KözéletVásárhelyt érintő intézkedések

2020. március 16., hétfő
 
Vásárhelyt érintő intézkedések

Március 16-án délután újra összeült a vásárhelyi operatív stáb, a koronavírus terjedésének megfékezése illetve az ezzel kapcsolatos helyzet kezelésének érdekében.

 

 

 

 

 

 

 


 

-        a rendőrség munkatársai tájékoztattak, hogy jelenleg 6 fő van karanténban Hódmezővásárhelyen, egyelőre valamennyien tünetmentesek, de Olaszországból tértek haza, ezért kerültek karanténba.

 

Az ülést követő sajtótájékoztatón elhangzott: meghívást kaptak az Erzsébet kórház, SBO vezetői, a tisztiorvos is, de nem kívánnak részt venni a közös munkában.

(Itt kell megjegyezni, hogy a hódmezővásárhelyi operatív stáb megalakulásakor Kallai Árpád hivatalos levélben indokolta meg hogy sem joga, sem hatásköre nincs részt venni a polgármester  stábjában. Mint írta, ez ugyanis ellenkezik a központilag meghatározott utasítási renddel. „A koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan ránk háruló rendkívüli felelősség tudatában, a vírussal szembeni egységes védekezés kapcsán csak és kizárólag a 40/2020. (III. 11.) és a 41/2020. (III.11.) Korm. rendeletekben foglaltak; valamint a kormány által felállított operatív törzs és a népegészségügyi hatóság (NNK) utasításai, intézkedései szerint járunk el és fogunk eljárni." - írta indoklásában Dr. Kallai Árpád.)


-        akik önként vonulnak el, kérhetik az étkezés megoldását a Hódmenzától, 1300 ft-os áron kiszállítják nekik. Telefonon is meg lehet rendelni a 30/749-8756 30/749-8759 30/749-8755 számokon. Két helyszínen tartják fenn a helyszíni étkezést, a 602-es konyháján és a Cseresnyés kollégiumban. Akik nem tudják kifizetni, nekik a … krízistelefonszámon lehet jelezni, a város a népjóléti irodán keresztül tud segítséget nyújtani.

-        a város költségvetéséből 10 millió forintot különítettek el egyelőre segélycsomagok összeállítására, aminek kiosztása a város szociális ellátórendszerén keresztül történik.

-        Bálint Gabriella a Kapcsolat-központ vezetője, mint a szociális, gyermekjólléti és egészségügyi alapellátást biztosító intézményrendszer, 18 intézmény és sokkal több tagintézményért felelős igazgató elmondta, hogy milyen intézkedéseket hoztak már eddig:

  • 2 időskorúakat ellátó bentlakásos intézményt működtetnek, itt látogatási tilalom van és korlátozták a lakók kijárásának lehetőségeit is.
  • fogyatékossággal élők nappali intézményénél, a Csodaháznál kiscsoportos, korlátozott működést tudnak biztosítani, akárcsak a bölcsődéknél, a Hóvirág és Oldalkosár utcai intézményeknél.
  • március 18-tól csak a Hóvirág utcán működik bölcsőde,
  • előzetes felmérések alapján az Oldalkosár utcai bölcsődében 12 gyerek ellátását kérték a 270-ből, míg a Hóvirág utcán 15 kisgyermekét. 8 főig alakítanak ki kiscsoportokat, és így fogadják a kisgyerekeket.

-        a Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat korlátozott ügyfélfogadással és csak krízisellátással foglalkozik. Az adományokat is csak itt tudják biztosítani, de csak szabadtéri átadással.

-        Krízistelefont is működtetnek, a 30 6162535 -os számon. Itt egy-egy kolléga dolgozik hétvégén és éjszaka. Arra kérik a rászorulókat hogy csak valós és valóban krízishelyzetben hívják őket.

-        a védőnői szolgálat korlátozott ügyfélfogadással és kilátogatással működik

-        a Mikkamakka játszóház szünetel

-        a TOP pályázati programok végrehajtása szünetel

-        a Szabadságtéri Közösségi Ház és Klub működtetése szünetel

-        a Jókai utcai közösségi ház korlátozottan működik- Bezárnak a kulturális és sport intézmények, a Tornyai Múzeum, Alföldi Galéria, BFMK, Tourinform iroda, Emlékpont, strand, sportlétesítmények.- A polgármesteri hivatal is korlátozásokat vezet be:

-        A lakosság számára zárva lesznek az irodák, egyszerre csak 4 ügyfél lehet bent az épületben, a földszinti pénztáraknál.

-        1 pénztár lesz nyitva, a másiknál a HMSZ zrt. munkatársai az ebédbefizetéseket fogadják majd.

-        Kizárólag azokban az ügyekben megengedett az ügyfélfogadás, ahol jogszabály írja elő a személyes megjelenés szükségességét. Amennyiben a személyes jelenlét szükségessége kérdéses, javasolt a telefonos egyeztetés az ügyintézővel.

 

-        Tekintettel arra, hogy az esküvői ceremóniákon az intézményt adott napokon több száz vendég is felkeresheti, ami különösen az idős családtagok esetében jelenthet veszélyforrást, március 16. napjától az esküvőket kérjük a veszélyhelyzetet követő időpontra átfoglalni, vagy maximum 10 fő létszámban megtartani. A veszélyhelyzet időtartama alatt a 15 főnél nagyobb létszámú esküvők megtartására nem tudunk lehetőséget biztosítani, kizárólag akkor, ha az anyakönyvvezető szabad térben vállalja az eseményt, és ennek feltételei biztosíthatók. Ez esetben előzetes egyeztetés szükséges.


- A dolgozók védelmében is vizsgálják a lehetőségeket, a tömegközlekedést használók, a kisgyerekesek és a munkaképes, krónikus betegek távmunkában dolgoznak majd.

-        arra kérik a város lakosságát, hogy csak a legsürgősebb esetben keressék a hivatalt személyesen. Telefonon, e-mailben ügyfelkapun keresztül bárki fordulhat, viszont a kritikus helyzet kezelése miatt a jelenlévő kollégák túlterheltek lesznek, türelmet kérnek az ügyfelektől.

 

Piac – fokozott biztonsági intézkedések mellett tovább működik, két bejárat működik majd, ahol kézfertőtlenítést kell majd végezni, a létszámot a közterület-felügyelők ellenőrzik majd. Amikor a létszám a távolságtartást már nem teszi lehetővé, csak akkor léphetnek majd be a vásárlók, amikor valaki elhagyja annak területét.

 

Önkormányzati fenntartású óvodák
-  Szerdától 4 óvoda fog működni, a Malom, Nádor, Magvető és Oldalkosár utcai óvodák, ahol maximum 5 fős csoportokban biztosítják a kiscsoportos felügyeletet

A MOK javaslatára a 65 év fölötti orvosok számára előírták, hogy ne vegyenek részt a közvetlen betegellátásban. Vásárhelyen a 9 gyermekorvosból öten 65 év fölöttiek. Négyen viszik a közel 10000 gyerek ellátását. A 65 év fölötti orvosok telefonos tanácsadást tartanak.

 

 
 
Forrás: HMVH önkorm.
VH
 

Olvassa el ezt is!

Március 16-tól visszavonásig

Március 16-tól visszavonásig

Összefoglaló a hódmezővásárhelyi nevelési és oktatási intézményeket érintő rendelkezésekről. A pedagógusoknak jár a munkabér, folyamatos marad a munkavégzés.
Vásárhelyi kitüntetettek

Vásárhelyi kitüntetettek

Nemzeti ünnepünk alkalmából a vásárhelyi hitélet két jeles képviselőjének állami kitüntetéseket adtak át Áder János köztársasági elnök megbízásából.
Médiacentrummal erősít a helyi tájékoztatás

Médiacentrummal erősít a helyi tájékoztatás

Folyamatosan növekszik a három új média népszerűsége. Mostantól egy, a szegedi TV-ből érkezett vérbeli tévés-újságíró fogja össze ezeket.
Van akinek nem jó a jó idő

Van akinek nem jó a jó idő

Alig ért véget a tél, közeledik allergiásnál tünetet okozó pollenszezon. Az allergia egyre több ember életét keseríti meg
 

És ezt már olvasta?

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő
 
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat

A tavalyihoz képest idén több festmény lesz az Őszi Tárlaton. Ismét sok fiatal művész szeretné erősíteni ismertségét az országos hírnevű kiállítás segítségével.