban, kérünk minden honfitársunkat, hogy pártállástól függetlenül csatlakozzon ehhez a példaértékű kezdeményezéshez. Az önkormányzat segítségét a krízistelefonszám hívásával lehet igényelni, akár bevásárláshoz, akár gyógyszer patikából elhozásához.

 

FIDESZ 4. JAVASLATA: Az önkormányzat hozzon létre egy segélyalapot – vis maior keretet – legalább 400 M Forint összértékben és dolgozzon ki helyi akciótervet az idősek védelmére és támogatására, valamint a nehéz helyzetbe került cégek támogatására és munkahelyvédelemre. Az ehhez szükséges forrásokat költségvetés-módosítással biztosítsuk, a nem kötelező feladatok terhére. A szükséges forrásokat csoportosítsuk át: a médiacentrum üzemeltetése szánt 80 millióból 40 milliót, továbbá a Kossuth téri wc-büfé megépítésére szánt 37 millió forintot és a csúszdapark megvalósítása tervezett 300 millió forintot fordítsuk az idősek és a vásárhelyi munkáltatók és munkavállalók támogatására.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK VÁLASZA: Az önkormányzat költségvetésében máris átcsoportosítottunk 100 millió forintot a szükséges lépésekre, a kötelező önkormányzati feladatokat tehát megoldjuk. Az önkormányzat segítségét nem a költségvetési előirányzat, hanem a ténylegesen rendelkezésre álló anyagi források korlátozzák - az iparűzési adó, az önkormányzati cégek (pl. strand) bevételeinek csökkenése így is megnehezíti a saját munkavállalóink megtartását, a munkahelyek védelme ugyanakkor nem önkormányzati, hanem állami feladat. A Fidesz-KDNP frakció javaslatait ezért kérjük továbbítsák a Fidesz-KDNP kormánynak, kérjenek a városnak 400 milliós támogatást a megnevezett kormányzati feladatok ellátására. A város részéről máris megkezdtük a városi munkák és kivitelezések felgyorsítását (így a Kossuth téri büfé kivitelezését is), hogy minél hamarabb munkahelyeket teremtsünk Hódmezővásárhelyen.

 

FIDESZ 5. JAVASLATA: Az önkormányzat kezdjen tárgyalásokat a nagy munkaadókkal, a munkahelyek védelme érdekében.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK VÁLASZA: Az önkormányzat folyamatos kapcsolatban áll a vásárhelyi munkaadókkal és vállalkozásokkal, az elmúlt két évben érdemben csökkentette az adóterheiket. Dedikált kormányzati források hiányában ennél több segítséget nyújtani nem tudunk, de a kormányzat által szerdán elkezdett intézkedések irányával egyetértünk, ezt kell erősíteni olyan mértékig, hogy újabb elbocsátások ne legyenek és a héten elbocsátottaknak is megoldja a megélhetését.

 

FIDESZ 6. JAVASLATA: A társadalmi szolidaritás jegyében és az előttünk álló gazdasági nehézségek miatt ne legyenek az önkormányzatnál és az önkormányzati fenntartású intézményeknél elbocsátások. Az önkormányzati fenntartású intézményeknél is biztosítsák azon munkavállaló részére az igazolt távollét lehetőségét, akinek 10 év alatti gyermeke van és nincs idősebb testvére.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK VÁLASZA: A munkajogi szabályok meghozatala a kormányzat feladata, a javaslathoz szükséges források biztosításával együtt, és nem csak az önkormányzati alkalmazottak esetében. Addig is, amíg ezt a kormány megteszi, a vásárhelyi önkormányzat elkezdte az otthoni munkavégzés lehetőségének kiépítését, és fizetett szabadságot engedélyez dolgozóinak (az előző években felhalmozott szabadságok kiadását felgyorsítva). A hatékonyságjavító és költségcsökkentő intézkedések meghozatala mellett vállaljuk, hogy az átszervezésekben érintett munkatársainknak más, aktuális feladatokhoz kapcsolódó pénzkereseti lehetőséget ajánlunk fel (pl. házhozszállítás vagy karbantartási feladatok), a javasolt június 30-i határidőig.

 

FIDESZ 7. JAVASLATA: Önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek tekintetében hozzon az önkormányzat moratóriumot, ne lehessen azokat június 30-ig felmondani, azok bérleti árát növelni. A bérleti díj fizetésében az érintettek kapjanak haladékot június 30-ig.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK VÁLASZA: Önkormányzatunk egyébként sem tervezett bérleti díj emelést és felmondást, de most a 47/2020 (03.18.) kormányrendelet alapján a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig egyébként sem lehet felmondani, a bérleti díj pedig a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető,

 

FIDESZ 8. JAVASLATA: Önkormányzati lakások bérlőit június 30-ig ne lehessen kitenni az önkormányzati bérleményből, a bérleti díj fizetésre pedig egyéni kérelemre, június 30-ig kaphassanak haladékot.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK VÁLASZA: Kilakoltatásra eddig csak rendkívül indokolt esetekben került sor, a lakóközösség védelme érdekében. A bérleti díj halasztott fizetésére egyéni kérelem alapján eddig is volt lehetőség, az állásukat elvesztett, jövedelem nélkül maradó családoknak haladékot adunk.

 

FIDESZ 9. JAVASLATA: A vis maior alap – tartós vagy átmeneti jelleggel, munkahelyteremtő céllal is – támogassa szakirányú végzettséggel rendelkező, időseket segítő házi segítségnyújtást biztosító szociális segítő szakemberek létszámának jelentős bővítését. Ezek a személyek segíteni tudnak az idősek ápolásában-gondozásában, bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK VÁLASZA: Kérjük, hogy a megnevezett tapasztalattal és végzettséggel rendelkező szakemberek haladéktalanul jelentkezzenek a szolgáltatóknál, mert munkájukra nagy szükség van és az elmúlt években ezen a területen is az elvándorlás a jellemző. Amennyiben valaki állásban van, de munkaidőn túl vállal önkéntes segítséget, az önkormányzat ennek megszervezésében is segíteni fog.

 

FIDESZ 10. JAVASLATA: Azok, akik a városi strandfürdőbe bérletet váltottak, időarányosan kapják vissza a befizetett pénzüket.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK VÁLASZA: A városi strandfürdő vezetésével egyeztetve tájékoztatjuk az érintetteket, hogy valamennyi megváltott bérlet érvényességi ideje a strand zárvatartásának idejével meghosszabbodik (azaz például két hónap zárvatartás esetén két hónappal meghosszabbodik).

 
 
Forrás: HMVH önkorm.
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyt érintő intézkedések

Vásárhelyt érintő intézkedések

Március 16-án délután újra összeült a vásárhelyi operatív stáb a koronavírus terjedésének megfékezése illetve az ezzel kapcsolatos helyzet kezelésének érdekében.
Március 16-tól visszavonásig

Március 16-tól visszavonásig

Összefoglaló a hódmezővásárhelyi nevelési és oktatási intézményeket érintő rendelkezésekről. A pedagógusoknak jár a munkabér, folyamatos marad a munkavégzés.
Van akinek nem jó a jó idő

Van akinek nem jó a jó idő

Alig ért véget a tél, közeledik allergiásnál tünetet okozó pollenszezon. Az allergia egyre több ember életét keseríti meg
Indul az építkezés utolsó fázisa

Indul az építkezés utolsó fázisa

Június 19-én indulhat meg a vonatforgalom Vásárhely és Szeged között. Az építkezés jelelegi állása, és mi van még hátra a tram-train őszi átadásig?
 

És ezt már olvasta?

Indul a virtuális múzeumlátogatás
Indul a virtuális múzeumlátogatás

A Tornyai János Múzeum a bezárás időszakában videósorozatot indít, amelynek első adása április 4-én, szombaton indul.

 
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is

Jön a jó idő, kezdődhetnek a kerti munkák. Sokan szokás szerint leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. Ne tegye!

 
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?

84 vállalat és 51 kórház került a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem ellenőrzése alá. Vásárhelyen is a budapesti Katonai Rendészeti Központ katonái járőröznek.

 
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban Tájékoztatásuk szerint jelenleg Hódmezővásárhelyen 22-en vannak hatósági karanténban. A városban élőket érintő újabb intézkedésekről döntöttek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.