MozaikEnnivaló receptjeink - Farsangi fánkok

2024. január 9., kedd
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Itt az ideje a fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Ha viszont szán rá egy kis időt, íme a szalagos fánk készítés fortélya. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!

Próbálja ki Ön is!

 

 

 

 

 

 

Farsangi fánkok percek alatt

 

Noha az ánizs megosztó fűszer, sokan idegenkednek tőle, ezt a fánkot mégis jószívvel ajánljuk mindenkinek. Az alma és az ánizs összeszokott páros, és a fűszerrel illatosított tej a tésztában nem tolakodó, csak diszkrét ánizsos háttérként van jelen.

 

Ánizsos-almás fánk


Hozzávalók:

4,3 dl tej
7 dkg cukor
1 tk. ánizs mozsárban megtörve
22 dkg liszt
1/2 tk. őrölt fahéj
csipet só
4 tojás
4 alma
1/2 citrom leve
olaj a sütéshez

 

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és kisebb kockákra vágjuk, kevés citromlével meglocsoljuk.
A tejet a cukorral és a megtört ánizzsal felforraljuk. A lisztet és a fahéjat egy tálba szitáljuk, picit megsózzuk, majd hozzákeverjük egy fakanállal a forralt tejet, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat (robotgéppel is rásegíthetünk, hogy homogénebb legyen). Végül beleforgatjuk al almakockákat is.
Két evőkanállal kis fánkokat szaggatunk a tésztából és forró olajban kisütjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.

 

Túrófánk

 

Hozzávalók:

50 dkg túró villával áttörve
3 tojás szétválasztva
10 dkg házi vaníliás porcukor
10-15 dkg liszt
csipet só
olaj a sütéshez

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját az áttört túróhoz keverjük, hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy „megálljon a kanálon” a tészta. Forró, bő olajban kisütjük, sárgabaracklekvárral kínáljuk.

 

 

Szalagos fánk

 

Hozzávalók

½ kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 pohárka rum /kb. 30-40 cl/
késhegynyi só
kb. 4 dl tej

Sütéshez:
1 l olaj

 

Elkészítés

 

1./ 3 dl langyos tejbe beleteszünk egy kávéskanál kristálycukrot, 3 kávéskanál lisztet, majd összekavarás után belemorzsoljuk az élesztőt, és kelni hagyjuk, kb. háromszorosára.


2./ Közben a tojás sárgáját habosra kavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk a rumot, a maradék tejjel hígítjuk, amelyben feloldottuk a sót.


3./ A liszthez hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojássárgás keveréket, és az olvasztott, de nem meleg vajat, jól összekeverjük. Lágy tésztát kapunk.


4./ A tésztát fakanállal 20 percig verjük, vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. / ha van kelesztő tálunk, akkor ez az időigényes folyamat leegyszerűsödik 2 x 5-6 percre. Nem kell dagasztani – a tálat, melyben összekevertük a hozzávalókat jól lezárjuk, langyos vízbe téve 2- szer a pukkadásig hagyjuk. Az első pukkadás után átkavarjuk a tésztát./


5./ A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, és szaggatóval kiszaggatjuk. A megmaradt széleket összegyúrjuk, nyújtjuk, és szaggatjuk, míg a tészta el nem fogy. A kiszaggatott fánkokat a lisztezett táblán, tiszta konyharuhával letakarva fél óráig hagyjuk kelni. A szaggatóeszköz nagyságától függően 20-28 db lesz belőle.


6./ Közben az olajat egy nagyobb lábasban közepes hőmérsékletre megmelegítjük. /Túl forró ne legyen, mert a fánk megég, belül nyers marad, és nem lesz szalagos, ha viszont nem elég meleg, akkor a tészta megszívja magát olajjal, és nehézzé válik. Csináljunk 1 darabbal próbasütést./


7./ A fánkokat a lisztes oldalukkal felfele tegyük az olajba, és ott csináljunk egy kis mélyedést bele. /Idejön majd a lekvár, vagy nutella az étkezésnél. /A lábasba annyi fánkot tegyünk, hogy legyen hely a növekedésnek. Fedjük le, mert így fog szépen feljönni. Ha már szép piros /nem barna/ az alja, fánkkiszedővel fordítsuk meg, és már nem kell lefedni.


8./ Papírtörlővel lefedett tálcára egymás mellé szedjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.


9./ Aki szereti gyümölcsízekkel, nutellával, csokoládé-, vanília öntettel fogyassza. Meg is lehet tölteni különböző krémekkel. Olvasztott csokoládéba lehet mártani, cukormázzal bevonni, a szaggatáskor lehet kis lyukat kiszúrni a közepén stb. kinek-kinek ízlése és kreativitása szerint.

 

Tapasztalatok:

 

Mivel a fánk igen kényes kelt tészta, a helyiségnek, ahol dolgozunk egyenletes melegnek, huzatmentesnek kell lennie. A hozzávalók és az eszközök /gyúrótábla, takarókendő, szaggató/ is helyiség hőmérsékletű legyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Ennivaló receptjeink gyűjteménye

 

Olvassa el ezt is!

Vásárhely idei első babája

Vásárhely idei első babája

Idén két napot kellett várni, mert csak január 3-án éjfél után valamivel jött világra Tóth Réna Anasztázia.
Meg kellett küzdeniük a pontokért

Meg kellett küzdeniük a pontokért

Folytatódott az NB II-es női kézilabda-bajnokság a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club számára. A lányok nagyarányú győzelmet arattak.
Megújult szociális bérlakások Vásárhelyen

Megújult szociális bérlakások Vásárhelyen

A Dobó-, Bibó-, Janáky utcák által határolt területen 8 épületben 118 db önkormányzati szociális bérlakás komplett felújítása befejeződött.
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben

Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben

Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024/2 2024. 33-40. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Október 9-től elindult a városi helyi buszközlekedés az új szolgáltatóval
Október 9-től elindult a városi helyi buszközlekedés az új szolgáltatóval A Balaton Busz látja el Hódmezővásárhely tömegközlekedését. Nem volt zökkenőmentes az indulás, sokan lemaradtak a reggeli és délutáni csúcsidőszakban. 
 
Hazaérkezett a KFOR kontingens 30. váltása
Hazaérkezett a KFOR kontingens 30. váltása Visszafogadó ünnepségen köszöntötték a hódmezővásárhelyi laktanyába hazatért közel 400 fős KFOR kontingenst.
 
Nyílt nap volt a Csomorkány SE vívócentrumában
Nyílt nap volt a Csomorkány SE vívócentrumában A vásárhely vívósport évtizedek óta sikerekkel hallat magáról. A klub célja, hogy minél több gyermekkel kedveltessék meg a vívás különleges világát.
 
Az utolsó negyedben dőlt el az eredmény
Az utolsó negyedben dőlt el az eredmény Október 4-én este a Győr ellen sikeresen kezdte meg hazai szereplését a 2024/25-ös szezonban a Vásárhelyi Kosársuli férfi felnőttcsapata.
 
Megnyílt a hetvenedik Őszi Tárlat
Megnyílt a hetvenedik Őszi Tárlat A Tornyai-plakett mellett 16 elismerést adtak át, és a Hódmezővásárhely és az MMA által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat is.
 
Alakuló ülését tartotta a Vásárhelyi Közgyűlés
Alakuló ülését tartotta a Vásárhelyi Közgyűlés A közgyűlés október 3-án tartott alakuló ülésén megválasztották az alpolgármestereket titkos szavazással, felálltak a bizottságok, döntöttek az illetményekről.