GazdaságFellélegezhet Vásárhely

2022. február 13., vasárnap
 
Fellélegezhet Vásárhely

Mintegy 500 millió forintos költségű, a szagterhelést minimalizáló beruházás több éves kutatás-fejlesztési folyamat eredménye.


 

Képeken a vásárhelyi gyár (Fotók: ATEV)

 

 

 

 

A kormányzati támogatással megvalósult, mintegy félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházásnak köszönhetően szinte megszűnt az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi üzemének szagterhelése - közölte Vígh Róbert Ferenc gyárigazgató február 7-én a helyszínen.

 

Az 1993. szeptember 30-i alapítása óta állami tulajdonban lévő cég országos lefedettséggel gyűjti az állati melléktermékeket. Négy üzemében - Debrecenben, Solton, Hódmezővásárhelyen és Mátyásdombon - végzi ezek ártalmatlanítását, kezelését, feldolgozását.

 

A cég legnagyobb, 109 dolgozót foglalkoztató hódmezővásárhelyi gyárában az uniós csatlakozás óta kizárólag egészséges állatoktól származó baromfivágóhídi melléktermékeket dolgoznak föl. Az üzem baromfilisztet, hemoglobin vérterméket, toll-lisztet és takarmányzsírt állít elő - közölte Vígh Róbert Ferenc gyárigazgató. Hozzátette: emellett egy gyűjtő-átrakót is üzemeltetnek.

 

Mintegy 500 millió forintos költségű, a szagterhelést minimalizáló beruházás több éves kutatás-fejlesztési folyamat eredménye. Ennek során zárt feldolgozó technológiát vezettek be, majd a gyártócsarnokokat is teljesen zárttá tették. Az üzemből érkező levegő egy 29x4,5 méteres kamrában savas és lúgos mosáson megy keresztül, majd egy 1400 négyzetméteres - gyökér- és faaprítékból álló - biofilterrel szűrik meg - mondta az igazgató.

A technológia energiafelhasználása minimális, a jelenleg zajló tesztüzem március végére zárul le. A keletkező folyadékokat a jövőben a mezőgazdaságban kívánják felhasználni - közölte a szakember.

Mint ismeretes, Hódmezővásárhely és környékének lakosait évtizedek óta zavarta az ATEV gyártási folyamatakor keletkező kifejezetten penetráns szag, amelynek érzete erősen függött a széljárástól, illetve a légköri viszonyoktól. A városi legenda szerint, ha a Vásárhelyt beterítette az ATEV bűz, „mintegy barométerként” jelezte, hogy eső eshet 24 órán belül.

 

A probléma régóta foglalkoztatta, nemcsak a lakosokat, hanem a városvezetést is. Körülbelül 8 éve az akkori városvezetés igyekezett nyomást gyakorolni a fehérjefeldolgozóra, hogy beruházással csökkentse a szagterhelést. Akkor az állam által biztosított 100 millió forint állt rendelkezésre, amely egy több ütemre tervezett felújítás kezdete volt. Tény, hogy évekig maradt a bűz.

 

A város jelenlegi polgármestere és civilek kezdeményezésére 2020 szeptemberében 4000 aláírással és kisebb demonstrációval igyekeztek nyomást gyakorolni, hogy felgyorsuljanak az események.

Kovács Lajos vezérigazgató, erre reagálva azt nyilatkozta, hogy széles körű szakmai egyeztetéssel 2019-ben kidolgozták az ATEV ötéves stratégiai fejlesztési tervét. 2020-tól rendelkeznek a gyáraik megújításához, így a bűztelenítéshez szükséges anyagi forrással is.

 

Tavaly márciusban a vezérigazgató közleményben erősítette meg, „…Hódmezővásárhelyen jelenleg is zajlik a gyár technológiai megújítása, egyúttal a kibocsátott szag­emisszió részletes vizsgálata, a hatékony bűztelenítési megoldások elemzése. 2021-ben fejezzük be a hódmezővásárhelyi ATEV Zrt. fióktelepének szagemissziókibocsátás-csökkentési nagyberuházás végső ütemét. Ezt a kitűzött dátumot tartani tudjuk.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Közösségépítés, hitéleti programok pályázati pénzből

Közösségépítés, hitéleti programok pályázati pénzből

Pályázati pénzeket nyert Hódmezővásárhelyen egy iskola és egy óvoda, valamint a szerb ortodox egyházközség. Ikonkiállítás és búcsú is lesz.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Várhatjuk de nem biztos hogy jönnek

Várhatjuk de nem biztos hogy jönnek

Az elmúlt két évtizedben több mint 50%-kal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól.
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.
 
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen Félezernél többen voltak kíváncsiak május 15-én délelőtt, a Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület szervezésében megrendezett Korea napra.