GazdaságKözösségépítés, hitéleti programok pályázati pénzből

2022. február 12., szombat
 
Közösségépítés, hitéleti programok pályázati pénzből

Pályázati pénzeket nyert Hódmezővásárhelyen egy iskola és egy óvoda, valamint a szerb ortodox egyházközség. Ikonkiállítás és búcsú is lesz.

 

 

 

 

 

 

A Bethlen Gábor Alap pénzeszközeinek kezelését a 2011 áprilisában létrehozott nonprofit gazdasági társaság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. végzi. A Bethlen Gábor Alap elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése.

A sajtóban, így a Vásárhelyi Hírekben is a legtöbbet a Határtalanul Program jelenik meg. Illetve a Rákóczi Szövetség, amelynél szintén határon túli utazásra lehet támogatást nyerni.

Céljuk a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A programok a nemzetpolitikai célt fordítják le konkrét tapasztalatokra, azaz a nemzeti összetartozás operatív programjai.

Mint ismeretes a program keretében magyarországi iskolák tanulói támogatással osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

 

A Rákóczi Szövetség nyertes pályázatai mellett a 2021-ben a Határtalanul pályázaton Hódmezővásárhely iskolái közül a Németh László iskola hetedikeseinek tanulmányi kirándulására kaptak 3 millió 300 ezret, majd újra nyertek 3 millió 900 ezer forintot. Azonban forráshiányra hivatkozva a Szent István, a Klauzál Gábor és a Varga Tamás iskola pályázatait elutasították.

A Németh László iskola középiskolásainak tanulmányi kirándulásait is támogatta az alapítvány, 4 millió 760 ezer forinttal, majd további 3 millió 300 ezer forinttal. Vásárhelyen az Eötvös szakképző is pályázott, de forráshiányra hivatkozva nem nyertek.

2021-ben kiemelkedően szerencsés pályázó volt a Németh László Általános Iskola és Gimnázium, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából összesen több mint 15 millió forintot költhettek a diákok határon túli kirándulásaira.  

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél egyházi közösségi célú programok támogatására is lehet pályázni

A támogatások célja a közösségépítést, közösségi nevelést szolgáló, valamint egyéb hitéleti programok támogatása. A napokban az EKCP 2022 pályázat első fordulójának eredményeit tették közzé.

Ezek szerint, 200 ezer forint nyert a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-Zene Általános Iskola, 400 ezer forintot pedig a Mária Valéria Keresztény Óvoda.

 

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága jóváhagyása alapján a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a nemzetiségi civil szervezetek 2022. évi költségvetési támogatásáról, valamint a nemzetiségi táborok és a kulturális kezdeményezések idei költségvetési támogatásáról is döntött.

Vásárhelyen 1 millió 100 ezer forintot nyert a Hódmezővásárhelyi Szerb Ortodox Egyházközség. Ikon kiállításra 300 ezer, szerb búcsú rendezésére 800 ezer forintot.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Várhatjuk de nem biztos hogy jönnek

Várhatjuk de nem biztos hogy jönnek

Az elmúlt két évtizedben több mint 50%-kal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok

Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
Kezdődhet a Mártélyi Holtág rehabilitációja

Kezdődhet a Mártélyi Holtág rehabilitációja

A több évtized alatt eddig végzett kisebb-nagyobb munkálatok közül most kiemelkedik egy grandiózus rehabilitációs terv amely uniós forrásból valósul meg.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.
 
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen Félezernél többen voltak kíváncsiak május 15-én délelőtt, a Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület szervezésében megrendezett Korea napra.