Kultúra, oktatásHelyi identitás a befőttesüvegben

2020. augusztus 23., vasárnap
 
Helyi identitás a befőttesüvegben

A hódmezővásárhelyi Népművészti Tájházban augusztus 22-én zárult a háromrészes Nyári Konyha gasztro-workshop. A múlt hasznos ismeretei a mai konyhában.

 

 

 

 

 2019 ősze óta 150 millió forintos EU-s pályázati pénzből tucatnyi kisebb-nagyobb programot szervez Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata – konzorciumban a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központtal és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központtal.

 

A varázslatos nevű „A helyi identitás és kohézió erősítése Hódmezővásárhelyen” elnevezésű pályázatba sok minden belefért, mint például a Bodzási Nap, a Kishomoki Szomszédoló, vagy a Csúcsi Aratóünnep. Ebből a pénzből megújult a Nap utcán és a Hódtóban található bmx és kerékpáros pálya is. Sőt hamarosan a városban 3 parkban sütögetős, pikinikező hely is készül.

 

A fantázia határtalan. Így aztán jutott az EU-s milliókból a kovászos kenyér szakmai fortélyainak elsajátítására, vagy a gyümölcsök és zöldségek hagyományos tartósítási módszereinek megismerésére is. A hétvégén tartott záróeseményen a gyógynövények világával és alkalmazásával ismerkedhetett az a néhány kiváltságos résztvevő, aki időben regisztrált a 3 rendezvényre.

 

A Tornyai János Múzeum tájékoztatás szerint a népi gyógyászat hiedelmeiről és jól bevált gyakorlati praktikáiról Terendi Viktória néprajzkutató tartott előadást, majd Kovácsné Felföldi Regina vezetésével ismerkedtek meg a workshop résztvevői azokkal az őshonos, a kiskertben is könnyen termeszthető gyógynövényekkel, amelyek a meghűléstől, a kisebb sebeken át, az emésztési problémákon keresztül, a stressz okozta kimerültségig sokféle panaszra kínálnak gyógyírt.

 

 

Érdemes lenne  az EU-s páyázati pénzből szervezett 3 rendezvény ismereteit közkinccsé tenni.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Városi díjak, kitüntetések 2020

Városi díjak, kitüntetések 2020

Idén is olyan személyiségek kaptak, akiknek a közéletben, a hazai kulturális, művészeti életben kiemelkedő a munkásságuk és ezzel Hódmezővásárhely hírnevét öregbítik.
Élete volt a néptánc - Kitüntette a város

Élete volt a néptánc - Kitüntette a város

A most 63 éves táncpedagógus az augusztus 20-a alkalmából adományozott kitüntetést tolókocsiban vette át. Az élet néha kegyetlen és igazságtalan!
Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

A szülők jelentős része nem a vallási nevelés, hanem az oktatás színvonalának megerősítése reményében szavazott az egyházi fenntartásra.

 

Macska-patkány játék

Macska-patkány játék

Vásárhelyen nem igazán csökken a kóbor állatok száma, hiszen biztosítva van az élelem a macskák és persze a patkányok szaporulatának is.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.