KözéletÉlete volt a néptánc - Kitüntette a város

2020. augusztus 20., csütörtök
 
Élete volt a néptánc - Kitüntette a város

Ma már sokan szülők azok közül, akik iskolásként megszerették és művelték a néptáncot. Sokan közülük ma már a gyermekeik is néptáncosok. És ez nagyrészt Hegyi Istvánnak köszönhető. Élete volt a néptánc. Hatalmas empátiával, lelkesedéssel, odaadással segítette a vásárhelyi néptáncos kultúrát. Sikerült neki a gyerekek körében mára kissé „ciki” műfajt érdekessé, sikerélményekben, na és persze országos díjazásokban gazdaggá tenni.

 

 

 

 

 

 

A most 63 éves táncpedagógus az augusztus 20-a alkalmából adományozott Signum Urbis Honorantis kitüntetést tolókocsiban vette át. Az élet néha kegyetlen és igazságtalan!

 

Hegyi István született vásárhelyi és már fiatalon megismerkedett a néptánccal, és már akkor kitűnt tehetségével a többiek közül. Alapfokú néptánc- és táncház-vezető tanfolyamot végzett 1988-ban, néptánc-vezető „C” tanfolyamot - Budapesten 1991-ben -, majd a néptánc-vezető „B” tanfolyamot is.

Néptáncoktatóként 1987-ben került a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolába az akkori igazgató - Lányi Lajos - személyes felkérésére. 2006-ig minden évben a nevéhez is kötődött az évzáró műsorok sikeres néptánc előadásainak, koreográfiáinak készítése. 1982-ben került a Kankalin Néptáncegyütteshez, ahol később tánckarvezető is volt 1995-ig.

1995-ben megalapította a Százszorszép, majd 2001-ben az Árendás Néptáncegyüttest, melynek vezetője volt visszavonulásáig, 2006-ig. Betegsége miatt kellett feladnia a hivatásaként felfogott munkát.

Néptáncos éveiben jó kapcsolatot ápolt a környékbeli és az országban elismert oktatókkal, koreográfusokkal, neves szakemberekkel. Munkássága során végig a tiszta forrást tekintette alapanyagnak és e szerint is tanított. Oktatóként példakép volt sok-sok gyermek és fiatal számára. Virtuóz tánctudását tanítványai igyekeztek megtanulni, és ő ezt szívesen át is adta nekik évről évre.

Igyekezett aprólékosan kidolgozott koreográfiákat a színpadra állítani a csoportokon keresztül, de emellett megtanította a gyermekeket az improvizatív táncolás elsajátítására is.

Elévülhetetlen érdemei vannak a vásárhelyi néptáncoktatás területén, hiszen több száz gyermekkel szerettette meg a népi hagyományokat.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Átadták a tavasszal adományozott kitüntetéseket

Átadták a tavasszal adományozott kitüntetéseket

Most adták át a nemzeti ünnepünk alkalmából a vásárhelyi hitélet két jeles képviselőjének adományozott állami kitüntetéseket Áder János köztársasági elnök megbízásából.
Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

Domonkos Nővérek iskolája - Részletes hogyan tovább

A szülők jelentős része nem a vallási nevelés, hanem az oktatás színvonalának megerősítése reményében szavazott az egyházi fenntartásra.

 

Fel van adva a lecke

Fel van adva a lecke

Megkapták a hódmezővásárhelyi intézményvezetők is az EMMI járványügyi intézkedési tervét. Nem lesznek könnyű helyzetben az iskolák a protokoll végrehajtásában.
Hivatalos tanévi menetrend 2020-21

Hivatalos tanévi menetrend 2020-21

A megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet. Megjelent a teljes menetrend a tanítási szünetekkel, az érettségikkel. Részletes menetrend cikkünkben!
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán Felnőtt- és U20-as együttesünk is végletekig kiélezett, a bajnokság szempontjából nagyon értékes meccseket nyert meg a Kaszások Sportcsarnokban.
 
Még talán 3 évig így marad
Még talán 3 évig így marad Egyelőre marad a hódmezővásárhelyi Nagyállomás kissé viharvert épülete, de a következő időszakban már kezdődik a felújítás tervezése.
 
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem Az egyesületek versenyében az érmes helyezések alapján a két hódmezővásárhelyi közül a NICS-HSÚVC a negyedik, a Hód Úszó SE pedig a tizedik lett.
 
Hódmezővásárhely idei díjazottjai
Hódmezővásárhely idei díjazottjai Sok évtizedes hagyomány, hogy évente megválasztják a város díszpolgárát, valamint a Signum Urbis Honorantis és a Pro Urbe díjazottakat.
 
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák A napokban hazaérkezett Afganisztánból a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonáiból álló kontingens.
 
Helyreáll a vonatközlekedés
Helyreáll a vonatközlekedés Az elhúzódó felújítás miatt, a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés. Nézze meg a menetrendet!