GazdaságFellélegezhet Vásárhely

2022. február 13., vasárnap
 
Fellélegezhet Vásárhely

Mintegy 500 millió forintos költségű, a szagterhelést minimalizáló beruházás több éves kutatás-fejlesztési folyamat eredménye.


 

Képeken a vásárhelyi gyár (Fotók: ATEV)

 

 

 

 

A kormányzati támogatással megvalósult, mintegy félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházásnak köszönhetően szinte megszűnt az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi üzemének szagterhelése - közölte Vígh Róbert Ferenc gyárigazgató február 7-én a helyszínen.

 

Az 1993. szeptember 30-i alapítása óta állami tulajdonban lévő cég országos lefedettséggel gyűjti az állati melléktermékeket. Négy üzemében - Debrecenben, Solton, Hódmezővásárhelyen és Mátyásdombon - végzi ezek ártalmatlanítását, kezelését, feldolgozását.

 

A cég legnagyobb, 109 dolgozót foglalkoztató hódmezővásárhelyi gyárában az uniós csatlakozás óta kizárólag egészséges állatoktól származó baromfivágóhídi melléktermékeket dolgoznak föl. Az üzem baromfilisztet, hemoglobin vérterméket, toll-lisztet és takarmányzsírt állít elő - közölte Vígh Róbert Ferenc gyárigazgató. Hozzátette: emellett egy gyűjtő-átrakót is üzemeltetnek.

 

Mintegy 500 millió forintos költségű, a szagterhelést minimalizáló beruházás több éves kutatás-fejlesztési folyamat eredménye. Ennek során zárt feldolgozó technológiát vezettek be, majd a gyártócsarnokokat is teljesen zárttá tették. Az üzemből érkező levegő egy 29x4,5 méteres kamrában savas és lúgos mosáson megy keresztül, majd egy 1400 négyzetméteres - gyökér- és faaprítékból álló - biofilterrel szűrik meg - mondta az igazgató.

A technológia energiafelhasználása minimális, a jelenleg zajló tesztüzem március végére zárul le. A keletkező folyadékokat a jövőben a mezőgazdaságban kívánják felhasználni - közölte a szakember.

Mint ismeretes, Hódmezővásárhely és környékének lakosait évtizedek óta zavarta az ATEV gyártási folyamatakor keletkező kifejezetten penetráns szag, amelynek érzete erősen függött a széljárástól, illetve a légköri viszonyoktól. A városi legenda szerint, ha a Vásárhelyt beterítette az ATEV bűz, „mintegy barométerként” jelezte, hogy eső eshet 24 órán belül.

 

A probléma régóta foglalkoztatta, nemcsak a lakosokat, hanem a városvezetést is. Körülbelül 8 éve az akkori városvezetés igyekezett nyomást gyakorolni a fehérjefeldolgozóra, hogy beruházással csökkentse a szagterhelést. Akkor az állam által biztosított 100 millió forint állt rendelkezésre, amely egy több ütemre tervezett felújítás kezdete volt. Tény, hogy évekig maradt a bűz.

 

A város jelenlegi polgármestere és civilek kezdeményezésére 2020 szeptemberében 4000 aláírással és kisebb demonstrációval igyekeztek nyomást gyakorolni, hogy felgyorsuljanak az események.

Kovács Lajos vezérigazgató, erre reagálva azt nyilatkozta, hogy széles körű szakmai egyeztetéssel 2019-ben kidolgozták az ATEV ötéves stratégiai fejlesztési tervét. 2020-tól rendelkeznek a gyáraik megújításához, így a bűztelenítéshez szükséges anyagi forrással is.

 

Tavaly márciusban a vezérigazgató közleményben erősítette meg, „…Hódmezővásárhelyen jelenleg is zajlik a gyár technológiai megújítása, egyúttal a kibocsátott szag­emisszió részletes vizsgálata, a hatékony bűztelenítési megoldások elemzése. 2021-ben fejezzük be a hódmezővásárhelyi ATEV Zrt. fióktelepének szagemissziókibocsátás-csökkentési nagyberuházás végső ütemét. Ezt a kitűzött dátumot tartani tudjuk.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Közösségépítés, hitéleti programok pályázati pénzből

Közösségépítés, hitéleti programok pályázati pénzből

Pályázati pénzeket nyert Hódmezővásárhelyen egy iskola és egy óvoda, valamint a szerb ortodox egyházközség. Ikonkiállítás és búcsú is lesz.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Várhatjuk de nem biztos hogy jönnek

Várhatjuk de nem biztos hogy jönnek

Az elmúlt két évtizedben több mint 50%-kal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól.
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.