GazdaságA temetési szolgáltatás is megdrágult

2021. október 25., hétfő
 
A temetési szolgáltatás is megdrágult

A következő napokban a hagyományok jegyében erősebben gondolunk elhunyt szeretteinkre, ennek kapcsán érdemes a temetés költségeinek jelentős változásairól is beszélni.

 

 

 

 

 

 

 

Az idén szeptemberben az egy évvel korábbinál a hivatalos adatok szerint 12 százalékkal kellett többet fizetni a temetésért. Ugyanebben az időszakban az infláció is megugrott, de a drágulás üteme még így sem lett feleakkora sem. A szociális temetés törvény szerint 2024-ben jöhet.

A KSH adatai szerint az idén szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ennél magasabb inflációt kilenc évvel ezelőtt, 2012 októberében mértek utoljára.

A drágulási „toplistán”  szerepel a temetési szolgáltatás is. Annak ára a hivatalos statisztika szerint egy év alatt 12 százalékkal emelkedett. Az alapszolgáltatás – böngészhető ki a KSH egyik háttértáblájából – a tavalyi 189440 forint helyett már 212110 forint.


A hagyományos, tehát koporsós temetés esetén a fővárosban a kiadás elérheti a 750 ezer forintot, de vidéken is vaskos summa jöhet ki a végén. Általánosságban elmondható, hogy Budapesten a hagyományos temetés kerül többe, vidéken pedig a hamvasztás.


A jelenlegi ajánlatok alapján egy hamvasztásos temetés akciósan 100-125 ezer forintba kerül. Amúgy a teljes krematóriumi díj a fővárosban 60-70 ezer, vidéken akár a 100 ezer forintot is meghaladó lehet. Koporsóval az ár körülbelül 110 ezer forinttól indul. Ebben persze nincsenek benne a különböző temetői díjak, amelyekben a legnagyobb – önmagában többszázezer forintot kitevő – tétel a sírhelymegváltási díj. A ravatalozásért 51-136 ezer forintot is ki lehet fizetni. Ehhez hozzájön még a sírhelyhantolás, temetőn belüli szállítás költsége.

 

Idén februártól egy törvénymódosítás alapján, ha a halottvizsgálati bizonyítvány szerint a holttest hamvasztható, a hamvasztást az ország területén működő bármely hamvasztóüzemben el lehet végezni. Ezzel – legalábbis elméletben – kiegyenlítődnek a kapacitások eltérése miatti árkülönbségek az országban. Nem ez azonban az egyetlen törvénymódosítás.

A már sokszor halogatott szociális temetés ötletet az idén a költségvetési törvény megalapozásában tovább tolták. A 1999. évi XLIII. törvény módosítása szerint a szociális temetésről szóló passzus 2024 januárjában lép hatályba. Akkortól lenne tehát lehetőség – jókora megkötések mellett – ingyenes temetésre. Az előírás az, hogy ez abban az esetben lehetséges, ha az eltemettető vagy az általa felkért személy személyesen közreműködik, az állam által biztosított kellékeket használva ingyenes temetési helyre helyezi el koporsóban vagy hamvasztva a halottat.  

 
 
Forrás: KSH
VH
 

Olvassa el ezt is!

A papirforma szerint alakult a mérkőzés

A papirforma szerint alakult a mérkőzés

A sok hiányzó miatt a fiatalok mellett mindössze három felnőttjátékosa maradt a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli csapatának a  Cegléd elleni mérkőzésre.
Díszdiplomákat adtak át

Díszdiplomákat adtak át

Október 22-én a díszközgyűlés keretében két pedagógus díszdiplomát kapott. Mindketten 65 éve szereztek diplomát.
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen

Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen

A koronavírus-járvány után bekövetkezett ingatlanpiaci korrekció Csongrád-Csanád megye ingatlanpiacának kínálati árait is pozitív irányba mozdította el.
Teszt az egészséges táplálkozásról

Teszt az egészséges táplálkozásról

Már szinte unalmasak lehetnek a heti- és havilapok, vagy a különböző internetes oldalakon található tesztek sokasága, amelyek megmondják mit és hogyan…? Mi most egy teljesen egyszerű de hatékony teszttel bizonyítjuk be, hogy lehet másképpen is..!

 

És ezt már olvasta?

Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train
Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train A tram-train november 29-től óránként közlekedik Hódmezővásárhelyről. Részletes menetrend a megállókkal a cikkben!
 
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo A nagy médiaérdeklődés mellett lezajlott országos bajnokságon impozáns eredményt, 26 érmes helyezést ért el a vásárhelyi sportegyesület. Részletes eredményekkel.
 
Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért
Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért Ezzel a mottóval karácsonyi képeslapkészítő akciót indított a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A vásárhelyi kórház dolgozóit is erősíteni, bátorítani szeretnék.
 
Ismét téma a Teleki utcai bölcsőde felújítása
Ismét téma a Teleki utcai bölcsőde felújítása 2019 szeptemberében - az akkori hírek szerint a város 230 millió forintot kapott Pénzügyminisztériumtól. a bölcsőde felújítására, korszerűsítésére
 
Egyre több a mikroműanyag a Tiszában
Egyre több a mikroműanyag a Tiszában Megdöbbentő eredményeket hozott az eddigi minták elemzése, amikor a folyó vízrendszerének mikroműanyagokkal való szennyezettségét vizsgálták.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 46. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 46. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Eladott labdák, a figyelmetlenségek és elhibázott büntetők
Eladott labdák, a figyelmetlenségek és elhibázott büntetők A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli és a Békési SzSK csatája régóta nagy dél-alföldi rangadónak, egyben az NB I/B Zöld csoport egyik, ha nem a legfordulatosabb párosításának számít.