MozaikEnnivaló receptjeink - Farsangi fánkok

2021. február 10., szerda
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Itt az ideje a fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Ha viszont szán rá egy kis időt, íme a szalagos fánk készítés fortélya. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!

Próbálja ki Ön is!

 

 

 

 

 

 

Farsangi fánkok percek alatt

 

Noha az ánizs megosztó fűszer, sokan idegenkednek tőle, ezt a fánkot mégis jószívvel ajánljuk mindenkinek. Az alma és az ánizs összeszokott páros, és a fűszerrel illatosított tej a tésztában nem tolakodó, csak diszkrét ánizsos háttérként van jelen.

 

Ánizsos-almás fánk


Hozzávalók:

4,3 dl tej
7 dkg cukor
1 tk. ánizs mozsárban megtörve
22 dkg liszt
1/2 tk. őrölt fahéj
csipet só
4 tojás
4 alma
1/2 citrom leve
olaj a sütéshez

 

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és kisebb kockákra vágjuk, kevés citromlével meglocsoljuk.
A tejet a cukorral és a megtört ánizzsal felforraljuk. A lisztet és a fahéjat egy tálba szitáljuk, picit megsózzuk, majd hozzákeverjük egy fakanállal a forralt tejet, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat (robotgéppel is rásegíthetünk, hogy homogénebb legyen). Végül beleforgatjuk al almakockákat is.
Két evőkanállal kis fánkokat szaggatunk a tésztából és forró olajban kisütjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.

 

Túrófánk

 

Hozzávalók:

50 dkg túró villával áttörve
3 tojás szétválasztva
10 dkg házi vaníliás porcukor
10-15 dkg liszt
csipet só
olaj a sütéshez

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját az áttört túróhoz keverjük, hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy „megálljon a kanálon” a tészta. Forró, bő olajban kisütjük, sárgabaracklekvárral kínáljuk.

 

 

Szalagos fánk

 

Hozzávalók

½ kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 pohárka rum /kb. 30-40 cl/
késhegynyi só
kb. 4 dl tej

Sütéshez:
1 l olaj

 

Elkészítés

 

1./ 3 dl langyos tejbe beleteszünk egy kávéskanál kristálycukrot, 3 kávéskanál lisztet, majd összekavarás után belemorzsoljuk az élesztőt, és kelni hagyjuk, kb. háromszorosára.


2./ Közben a tojás sárgáját habosra kavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk a rumot, a maradék tejjel hígítjuk, amelyben feloldottuk a sót.


3./ A liszthez hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojássárgás keveréket, és az olvasztott, de nem meleg vajat, jól összekeverjük. Lágy tésztát kapunk.


4./ A tésztát fakanállal 20 percig verjük, vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. / ha van kelesztő tálunk, akkor ez az időigényes folyamat leegyszerűsödik 2 x 5-6 percre. Nem kell dagasztani – a tálat, melyben összekevertük a hozzávalókat jól lezárjuk, langyos vízbe téve 2- szer a pukkadásig hagyjuk. Az első pukkadás után átkavarjuk a tésztát./


5./ A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, és szaggatóval kiszaggatjuk. A megmaradt széleket összegyúrjuk, nyújtjuk, és szaggatjuk, míg a tészta el nem fogy. A kiszaggatott fánkokat a lisztezett táblán, tiszta konyharuhával letakarva fél óráig hagyjuk kelni. A szaggatóeszköz nagyságától függően 20-28 db lesz belőle.


6./ Közben az olajat egy nagyobb lábasban közepes hőmérsékletre megmelegítjük. /Túl forró ne legyen, mert a fánk megég, belül nyers marad, és nem lesz szalagos, ha viszont nem elég meleg, akkor a tészta megszívja magát olajjal, és nehézzé válik. Csináljunk 1 darabbal próbasütést./


7./ A fánkokat a lisztes oldalukkal felfele tegyük az olajba, és ott csináljunk egy kis mélyedést bele. /Idejön majd a lekvár, vagy nutella az étkezésnél. /A lábasba annyi fánkot tegyünk, hogy legyen hely a növekedésnek. Fedjük le, mert így fog szépen feljönni. Ha már szép piros /nem barna/ az alja, fánkkiszedővel fordítsuk meg, és már nem kell lefedni.


8./ Papírtörlővel lefedett tálcára egymás mellé szedjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.


9./ Aki szereti gyümölcsízekkel, nutellával, csokoládé-, vanília öntettel fogyassza. Meg is lehet tölteni különböző krémekkel. Olvasztott csokoládéba lehet mártani, cukormázzal bevonni, a szaggatáskor lehet kis lyukat kiszúrni a közepén stb. kinek-kinek ízlése és kreativitása szerint.

 

Tapasztalatok:

 

Mivel a fánk igen kényes kelt tészta, a helyiségnek, ahol dolgozunk egyenletes melegnek, huzatmentesnek kell lennie. A hozzávalók és az eszközök /gyúrótábla, takarókendő, szaggató/ is helyiség hőmérsékletű legyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Ennivaló receptjeink gyűjteménye

 

Olvassa el ezt is!

Meg kellett küzdeniük a pontokért

Meg kellett küzdeniük a pontokért

Folytatódott az NB II-es női kézilabda-bajnokság a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club számára. A lányok nagyarányú győzelmet arattak.
A Kosársuli továbbra is dobogós a tabellán

A Kosársuli továbbra is dobogós a tabellán

Ősszel felemás szájízzel, egy győzelemmel és egy vereséggel távoztak a Veszprém megyei városból, de most nemcsak a revans vágya fűtötte a Kosársulit.
A Gregus Máté középiskola digitalizált tablói

A Gregus Máté középiskola digitalizált tablói

Rég elfelejtett osztálytársak, barátok láthatják viszont egymást a képeken. Nézze meg Galériánkban az 1949 és 1978 között a Gregusban végzettek tablóit
Vietnámiak Vásárhelyen

Vietnámiak Vásárhelyen

Ezúttal nem lesznek bérviták. A Villeroy&Boch lépésének oka, hogy nincs elég helyi munkaerő, termelési kapacitást pedig növelni akarják, beruházásba is kezdtek.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház A hódmezővásárhelyi kórház is bekapcsolódik a honvédség egészségügyi ellátásába. A 2018 óta érlelődő döntés most lendületet vett.
 
Kétszeresen nehéz meccs volt
Kétszeresen nehéz meccs volt Lejátszotta a Kosársuli a vásárhelyi kosárlabda történetének egyik legnehezebb meccsét. Elhunyt az egyesület alapítója és elnöke: dr. Elek András.
 
Öt gólos siker a Körösladány ellen
Öt gólos siker a Körösladány ellen Hétközi bajnokit játszott a Hódmezővásárhelyi FC, a csapat zsinórban harmadik győzelmét szerezte meg.
 
470 vásárhelyi mártír
470 vásárhelyi mártír Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Azokra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 77 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.
 
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC Habár a HFC-nek kevesebb lehetősége volt, de a csapat szíve a helyén volt és sikerült itthon tartani a három pontot.
 
A hallás öröme
A hallás öröme Rendszeresen visszakérdez? Az átlagosnál hangosabban beszél, sokszor kiabál? Akkor lehet, hogy Ön is halláscsökkenéssel, ismertebb nevén nagyothallással küzd.