Kultúra, oktatásBorzongató tárgyak

2014. május 15., csütörtök
 

Nem kell nagy empátia, hogy érezzük- az akár meg is érinthető - eredeti bitófának milyen üzenete van a múltból. Szombattól az Emlékpontban látható.

 

A május 17-én Hódmezővásárhelyen az Emlékpont Múzeum Galériájában nyíló kiállítás a Rákosi-korszak börtönviszonyairól, az ötvenes évek büntetés-végrehajtási módszereiről. A rendezés utolsó fázisára a sajtót is meghívták.

Kószó Péter alpolgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Emlékpont szombaton nyíló kiállítása a börtönök világa mellett a Rákosi Mátyás nevével fémjelzett diktatúrát is megjeleníti, azt az időszakot, amit a mai fiataloknak is meg kell ismerniük.

 
Vincze Gábor történész arról beszélt, hogy a kiállításnak közvetlen hódmezővásárhelyi kötődése is van, mert a kommunizmust megdönteni szándékozott Fehér Gárda vezetőit, Blahó Jánost és Kovács Istvánt halálra ítélték és 1951. március 30-án kivégezték. Elmondta azt is, hogy már 1945-ben megteltek a börtönök, a népbíróságok 1949-ig mintegy ötvenezer vádlottat ítéltek börtönbüntetésre. 1956-ig ötszáz embert ítéltek halálra és végeztek ki, többségüket a fővárosban, de sokakat a szegedi Csillag börtönben.

A kiállítás rendezői nemcsak képben, hanem a valóságban is megjelenítik a Csillag börtönt, egy rekonstruált zárka által, amelybe eredeti tárgyak is kerültek, mint például a zárkaajtó, az  asztal és a stoki.

A kiállítás talán legszuggesztívebb tárgya egy a ’70 –es évekig használatos eredeti bitófa, szintén a Csillagból.

Vincze Gábor történész elmondta, a tárlat az 50-es évek büntetés-végrehajtásának bemutatása mellett tablókkal, cellájának emeletes ágyával és figurájával felidézi azt is, ahogy Rákosi Mátyás a Csillag börtönben raboskodott 1930-tól, miután 1926-ban előbb nyolc és fél évre, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és csak 1940-ben a Szovjetunió segítségével szabadult – „sajnos, mert így néhány évvel később szinte börtönné változtathatta az országot” - tette hozzá a történész.

 

A Nemzeti Kulturális Alap 3,2 millió forintos támogatásával megvalósított kiállítás május 17-én, szombaton 11 órakor nyílik. Az eredeti méretű rekonstruált cella, a bitófa, a 18 úgynevezett roll-up poszter, fotók, a Sátoraljaújhelyi Büntetés-végrehajtási Intézet börtönmúzeumától és a szegedi Csillag börtöntől kapott tárgyak teszik, mind témájával mind pedig megvalósításával kuriózummá a kiállítást, amely szeptember közepéig látható Vásárhelyen. Ezt követően további öt városban, így Szegeden is bemutatják.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Pakoljunk és költözzünk!

Pakoljunk és költözzünk!

A felhasználók június 30-ig nosztalgiázhatnak az iWiW-en, mert utána megszűnik. Aki akarja kimentheti az összes adatát egy kattintással.
Lesz Mártélyon kavalkád, vagy valami hasonló

Lesz Mártélyon kavalkád, vagy valami hasonló

Május 31-én Retro Családi Nap néven Mártélyon a töltés előtt található sportpályánál 10 órától egymást érik majd a programok. Részletes programmal!
Hódmezővásárhelyi szociális dolgozók kitüntetése

Hódmezővásárhelyi szociális dolgozók kitüntetése

November 8-án díszközgyűlésen adták át a Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Szolgálatáért díjakat. Idén hárman kapták meg.
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán

Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán

A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.