GazdaságKözösségépítés, hitéleti programok pályázati pénzből

2022. február 12., szombat
 
Közösségépítés, hitéleti programok pályázati pénzből

Pályázati pénzeket nyert Hódmezővásárhelyen egy iskola és egy óvoda, valamint a szerb ortodox egyházközség. Ikonkiállítás és búcsú is lesz.

 

 

 

 

 

 

A Bethlen Gábor Alap pénzeszközeinek kezelését a 2011 áprilisában létrehozott nonprofit gazdasági társaság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. végzi. A Bethlen Gábor Alap elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése.

A sajtóban, így a Vásárhelyi Hírekben is a legtöbbet a Határtalanul Program jelenik meg. Illetve a Rákóczi Szövetség, amelynél szintén határon túli utazásra lehet támogatást nyerni.

Céljuk a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A programok a nemzetpolitikai célt fordítják le konkrét tapasztalatokra, azaz a nemzeti összetartozás operatív programjai.

Mint ismeretes a program keretében magyarországi iskolák tanulói támogatással osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

 

A Rákóczi Szövetség nyertes pályázatai mellett a 2021-ben a Határtalanul pályázaton Hódmezővásárhely iskolái közül a Németh László iskola hetedikeseinek tanulmányi kirándulására kaptak 3 millió 300 ezret, majd újra nyertek 3 millió 900 ezer forintot. Azonban forráshiányra hivatkozva a Szent István, a Klauzál Gábor és a Varga Tamás iskola pályázatait elutasították.

A Németh László iskola középiskolásainak tanulmányi kirándulásait is támogatta az alapítvány, 4 millió 760 ezer forinttal, majd további 3 millió 300 ezer forinttal. Vásárhelyen az Eötvös szakképző is pályázott, de forráshiányra hivatkozva nem nyertek.

2021-ben kiemelkedően szerencsés pályázó volt a Németh László Általános Iskola és Gimnázium, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából összesen több mint 15 millió forintot költhettek a diákok határon túli kirándulásaira.  

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél egyházi közösségi célú programok támogatására is lehet pályázni

A támogatások célja a közösségépítést, közösségi nevelést szolgáló, valamint egyéb hitéleti programok támogatása. A napokban az EKCP 2022 pályázat első fordulójának eredményeit tették közzé.

Ezek szerint, 200 ezer forint nyert a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-Zene Általános Iskola, 400 ezer forintot pedig a Mária Valéria Keresztény Óvoda.

 

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága jóváhagyása alapján a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a nemzetiségi civil szervezetek 2022. évi költségvetési támogatásáról, valamint a nemzetiségi táborok és a kulturális kezdeményezések idei költségvetési támogatásáról is döntött.

Vásárhelyen 1 millió 100 ezer forintot nyert a Hódmezővásárhelyi Szerb Ortodox Egyházközség. Ikon kiállításra 300 ezer, szerb búcsú rendezésére 800 ezer forintot.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Várhatjuk de nem biztos hogy jönnek

Várhatjuk de nem biztos hogy jönnek

Az elmúlt két évtizedben több mint 50%-kal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
Kezdődhet a Mártélyi Holtág rehabilitációja

Kezdődhet a Mártélyi Holtág rehabilitációja

A több évtized alatt eddig végzett kisebb-nagyobb munkálatok közül most kiemelkedik egy grandiózus rehabilitációs terv amely uniós forrásból valósul meg.
 

És ezt már olvasta?

Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,
 
Vagyonkezelés igen, adásvétel nem
Vagyonkezelés igen, adásvétel nem Elutasította az egyházak által használt ingatlanok tulajdonjogának átadását Hódmezővásárhely közgyűlése legutóbbi ülésén.
 
A Máté Taekwondo idén is eredményes volt
A Máté Taekwondo idén is eredményes volt

Május 27-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2023 taekwondo versenyt.

 
Pünkösdi emlékezés az egykori hódmezővásárhelyi országzászlóra
Pünkösdi emlékezés az egykori hódmezővásárhelyi országzászlóra Közel kilenc évtizeddel ezelőtt, Pünkösdkor avatták fel a magyar egység eszméit hirdető országzászló emlékművet Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren.