MozaikEnnivaló receptjeink - Farsangi fánkok

2020. január 25., szombat
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Itt az ideje a fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Ha viszont szán rá egy kis időt, íme a szalagos fánk készítés fortélya. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!

Próbálja ki Ön is!

 

 

 

 

 

 

Farsangi fánkok percek alatt

 

Noha az ánizs megosztó fűszer, sokan idegenkednek tőle, ezt a fánkot mégis jószívvel ajánljuk mindenkinek. Az alma és az ánizs összeszokott páros, és a fűszerrel illatosított tej a tésztában nem tolakodó, csak diszkrét ánizsos háttérként van jelen.

 

Ánizsos-almás fánk


Hozzávalók:

4,3 dl tej
7 dkg cukor
1 tk. ánizs mozsárban megtörve
22 dkg liszt
1/2 tk. őrölt fahéj
csipet só
4 tojás
4 alma
1/2 citrom leve
olaj a sütéshez

 

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és kisebb kockákra vágjuk, kevés citromlével meglocsoljuk.
A tejet a cukorral és a megtört ánizzsal felforraljuk. A lisztet és a fahéjat egy tálba szitáljuk, picit megsózzuk, majd hozzákeverjük egy fakanállal a forralt tejet, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat (robotgéppel is rásegíthetünk, hogy homogénebb legyen). Végül beleforgatjuk al almakockákat is.
Két evőkanállal kis fánkokat szaggatunk a tésztából és forró olajban kisütjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.

 

Túrófánk

 

Hozzávalók:

50 dkg túró villával áttörve
3 tojás szétválasztva
10 dkg házi vaníliás porcukor
10-15 dkg liszt
csipet só
olaj a sütéshez

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját az áttört túróhoz keverjük, hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy „megálljon a kanálon” a tészta. Forró, bő olajban kisütjük, sárgabaracklekvárral kínáljuk.

 

 

Szalagos fánk

 

Hozzávalók

½ kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 pohárka rum /kb. 30-40 cl/
késhegynyi só
kb. 4 dl tej

Sütéshez:
1 l olaj

 

Elkészítés

 

1./ 3 dl langyos tejbe beleteszünk egy kávéskanál kristálycukrot, 3 kávéskanál lisztet, majd összekavarás után belemorzsoljuk az élesztőt, és kelni hagyjuk, kb. háromszorosára.


2./ Közben a tojás sárgáját habosra kavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk a rumot, a maradék tejjel hígítjuk, amelyben feloldottuk a sót.


3./ A liszthez hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojássárgás keveréket, és az olvasztott, de nem meleg vajat, jól összekeverjük. Lágy tésztát kapunk.


4./ A tésztát fakanállal 20 percig verjük, vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. / ha van kelesztő tálunk, akkor ez az időigényes folyamat leegyszerűsödik 2 x 5-6 percre. Nem kell dagasztani – a tálat, melyben összekevertük a hozzávalókat jól lezárjuk, langyos vízbe téve 2- szer a pukkadásig hagyjuk. Az első pukkadás után átkavarjuk a tésztát./


5./ A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, és szaggatóval kiszaggatjuk. A megmaradt széleket összegyúrjuk, nyújtjuk, és szaggatjuk, míg a tészta el nem fogy. A kiszaggatott fánkokat a lisztezett táblán, tiszta konyharuhával letakarva fél óráig hagyjuk kelni. A szaggatóeszköz nagyságától függően 20-28 db lesz belőle.


6./ Közben az olajat egy nagyobb lábasban közepes hőmérsékletre megmelegítjük. /Túl forró ne legyen, mert a fánk megég, belül nyers marad, és nem lesz szalagos, ha viszont nem elég meleg, akkor a tészta megszívja magát olajjal, és nehézzé válik. Csináljunk 1 darabbal próbasütést./


7./ A fánkokat a lisztes oldalukkal felfele tegyük az olajba, és ott csináljunk egy kis mélyedést bele. /Idejön majd a lekvár, vagy nutella az étkezésnél. /A lábasba annyi fánkot tegyünk, hogy legyen hely a növekedésnek. Fedjük le, mert így fog szépen feljönni. Ha már szép piros /nem barna/ az alja, fánkkiszedővel fordítsuk meg, és már nem kell lefedni.


8./ Papírtörlővel lefedett tálcára egymás mellé szedjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.


9./ Aki szereti gyümölcsízekkel, nutellával, csokoládé-, vanília öntettel fogyassza. Meg is lehet tölteni különböző krémekkel. Olvasztott csokoládéba lehet mártani, cukormázzal bevonni, a szaggatáskor lehet kis lyukat kiszúrni a közepén stb. kinek-kinek ízlése és kreativitása szerint.

 

Tapasztalatok:

 

Mivel a fánk igen kényes kelt tészta, a helyiségnek, ahol dolgozunk egyenletes melegnek, huzatmentesnek kell lennie. A hozzávalók és az eszközök /gyúrótábla, takarókendő, szaggató/ is helyiség hőmérsékletű legyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Ennivaló receptjeink gyűjteménye

 

Olvassa el ezt is!

Ilyenek a legboldogabb emberek

Ilyenek a legboldogabb emberek

Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?

A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét

Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői

Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 

És ezt már olvasta?

Nyár Mártélyon fotókba örökítve
Nyár Mártélyon fotókba örökítve Varga András fotós Mártélyt járva jó szokása szerint a szíve, az érzelmei parancsolnak az ujjának, amikor 1-1 pillanatot örökít meg a gépével.
 
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre
Jön az Eötvös Cirkusz Vásárhelyre 100 éves a világhírű Eötvös Cirkusz! Magyarország legrégebbi utazó cirkusza Centenáriumi Gálaműsorral érkezik Hódmezővásárhelyre.
 
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
 
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül Stílszerűen egy képzeletbeli, sokfejezetes könyv utolsó lapjaihoz érkeztünk. Nem lesz új könyvtára Vásárhelynek. Összefoglaltuk az elmúlt évek történéseit.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 27. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 27. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
 
Újabb 4 tram-train szerelvény készül
Újabb 4 tram-train szerelvény készül A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.