Kultúra, oktatásJövő ősszel indulhat az oktatás

2021. november 2., kedd
 
Jövő ősszel indulhat az oktatás

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tervei között szerepel, hogy 2030-ig mintegy 10 honvéd középiskola és kollégium kezdje meg működését Magyarországon.

 

 

 


A 2013-ban alapított debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola után, a honvédelmi középiskolák és kollégiumok sora először az idén nyáron átadott Nyíregyházi Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiummal bővült. A következő tanévben pedig a hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium (HHKK) is megkezdi működését.

A Modern Városok Program keretében támogatott, önálló, többcélú szakképzési intézmény diákjainak kollégiumi elhelyezése az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában történik majd.

 

Magyarország kormánya a Modern Városok Programban 2017. május 26-án -Orbán Viktor hódmezővásárhelyi látogatásának egyik programpontjaként - együttműködési megállapodást kötött Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatával a város további fejlődése és megújulása érdekében. A megállapodásban foglaltak végrehajtásával összefüggő feladatokról az 1840/2017. (XI. 10.) kormányhatározat rendelkezik.

 

Az iskoláról az elmúlt években többször írtunk a Vásárhelyi Hírekben. A honvédelmi szakközépiskola kialakítását az Ady Endre utca végén, a volt Démász telephelyén tervezik. Nagyon jó helyen található, a városközponttól sincs messze, a laktanyához kimondottan közel van, és a közlekedés is jól megoldott. Az 1,5 ha-os terület a honvédelmi tárca szerint is minden szempontból megfelelő.

A kezdő lépések 2019 októberében voltak, amikor a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján 180 millió forintot irányoztak elő a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégium helyszínéül szolgáló Ady Endre úti ingatlan tulajdonjogának Magyar Állam részére történő megszerzéséhez. (A használatba vétel várhatan csak 2024-ben lesz.)

 

A honvéd középiskolákban és kollégiumokban a jelenleg hatályos szakképzési és köznevelési törvénynek megfelelve, a diákok emeltszintű honvédelmi nevelése, oktatása bentlakásos rendszer keretein belül, egyedi program szerint zajlik. A diákok nem részesülnek katonai kiképzésben, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező számukra a katonai pályaválasztás sem. A középiskolai tanulmányaik befejezését követően a kadétok számára is adott a lehetőség, hogy civil felsőoktatási intézményekbe felvételizzenek.

 

A 2022/2023-as tanévben, a hódmezővásárhelyi intézménybe már lehet jelentkezni Honvéd kadét ágazati szakképzésre (gépjármű mechatronikai technikus / infokommunikációs hálózatépítő és – üzemeltető technikus szakmairány), valamint Honvéd kadét közismereti képzésre (gimnázium, emelt óraszámú angol nyelvi képzés) is.

Az intézménybe a pályaválasztó nyolcadikos diákok az általános középiskolai felvételi eljárás keretén belül jelentkezhetnek. A felvételizők számára kötelező a központi írásbeli vizsga (magyar nyelv és matematika), emellett az intézmény szóbeli felvételit és fizikai alkalmassági felmérést is tart.

 
 
Forrás: HM
VH
 

Olvassa el ezt is!

Idén is Gazdálkodj okosan!

Idén is Gazdálkodj okosan!

Jelentős összeggel, ismét tehetséges, a mezőgazdaság iránt érdeklődő és fogékony középiskolásokat szeretne díjazni a Mezőgazdasági Kar.
Vadászati trófeakiállítás a Mezőgazdasági Karon

Vadászati trófeakiállítás a Mezőgazdasági Karon

Afrikai és alaszkai trófeák, valamint európai és magyarországi nagyvadak trófeái láthatók a vásárhelyi kar kiállításán.
Világbajnok lett Zsarkó Dániel Péter

Világbajnok lett Zsarkó Dániel Péter

Jesoloban a WAKO Kick-box Világbajnokságon 65 ország mintegy 1400 versenyzője mérte össze tudását a több mint egy hét alatt.
A Kosársulinak nem ment a játék idegenben

A Kosársulinak nem ment a játék idegenben

Az NB I/B Zöld csoportjának 6. fordulójában hiába a teljes keret, sajnos végig a koncentráltan játszó vendéglátó akarata érvényesült.
 

És ezt már olvasta?

Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train
Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train A tram-train november 29-től óránként közlekedik Hódmezővásárhelyről. Részletes menetrend a megállókkal a cikkben!
 
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo A nagy médiaérdeklődés mellett lezajlott országos bajnokságon impozáns eredményt, 26 érmes helyezést ért el a vásárhelyi sportegyesület. Részletes eredményekkel.
 
Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért
Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért Ezzel a mottóval karácsonyi képeslapkészítő akciót indított a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A vásárhelyi kórház dolgozóit is erősíteni, bátorítani szeretnék.
 
Ismét téma a Teleki utcai bölcsőde felújítása
Ismét téma a Teleki utcai bölcsőde felújítása 2019 szeptemberében - az akkori hírek szerint a város 230 millió forintot kapott Pénzügyminisztériumtól. a bölcsőde felújítására, korszerűsítésére
 
Egyre több a mikroműanyag a Tiszában
Egyre több a mikroműanyag a Tiszában Megdöbbentő eredményeket hozott az eddigi minták elemzése, amikor a folyó vízrendszerének mikroműanyagokkal való szennyezettségét vizsgálták.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 46. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 46. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Eladott labdák, a figyelmetlenségek és elhibázott büntetők
Eladott labdák, a figyelmetlenségek és elhibázott büntetők A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli és a Békési SzSK csatája régóta nagy dél-alföldi rangadónak, egyben az NB I/B Zöld csoport egyik, ha nem a legfordulatosabb párosításának számít.