Kultúra, oktatásHogy ilyen többé soha ne legyen!

2014. május 17., szombat
 

Elmerengő idős embereket, a látványon elgondolkodó középkorúakat, megrendült fiatalokat örökített meg a Vásárhelyi Hírek fotósa. Megnyílt a Rákosi-korszak börtöneit bemutató kiállítás.

 

Fotók: Damó Adrienn (VH)

 

 

Nem kell nagy empátia, hogy érezzük - az akár meg is érinthető - eredeti bitófának milyen üzenete van a múltból, írtuk a napokban, amikor a kiállítás installálásának utolsó simításaira meghívták a sajtót.

Valóban a kiállítás megnyitóján részt vettek közül sokan közvetlenül is szembesülhettek az eddig olvasmányokból, filmfelvételekből ismert korszakról, ami a történészek szerint is a 20. század legsötétebb időszaka volt. Az az évtized, amelyet Rákosi Mátyás neve fémjelez. Már 1945-től kezdődően megteltek az ország börtönei, internáló-, és kényszermunkatáborai politikai foglyokkal, majd a kiépülő kommunista diktatúra börtönné változtatta az egész országot, mondta május 17-én délelőtt a kiállítás megnyitóján Kónyáné dr. Kutrucz Katalin, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese.

 

Árva László, az Emlékpont szakmai vezetője emlékezésre kérte a jelenlévőket, a kiállításhoz közvetlen hódmezővásárhelyi kötődésű személyekre, akik a kommunizmust megdönteni szándékozott Fehér Gárda vezetői voltak. Blahó Jánost és Kovács Istvánt halálra ítélték és 1951. március 30-án kivégezték.

A kiállítás középpontjában egy rekonstruált zárka található, részben eredeti, a szegedi Csillagból származó tárgyakkal, zárkaajtóval, vasággyal és stokival. A Rákosi-diktatúrában politikai okokból kivégzettekre egy eredeti bitófa emlékeztet. A megnyitó után, többen egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el a bitófa falépcsőjén, emlékezve a koncepciós perek kivégzettjeire.

 

A tárlat nem csak az ötvenes évek büntetés-végrehajtásáról ad körképet, hanem a cím kétértelműségének megfelelően felidézi azt is, ahogy Rákosi Mátyás a Csillagbörtönben raboskodott a harmincas években. Az előbb 8 és fél évre, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Rákosi kivételesen jó elbánásban részesült a Csillagban. A kiállításon egy priccs és Rákosi Mátyás alakját idéző bábú illusztrálta a körülményeit, és mint megtudhattuk: zárkája egész nap nyitva volt, szabadon járkált írnoki helye és a cella között. Időnként a politikai foglyokkal párttaggyűlést tartott, és frakciózás címén kizárta azokat, akik kifogásolni merték, hogy a többiektől eltérően a csomagját nem osztotta meg a rabtársai között. Feltűnően sok pénze volt, és ügyvédje útján állandó kapcsolatban volt Moszkvában lévő rokonaival. Rákosi 1940 október végén egy államközi megállapodás értelmében a Szovjetunióba távozhatott, majd 1945 január végén tért vissza Magyarországra. Hogy aztán közel egy évtizeden át börtönné változtassa az országot.

 

A börtönök világát megidéző kiállítás szeptember közepéig látogatható.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Borzongató tárgyak (Kattintson!)

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Visszakapta Ivettke a kerékpárját

Visszakapta Ivettke a kerékpárját

Egy 64 éves hódmezővásárhelyi férfi lopta meg a súlyosan beteg kislányt. A rendőrség gyorsított eljárásban bíróság elé állítja.
Vasárnap ingyenesek a múzeumok

Vasárnap ingyenesek a múzeumok

Május 18-án, vasárnap a Múzeumi Világnapon valamennyi hódmezővásárhelyi muzeális intézmény és kiállítás díjtalanul látogatható.

Már csak egy meccs van az 5. helyért

Már csak egy meccs van az 5. helyért

Az NB I/B Zöld csoportjának 5. helyéért Győr ellen játszotta utolsó hazai mérkőzését a 2023/24-es szezonban a Vásárhelyi Kosársuli.
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről

Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 

És ezt már olvasta?

Holler László természetközeli világa
Holler László természetközeli világa Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
 
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
 
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
 
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral
Módszertani nap helyettes államtitkárral A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Magyar Péter Vásárhelyen
Magyar Péter Vásárhelyen Május 20-án országjáró körútja során Hódmezővásárhelyen járt Magyar Péter, aki a Kossuth téren összegyűlt nagyszámú érdeklődő előtt mondott beszédet.