Kultúra, oktatásVasárnap ingyenesek a múzeumok

2014. május 16., péntek
 
Vasárnap ingyenesek a múzeumok

Május 18-án, vasárnap a Múzeumi Világnapon valamennyi hódmezővásárhelyi muzeális intézmény és kiállítás díjtalanul látogatható, tájékoztatott Elek András.

 

 

 


 

A Tornyai János Múzeum sajtóreferense elmondta, ingyenes látogatásra várja az múzeumbarátokat a Tornyai János Múzeum, ahol Koszta József nagyszabású, páratlan kiállítását, valamint a fél évszázaddal ezelőtt előkerült szikáncsi aranykincset is megtekinthetik az érdeklődők. A legnagyobb és legjelentősebb hun kori pénzleletet bemutató tárlat ‑ két héttel meghosszabbítva ‑ június 1-jéig várja a látogatókat. Az Emlékpont kiállításai a (fél)múlt történelemébe vezetnek: a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató  közgyűjteményben az ötvenes évek börtöneiről és internálótáborairól nyílik kiállítás a szegedi Csillagbörtönből származó zárkatárgyakkal és bitófával.

 

Az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyában vasárnap délben nyílik Kurucz D. István, az alföldi piktúra jelesének, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok egyik alapító atyjának centenáriumi emlékkiállítása; a Kossuth téri kiállítótermekben V. Nagy Nándor képzőművész Genezis című tárlata kínál érdekességeket a képzőművészet iránt érdeklődőknek. Az Ógimnázium emeletén történeti és tematikus egységekben tekinthetik át a művészetkedvelők az Alföld festészetét és szobrászatát.

 

Ezen a hétvégén rendezik meg Budapesten a 19. Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A kétnapos fesztiválon az ország 107 múzeuma között a vásárhelyi múzeumok is érdekes és izgalmas programokat kínálnak. Az érdeklődők ‑ Koszta e témában született emblematikus alkotásaihoz kapcsolódóan ‑ kipróbálhatják a "kukoricatörést", mindenki elkészítheti a saját solidusát, és bárki összeállhat egy közös fotóra III. Valentianussal, a szikáncsi aranypénzek egyik "főszereplőjével".

 

Kapcsolódó cikkünk:

Mindent a kéznek - múzeumok testközelből

 

Olvassa el ezt is!

Plasztikus, de nem szobrászat, színes, de nem festészet

Plasztikus, de nem szobrászat, színes, de nem festészet

A most nyíló kiállítással folytatódik a magyar kerámiaművészet 20. századi nagy egyéniségeit bemutató sorozat. Képekkel!
Visszakapta Ivettke a kerékpárját

Visszakapta Ivettke a kerékpárját

Egy 64 éves hódmezővásárhelyi férfi lopta meg a súlyosan beteg kislányt. A rendőrség gyorsított eljárásban bíróság elé állítja.
Ismét pályán a kosaras lányok

Ismét pályán a kosaras lányok

Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki

A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki

A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.