KözéletVásárhelyt érintő intézkedések

2020. március 16., hétfő
 
Vásárhelyt érintő intézkedések

Március 16-án délután újra összeült a vásárhelyi operatív stáb, a koronavírus terjedésének megfékezése illetve az ezzel kapcsolatos helyzet kezelésének érdekében.

 

 

 

 

 

 

 


 

-        a rendőrség munkatársai tájékoztattak, hogy jelenleg 6 fő van karanténban Hódmezővásárhelyen, egyelőre valamennyien tünetmentesek, de Olaszországból tértek haza, ezért kerültek karanténba.

 

Az ülést követő sajtótájékoztatón elhangzott: meghívást kaptak az Erzsébet kórház, SBO vezetői, a tisztiorvos is, de nem kívánnak részt venni a közös munkában.

(Itt kell megjegyezni, hogy a hódmezővásárhelyi operatív stáb megalakulásakor Kallai Árpád hivatalos levélben indokolta meg hogy sem joga, sem hatásköre nincs részt venni a polgármester  stábjában. Mint írta, ez ugyanis ellenkezik a központilag meghatározott utasítási renddel. „A koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan ránk háruló rendkívüli felelősség tudatában, a vírussal szembeni egységes védekezés kapcsán csak és kizárólag a 40/2020. (III. 11.) és a 41/2020. (III.11.) Korm. rendeletekben foglaltak; valamint a kormány által felállított operatív törzs és a népegészségügyi hatóság (NNK) utasításai, intézkedései szerint járunk el és fogunk eljárni." - írta indoklásában Dr. Kallai Árpád.)


-        akik önként vonulnak el, kérhetik az étkezés megoldását a Hódmenzától, 1300 ft-os áron kiszállítják nekik. Telefonon is meg lehet rendelni a 30/749-8756 30/749-8759 30/749-8755 számokon. Két helyszínen tartják fenn a helyszíni étkezést, a 602-es konyháján és a Cseresnyés kollégiumban. Akik nem tudják kifizetni, nekik a … krízistelefonszámon lehet jelezni, a város a népjóléti irodán keresztül tud segítséget nyújtani.

-        a város költségvetéséből 10 millió forintot különítettek el egyelőre segélycsomagok összeállítására, aminek kiosztása a város szociális ellátórendszerén keresztül történik.

-        Bálint Gabriella a Kapcsolat-központ vezetője, mint a szociális, gyermekjólléti és egészségügyi alapellátást biztosító intézményrendszer, 18 intézmény és sokkal több tagintézményért felelős igazgató elmondta, hogy milyen intézkedéseket hoztak már eddig:

  • 2 időskorúakat ellátó bentlakásos intézményt működtetnek, itt látogatási tilalom van és korlátozták a lakók kijárásának lehetőségeit is.
  • fogyatékossággal élők nappali intézményénél, a Csodaháznál kiscsoportos, korlátozott működést tudnak biztosítani, akárcsak a bölcsődéknél, a Hóvirág és Oldalkosár utcai intézményeknél.
  • március 18-tól csak a Hóvirág utcán működik bölcsőde,
  • előzetes felmérések alapján az Oldalkosár utcai bölcsődében 12 gyerek ellátását kérték a 270-ből, míg a Hóvirág utcán 15 kisgyermekét. 8 főig alakítanak ki kiscsoportokat, és így fogadják a kisgyerekeket.

-        a Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat korlátozott ügyfélfogadással és csak krízisellátással foglalkozik. Az adományokat is csak itt tudják biztosítani, de csak szabadtéri átadással.

-        Krízistelefont is működtetnek, a 30 6162535 -os számon. Itt egy-egy kolléga dolgozik hétvégén és éjszaka. Arra kérik a rászorulókat hogy csak valós és valóban krízishelyzetben hívják őket.

-        a védőnői szolgálat korlátozott ügyfélfogadással és kilátogatással működik

-        a Mikkamakka játszóház szünetel

-        a TOP pályázati programok végrehajtása szünetel

-        a Szabadságtéri Közösségi Ház és Klub működtetése szünetel

-        a Jókai utcai közösségi ház korlátozottan működik- Bezárnak a kulturális és sport intézmények, a Tornyai Múzeum, Alföldi Galéria, BFMK, Tourinform iroda, Emlékpont, strand, sportlétesítmények.- A polgármesteri hivatal is korlátozásokat vezet be:

-        A lakosság számára zárva lesznek az irodák, egyszerre csak 4 ügyfél lehet bent az épületben, a földszinti pénztáraknál.

-        1 pénztár lesz nyitva, a másiknál a HMSZ zrt. munkatársai az ebédbefizetéseket fogadják majd.

-        Kizárólag azokban az ügyekben megengedett az ügyfélfogadás, ahol jogszabály írja elő a személyes megjelenés szükségességét. Amennyiben a személyes jelenlét szükségessége kérdéses, javasolt a telefonos egyeztetés az ügyintézővel.

 

-        Tekintettel arra, hogy az esküvői ceremóniákon az intézményt adott napokon több száz vendég is felkeresheti, ami különösen az idős családtagok esetében jelenthet veszélyforrást, március 16. napjától az esküvőket kérjük a veszélyhelyzetet követő időpontra átfoglalni, vagy maximum 10 fő létszámban megtartani. A veszélyhelyzet időtartama alatt a 15 főnél nagyobb létszámú esküvők megtartására nem tudunk lehetőséget biztosítani, kizárólag akkor, ha az anyakönyvvezető szabad térben vállalja az eseményt, és ennek feltételei biztosíthatók. Ez esetben előzetes egyeztetés szükséges.


- A dolgozók védelmében is vizsgálják a lehetőségeket, a tömegközlekedést használók, a kisgyerekesek és a munkaképes, krónikus betegek távmunkában dolgoznak majd.

-        arra kérik a város lakosságát, hogy csak a legsürgősebb esetben keressék a hivatalt személyesen. Telefonon, e-mailben ügyfelkapun keresztül bárki fordulhat, viszont a kritikus helyzet kezelése miatt a jelenlévő kollégák túlterheltek lesznek, türelmet kérnek az ügyfelektől.

 

Piac – fokozott biztonsági intézkedések mellett tovább működik, két bejárat működik majd, ahol kézfertőtlenítést kell majd végezni, a létszámot a közterület-felügyelők ellenőrzik majd. Amikor a létszám a távolságtartást már nem teszi lehetővé, csak akkor léphetnek majd be a vásárlók, amikor valaki elhagyja annak területét.

 

Önkormányzati fenntartású óvodák
-  Szerdától 4 óvoda fog működni, a Malom, Nádor, Magvető és Oldalkosár utcai óvodák, ahol maximum 5 fős csoportokban biztosítják a kiscsoportos felügyeletet

A MOK javaslatára a 65 év fölötti orvosok számára előírták, hogy ne vegyenek részt a közvetlen betegellátásban. Vásárhelyen a 9 gyermekorvosból öten 65 év fölöttiek. Négyen viszik a közel 10000 gyerek ellátását. A 65 év fölötti orvosok telefonos tanácsadást tartanak.

 

 
 
Forrás: HMVH önkorm.
VH
 

Olvassa el ezt is!

Március 16-tól visszavonásig

Március 16-tól visszavonásig

Összefoglaló a hódmezővásárhelyi nevelési és oktatási intézményeket érintő rendelkezésekről. A pedagógusoknak jár a munkabér, folyamatos marad a munkavégzés.
Vásárhelyi kitüntetettek

Vásárhelyi kitüntetettek

Nemzeti ünnepünk alkalmából a vásárhelyi hitélet két jeles képviselőjének állami kitüntetéseket adtak át Áder János köztársasági elnök megbízásából.
Médiacentrummal erősít a helyi tájékoztatás

Médiacentrummal erősít a helyi tájékoztatás

Folyamatosan növekszik a három új média népszerűsége. Mostantól egy, a szegedi TV-ből érkezett vérbeli tévés-újságíró fogja össze ezeket.
Van akinek nem jó a jó idő

Van akinek nem jó a jó idő

Alig ért véget a tél, közeledik allergiásnál tünetet okozó pollenszezon. Az allergia egyre több ember életét keseríti meg
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.