Kultúra, oktatásHogy ilyen többé soha ne legyen!

2014. május 17., szombat
 

Elmerengő idős embereket, a látványon elgondolkodó középkorúakat, megrendült fiatalokat örökített meg a Vásárhelyi Hírek fotósa. Megnyílt a Rákosi-korszak börtöneit bemutató kiállítás.

 

Fotók: Damó Adrienn (VH)

 

 

Nem kell nagy empátia, hogy érezzük - az akár meg is érinthető - eredeti bitófának milyen üzenete van a múltból, írtuk a napokban, amikor a kiállítás installálásának utolsó simításaira meghívták a sajtót.

Valóban a kiállítás megnyitóján részt vettek közül sokan közvetlenül is szembesülhettek az eddig olvasmányokból, filmfelvételekből ismert korszakról, ami a történészek szerint is a 20. század legsötétebb időszaka volt. Az az évtized, amelyet Rákosi Mátyás neve fémjelez. Már 1945-től kezdődően megteltek az ország börtönei, internáló-, és kényszermunkatáborai politikai foglyokkal, majd a kiépülő kommunista diktatúra börtönné változtatta az egész országot, mondta május 17-én délelőtt a kiállítás megnyitóján Kónyáné dr. Kutrucz Katalin, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese.

 

Árva László, az Emlékpont szakmai vezetője emlékezésre kérte a jelenlévőket, a kiállításhoz közvetlen hódmezővásárhelyi kötődésű személyekre, akik a kommunizmust megdönteni szándékozott Fehér Gárda vezetői voltak. Blahó Jánost és Kovács Istvánt halálra ítélték és 1951. március 30-án kivégezték.

A kiállítás középpontjában egy rekonstruált zárka található, részben eredeti, a szegedi Csillagból származó tárgyakkal, zárkaajtóval, vasággyal és stokival. A Rákosi-diktatúrában politikai okokból kivégzettekre egy eredeti bitófa emlékeztet. A megnyitó után, többen egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el a bitófa falépcsőjén, emlékezve a koncepciós perek kivégzettjeire.

 

A tárlat nem csak az ötvenes évek büntetés-végrehajtásáról ad körképet, hanem a cím kétértelműségének megfelelően felidézi azt is, ahogy Rákosi Mátyás a Csillagbörtönben raboskodott a harmincas években. Az előbb 8 és fél évre, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Rákosi kivételesen jó elbánásban részesült a Csillagban. A kiállításon egy priccs és Rákosi Mátyás alakját idéző bábú illusztrálta a körülményeit, és mint megtudhattuk: zárkája egész nap nyitva volt, szabadon járkált írnoki helye és a cella között. Időnként a politikai foglyokkal párttaggyűlést tartott, és frakciózás címén kizárta azokat, akik kifogásolni merték, hogy a többiektől eltérően a csomagját nem osztotta meg a rabtársai között. Feltűnően sok pénze volt, és ügyvédje útján állandó kapcsolatban volt Moszkvában lévő rokonaival. Rákosi 1940 október végén egy államközi megállapodás értelmében a Szovjetunióba távozhatott, majd 1945 január végén tért vissza Magyarországra. Hogy aztán közel egy évtizeden át börtönné változtassa az országot.

 

A börtönök világát megidéző kiállítás szeptember közepéig látogatható.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Borzongató tárgyak (Kattintson!)

 
 
B. Szabó Zoltán
 

Olvassa el ezt is!

Visszakapta Ivettke a kerékpárját

Visszakapta Ivettke a kerékpárját

Egy 64 éves hódmezővásárhelyi férfi lopta meg a súlyosan beteg kislányt. A rendőrség gyorsított eljárásban bíróság elé állítja.
Vasárnap ingyenesek a múzeumok

Vasárnap ingyenesek a múzeumok

Május 18-án, vasárnap a Múzeumi Világnapon valamennyi hódmezővásárhelyi muzeális intézmény és kiállítás díjtalanul látogatható.

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen

Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.