FélpercesÉrkeznek az afrikai egyetemisták

2014. augusztus 23., szombat
 
Érkeznek az afrikai egyetemisták

Az ebola miatt korábban a menekültek miatt nőtt az aggodalom a déli határmenti településen, például Mórahalmon, most viszont a szegediek és a környező települések lakói teszik fel a kérdést, hogyan szűrhető ki a beteg, kiszűrhető egyáltalán?

 

 

 

Ugyanis a jövő héttől folyamatosan érkeznek vissza Szegedre a különböző afrikai országokból az egyetemen tanuló diákok. Az ebolajárvánnyal sújtott országok közül egyedül Nigériából mintegy 120 hallgató tanul a Szegedi Tudományegyetemen. Főként az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészkarra több mint száz afrikai egyetemista érkezik.

 

Bari Ferenc, az orvostudományi kar dékánja elmondta: a visszaérkezőknek ki kell tölteniük egy az országos tiszti főorvos által összeállított kérdőívet, amelyben olyan kérdések szerepelnek, hogy milyen környezetből jönnek és, hogy kerülhettek-e kapcsolatba ebolafertőzés-gyanús személyekkel. A szakember hangsúlyozta, megbíznak a kérdőívre adott válaszokban, de azt is alá kell írnia a hallgatóknak, hogy ha gyanús tüneteket észlelnek, azonnal orvoshoz fordulnak.

A külföldi hallgatókat kezelő háziorvos is felkészült a betegség esetleges felbukkanására, a klinika sürgősségi osztálya is megtette a szükséges előkészületeket. Az is megvan, hol különítenék el az esetleges betegeket, és hamarosan lesznek speciális védőeszközök is.

A Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tájékoztatás szerint „rendkívül alacsony az esély arra, hogy az érintett területeken élő emberek megfertőződjenek, így az uniós lakosságra, ezen belül Magyarországra nézve az ebolavírus csak csekély kockázatot jelent”.

 

A fertőzött területekről érkezőket a repülőtéren is megvizsgálják, de a (4-10 napos) lappangási időszakban nem feltétlenül lehet kimutatni az ebolát, így csak az tűnhet fel, aki már lázas.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fehér Kárpátok Fesztivál a Kankalinnal

Fehér Kárpátok Fesztivál a Kankalinnal

Csehországba kapott meghívást a Kankalin Néptáncegyüttes. A Fehér Kárpátok Zenei Találkozóján a vásárhelyi együttes Cécó és Esthajnal csoportjai vettek részt. Képekkel!
Új fenntartóhoz kerülhetnek a vásárhelyi szakképzők

Új fenntartóhoz kerülhetnek a vásárhelyi szakképzők

Egy kiszivárgott kormányzati értékelés szerint, ellehetetlenül a szakképző iskolák működése, a rendszerben helyrehozhatatlan károk jelentkeznek.
Ismét remekeltek a Máté taekwondosok

Ismét remekeltek a Máté taekwondosok

Május 18-án rendezték Budapesten az Ute Jégcsarnokában a  Hungarian Open 2024 Taekwondo Championship küzdelmeit.
Magyar Péter Vásárhelyen

Magyar Péter Vásárhelyen

Május 20-án országjáró körútja során Hódmezővásárhelyen járt Magyar Péter, aki a Kossuth téren összegyűlt nagyszámú érdeklődő előtt mondott beszédet.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.
 
VI. Őz-ŐSök találkozója
VI. Őz-ŐSök találkozója A Hódmezővásárhelyi Levéltár előadótermében az Őz-ŐSök találkozóján, a pályázati eredmények mellett, a bemutatják beérkezett pályaművekből készült hangfelvételeket is.
 
70. Vásárhelyi Őszi Tárlat
70. Vásárhelyi Őszi Tárlat A kiállítás a magyar művészet egy szűkebb szegmensét jelenítette meg, az ezredforduló óta azonban jóval szélesebb spektrumot tár a közönség elé.