FélpercesÉrkeznek az afrikai egyetemisták

2014. augusztus 23., szombat
 
Érkeznek az afrikai egyetemisták

Az ebola miatt korábban a menekültek miatt nőtt az aggodalom a déli határmenti településen, például Mórahalmon, most viszont a szegediek és a környező települések lakói teszik fel a kérdést, hogyan szűrhető ki a beteg, kiszűrhető egyáltalán?

 

 

 

Ugyanis a jövő héttől folyamatosan érkeznek vissza Szegedre a különböző afrikai országokból az egyetemen tanuló diákok. Az ebolajárvánnyal sújtott országok közül egyedül Nigériából mintegy 120 hallgató tanul a Szegedi Tudományegyetemen. Főként az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészkarra több mint száz afrikai egyetemista érkezik.

 

Bari Ferenc, az orvostudományi kar dékánja elmondta: a visszaérkezőknek ki kell tölteniük egy az országos tiszti főorvos által összeállított kérdőívet, amelyben olyan kérdések szerepelnek, hogy milyen környezetből jönnek és, hogy kerülhettek-e kapcsolatba ebolafertőzés-gyanús személyekkel. A szakember hangsúlyozta, megbíznak a kérdőívre adott válaszokban, de azt is alá kell írnia a hallgatóknak, hogy ha gyanús tüneteket észlelnek, azonnal orvoshoz fordulnak.

A külföldi hallgatókat kezelő háziorvos is felkészült a betegség esetleges felbukkanására, a klinika sürgősségi osztálya is megtette a szükséges előkészületeket. Az is megvan, hol különítenék el az esetleges betegeket, és hamarosan lesznek speciális védőeszközök is.

A Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tájékoztatás szerint „rendkívül alacsony az esély arra, hogy az érintett területeken élő emberek megfertőződjenek, így az uniós lakosságra, ezen belül Magyarországra nézve az ebolavírus csak csekély kockázatot jelent”.

 

A fertőzött területekről érkezőket a repülőtéren is megvizsgálják, de a (4-10 napos) lappangási időszakban nem feltétlenül lehet kimutatni az ebolát, így csak az tűnhet fel, aki már lázas.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fehér Kárpátok Fesztivál a Kankalinnal

Fehér Kárpátok Fesztivál a Kankalinnal

Csehországba kapott meghívást a Kankalin Néptáncegyüttes. A Fehér Kárpátok Zenei Találkozóján a vásárhelyi együttes Cécó és Esthajnal csoportjai vettek részt. Képekkel!
Új fenntartóhoz kerülhetnek a vásárhelyi szakképzők

Új fenntartóhoz kerülhetnek a vásárhelyi szakképzők

Egy kiszivárgott kormányzati értékelés szerint, ellehetetlenül a szakképző iskolák működése, a rendszerben helyrehozhatatlan károk jelentkeznek.
Idén még többen jöttek

Idén még többen jöttek

Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
Suli buli

Suli buli

Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.