Kultúra, oktatásHelyi identitás a befőttesüvegben

2020. augusztus 23., vasárnap
 
Helyi identitás a befőttesüvegben

A hódmezővásárhelyi Népművészti Tájházban augusztus 22-én zárult a háromrészes Nyári Konyha gasztro-workshop. A múlt hasznos ismeretei a mai konyhában.

 

 

 

 

 2019 ősze óta 150 millió forintos EU-s pályázati pénzből tucatnyi kisebb-nagyobb programot szervez Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata – konzorciumban a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központtal és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központtal.

 

A varázslatos nevű „A helyi identitás és kohézió erősítése Hódmezővásárhelyen” elnevezésű pályázatba sok minden belefért, mint például a Bodzási Nap, a Kishomoki Szomszédoló, vagy a Csúcsi Aratóünnep. Ebből a pénzből megújult a Nap utcán és a Hódtóban található bmx és kerékpáros pálya is. Sőt hamarosan a városban 3 parkban sütögetős, pikinikező hely is készül.

 

A fantázia határtalan. Így aztán jutott az EU-s milliókból a kovászos kenyér szakmai fortélyainak elsajátítására, vagy a gyümölcsök és zöldségek hagyományos tartósítási módszereinek megismerésére is. A hétvégén tartott záróeseményen a gyógynövények világával és alkalmazásával ismerkedhetett az a néhány kiváltságos résztvevő, aki időben regisztrált a 3 rendezvényre.

 

A Tornyai János Múzeum tájékoztatás szerint a népi gyógyászat hiedelmeiről és jól bevált gyakorlati praktikáiról Terendi Viktória néprajzkutató tartott előadást, majd Kovácsné Felföldi Regina vezetésével ismerkedtek meg a workshop résztvevői azokkal az őshonos, a kiskertben is könnyen termeszthető gyógynövényekkel, amelyek a meghűléstől, a kisebb sebeken át, az emésztési problémákon keresztül, a stressz okozta kimerültségig sokféle panaszra kínálnak gyógyírt.

 

 

Érdemes lenne  az EU-s páyázati pénzből szervezett 3 rendezvény ismereteit közkinccsé tenni.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Városi díjak, kitüntetések 2020

Városi díjak, kitüntetések 2020

Idén is olyan személyiségek kaptak, akiknek a közéletben, a hazai kulturális, művészeti életben kiemelkedő a munkásságuk és ezzel Hódmezővásárhely hírnevét öregbítik.
Élete volt a néptánc - Kitüntette a város

Élete volt a néptánc - Kitüntette a város

A most 63 éves táncpedagógus az augusztus 20-a alkalmából adományozott kitüntetést tolókocsiban vette át. Az élet néha kegyetlen és igazságtalan!
Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

A szülők jelentős része nem a vallási nevelés, hanem az oktatás színvonalának megerősítése reményében szavazott az egyházi fenntartásra.

 

Macska-patkány játék

Macska-patkány játék

Vásárhelyen nem igazán csökken a kóbor állatok száma, hiszen biztosítva van az élelem a macskák és persze a patkányok szaporulatának is.
 

És ezt már olvasta?

Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk
Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk Mindenki ismerte a hangját ebben az országban. Mindig tudta úgy fordítani a szót, hogy a feloldás, a harmónia az öröm felé menjen, az élet felé, afelé, ahogy érdemes.
 
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021 Ebben az évben is kitüntették azokat, akik tavaly bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak névsora.
 
Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022
Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022 A hamarosan kezdődő iskolai nyári vakációra készülés mellett is érdemes megnézni, hogyan alakul a 2021 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Ó!divat - Öltözködés a 20. században
Ó!divat - Öltözködés a 20. században A kiállításon az érdeklődők megismerhetik, miként változott a divat az elmúlt száz esztendőben, és ez hogyan jelent meg a mindennapi viseletben.
 
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra A június 7-vel kezdődő héten az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Csongrád-Csanád megyében egyelőre csak a vízközeli területen és az agglomerációban végez légi szúnyogírtást.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 22. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 22. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jó tanulók és remek sportolók
Jó tanulók és remek sportolók Idén két vásárhelyi sportoló kapott 'Magyarország jó tanulója, jó sportolója' címet. Azok a diákok nyerhetik el, akik az előző tanévben kimagasló tanulmányi és sportteljesítményt nyújtottak.